Week 30 van 2007 Bouwverslag Week 31 van 2007 Week 32 van 2007

Er is een unieke trein gearriveerd bij Railz Miniworld. Het is een rode plan U met nummer 148, die met de hand is gemaakt. Het model is geheel digitaal en is voorzien van binnenverlichting en interieur.

Er bestaat maar 1 exemplaar van deze modeltrein op dit moment. Door ervaren modelspoorliefhebbers kan dit model als bouwpakket in schaal H0 zelf worden gebouwd. Meer informatie en een complete bouwbeschrijving is te vinden op www.sleutelspoor.nl.

Het model is gebouwd op het onderstel van een Piko Hondekop en bestaat uit zelf getekende en geplotte onderdelen van polystyreen en uit onderdelen van reeds bestaande modellen, zoals de draaistellen, schortplaten en cabines.

Kort de geschiedenis van de plan U met nummer 148. In 1960 zijn de eerste exemplaren van nieuwe generatie rode dieseltreinen in dienst genomen door NS. Totaal zijn er 42 gebouwd. Bij Railz Miniworld rijdt nummer 148. De is september 1963 in dienst genomen. In 1973 is deze van rood omgespoten naar geel. Tijdens de normale dienstregeling is in mei 1998 brand uitgebroken in de motorkamer. Het treinstel is hierop overgebracht naar een rangeerterrein in Zwolle. Waar de trein oktober 2000 uitgebrand is als gevolg van vandalisme. Het treinstel is januari 2001 gesloopt.

Vanaf nu rijdt de plan U zijn routes op de kust- en polderbaan van Railz Miniworld. Deze foto's zijn gemaakt tijdens de eerste rit die de plan U maakte op de modelbaan. De plan U staat op het station van Leckenzijl-Dorp.

Het project van het nabouwen van het oude stationsgebouw van Dordrecht is na vele maanden afgerond, met een prachtig resultaat.

In het modelbouwatelier wordt gewerkt aan het inbouwen van verlichting in de gebouwen. Er zitten meestal tientallen lampjes en/of LEDjes in één gebouw. Het inbouwen en aansluiten kost veel tijd. Het effect is echter fantastisch.

Ook is het project van het werkend maken van de zeecontainerkranen van de ECT terminal bijna afgerond. De laatste testen van de elektronica en software worden uitgevoerd.

In de tentoonstellingsruimte wordt de ene na de andere zak gips verwerkt in de modelbaan. Elke dag worden er weer nieuwe delen bruin geverfd en ingestrooid met groen.

Alle bruggen rondom Hooghburgt zijn inmiddels gebouwd en geplaatst. Ook is er ruimte voor fietsverkeer met bovenstaande fietstunnel en de fietsersbrug hieronder.

Op het kust- en polderdeel is de laatste weken hard gewerkt om de authentiek armseinen te plaatsen langs de museumlijn.

Het plaatsen en inbouwen van de aansturing van deze seinen is een complex en tijdrovend werk.

Gelukkig helpen de inwoners van Zeshuizen, Sluishoek en Leckenzijk mee om de seinen zo snel mogelijk werkend te hebben.

Week 30 van 2007 Bouwverslag Week 31 van 2007 Week 32 van 2007
© Miniworld Rotterdam / Modelspoorland B.V. Copyright, Disclaimer & Privacy