Nieuw Amsterdam (II) [1938-1974]

Historie van de Nieuw Amsterdam in het kort

Het stoomschip Nieuw Amsterdam (II) is jarenlang het grootste schip onder Nederlandse vlag geweest en heeft twee zusterschepen met dezelfde naam.

Het Nederlandse passagiersschip is gebouw door de Rotterdamsche Droogdok Maatschappij voor de Holland Amerika Lijn (HAL) en vernoemd naar de oorspronkelijke naam van het hedendaagse New York.

Het passagiersschip werd gezien als een visitekaartje van Nederland wat ertoe leidde dat vele kunstenaars graag de kans aangrepen om bij te dragen aan de inrichting.

Op 8 november 1971 verliet de Nieuw Amsterdam (II) voor de allerlaatste oversteek Rotterdam.Stoomschip Nieuw Amsterdam Rotterdam

Vredesschip tijdens oorlogstijd

De bouw van het stoomschip is gestart in oorlogstijd. In tegenstelling tot andere schepen van die tijd werd er bij dit ontwerp geen rekening gehouden met een eventuele rol in oorlogstijd, bijvoorbeeld als hospitaalschip.

Dankzij deze eigenschappen werd het schip met trots aangeprezen als 'vredesschip'.

Uiteindelijk werd de Nieuw Amsterdam toch gebruikt als troepentransportschip, waarvan de eerste reis in januari 1941 was.

Na zes jaar lang in oorlogsdienst te zijn geweest duurde het 18 maanden om het schip zodanig te verbouwen dat het weer dienst kon doen als passagiersschip.Stoomschip Nieuw Amsterdam Rotterdam

Geschiedenis in miniatuur

Een schip wat de Nieuw Amsterdam heet in Miniworld Rotterdam plaatsen is niet een idee wat snel in een Rotterdammer zou opkomen. Toch is dit één van de mooiste projecten van 2013 geworden.

Eind 2012 kwam het aanbod binnen om een model van een stoomschip over te nemen. Na een bezoek aan Marinus Zilverschoon, de eigenaar, bleek het te gaan om het stoomschip Nieuw Amsterdam met de meest wonderlijke, werkende details.

Het schip werd naar de miniatuurwereld vervoerd, waar vervolgens in samenspraak met de eigenaar gekeken werd wat er wel en niet veranderd mocht worden aan het schip.

Om te lezen hoe de miniatuurversie van het schip de miniatuurwereld in is gevaren, lees je de verslagen van week 2013-11, 2013-12, 2013-13 en 2013-14.Stoomschip Nieuw Amsterdam Rotterdam

Zusterschip in Rotterdam

De HAL heeft meerdere schepen in dienst gehad, waarvan een zusterschip van de Nieuw Amsterdam permanent in de Maashaven van Rotterdam ligt: het stoomschip Rotterdam (V).

Tussen 1959 en 2000 heeft het schip mee gevaren in de trans-Atlantische lijnvaart, maar het heeft ook gediend als cruiseschip. De cruisevaart moderniseerde en ook de schepen werden groter, maar de Rotterdam bleef onveranderd. Dit bezorgde haar de bijnaam 'Grand Dame' en zorgde ervoor dat het schip een icoon werd van vroegere tijden.

Op 4 augustus 2008 meerde het ss Rotterdam na vele renovaties en aanpassingen af aan het Derde Katendrechtse Hoofd. Hedendaags wordt het schip gebruikt als hotel en evenementenlocatie. De lange en rijke historie is te zien en te voelen met veel diverse mogelijkheden voor bezoekers.

Bron : Website ss Rotterdam.Stoomschip Nieuw Amsterdam Rotterdam Stoomschip Nieuw Amsterdam Rotterdam

Geproduceerd door en copyright 2013: Dubbelklik in opdracht van Miniworld Rotterdam.

Vrijwilligers van het ss Rotterdam vertelden over hun ervaringen met beide schepen. In het filmpje hieronder vindt u meer informatie over het ss Rotterdam.

sterren
10 jaar Miniworld
ANWB
10 jaar Miniworld

SNEAKPREVIEW

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

MEER VIDEO

Bestellen Jaarabonnement

PARTNERS

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

MEER INFORMATIE

Bestellen Jaarabonnement