Week 24 van 2016 Bouwverslag Week 25 van 2016 Week 26 van 2016
Modelbaan Schoufour CHIO

Dan introduceren we deze week een groot nieuw bouwproject: Station Schoufour. Dit project is vernoemd naar de vorig jaar overleden ere-voorzitter van het CHIO wijlen dhr. Jacques Schoufour. In weekverslag 201526 besteedden we hier kort aandacht aan.

Dhr. Schoufour had een grote modelbaan staan in zijn huis in België. Deze prachtige baan toonde zijn liefde voor modelspoor. Na zijn overleden heeft hij zijn levenswerk nagelaten aan de ANBI stichting Meemaken in Miniatuur (MiM).

Deze stichting heeft Miniworld aangeboden om de modelbaan van wijlen dhr. Schoufour een zichtbare plaats te geven in de attractie onder de naam 'Station Schoufour'. Samen met Stichting MiM en de partijen die de nalatenschap van wijlen dhr. Schoufour beheren, hebben we sinds eind 2015 gewerkt aan een ontwerp van een bescheiden en ingetogen eerbetoon aan de passie die dhr. Schoufour had voor modelspoor en Miniworld Rotterdam.

We werken dus al een jaar aan dit project. Alweer een half jaar geleden hebben vastgesteld in welke vorm en waar we deze uitbreiding van de miniatuurwereld gaan bouwen. Echter zijn we nu pas zover dat we het bouwproject wereldkundig kunnen maken.

Er zaten nogal wat haken en ogen aan dit project, bijvoorbeeld een rigoureuze herindeling van het modelatelier, dat in oppervlakte bijna gehalveerd moest worden. Een flinke verhuizing vond enige weken geleden plaats. Zoals je op de foto's kan zien is het modelatelier grondig verbouwd, zodat we genoeg ruimte hebben vrijgemaakt om Station Schoufour een permanente plek te geven bij Miniworld.

Modelbaan Schoufour CHIO

We beginnen met een terugblik. De eerste stap werd genomen in oktober 2014. De modelbaan moest worden opgehaald vanuit het tuinhuis van dhr. Schoufour in België.

Modelbaan Schoufour CHIO

Dit wil zeggen het demonteren van de modelbaan, vervoerklaar maken, inladen in een vrachtwagen en deze in Rotterdam bij Miniworld weer uitladen. Dit bleek ruim 11 uur werk. Zodra de modelbaan in Rotterdam aankomt moet deze weer compleet herbouwd en gerestaureerd worden.

Modelbaan Schoufour CHIO

Ten eerste moesten alle miniatuur gebouwen worden verwijderd, waarbij alle draadjes van de verlichting werden doorgeknipt en gelabeld. De huisjes werden in plastic opbergdozen veilig gesteld. Ook alle loszittende objecten zoals sommige bomen, viaducten, bergdelen, auto's en figuurtjes werden zorgvuldig opgeborgen.

Modelbaan Schoufour CHIO

De modelbaan moest in twee delen worden gezaagd om in de vrachtwagen te passen. Als snel werd duidelijk dat de modelbaan niet was gebouwd met het idee om deze nog te verplaatsen.

Ook onder de tafel moesten honderden draden worden doorgeknipt en gelabeld. Bovendien stond de modelbaan verankerd in de grond en aan de achterwand. Met behoorlijk ingrijpend (doch subtiel) sloopwerk, zoals boven als onder de bodemplaat) hebben we uiteindelijk na uren zwoegen de modelbaan kunnen scheiden in twee delen.

Modelbaan Schoufour CHIO

In het eerste half jaar van 2015 is de modelbaan van dhr. Schoufour weer volledig in de oude staat hersteld, met name door de inzet van vrijwilligers van de stichting MiM. Zij hebben honderden uren gestopt in het weer terugplaatsen van gebouwen, bomen, auto's, figuren, enzovoort. Daarna het heraansluiten van bedrading van de verlichting en treinbesturen.

Als laatste hebben zij een aantal modeltreinen uit de verzameling van dhr. Schoufour rijdend gemaakt op de modelbaan. In deze staat heeft de modelbaan tijdelijk in ons restaurant gestaan gedurende ongeveer een half jaar.

Modelbaan Schoufour CHIO

Inmiddels is de modelbaan verplaatst naar de in het modelatelier gecreëerde extra tentoonstellingsruimte. De modelbaan is geplaatst op de metalen poten die we bij Miniworld standaard gebruiken voor onze miniatuurwereld. De zijkanten zijn verstevigd.

Om 'Station Schoufour' compleet te maken hebben we de binnenwanden van het tuinhuis van dhr. Schoufour nagebouwd op locatie van Miniworld. Zo staat de modelbaan zoveel mogelijk in de context waarin deze oorspronkelijk stond.

Modelbaan Schoufour CHIO

Mede door de modelbaan van dhr. Schoufour en zijn liefde voor enerzijds modelspoorbanen en anderzijds de paardensport, hebben we een nauwe samenwerking ontwikkeld met het Concour Hippique International Officiel (CHIO) Rotterdam. Dit is Rotterdams oudste sportevenement, waarvan wijlen dhr. Jacques Schoufour de ere-voorzitter is.

Daarom hebben we besloten om naast de modelbaan van dhr. Schoufour ook het CHIO in miniatuur na te bouwen. Ook nemen we hierin een deel van het Kralingse Bos mee. Inclusief de twee monumentale molens, die direct aan de Kralingse Plas staan.

Hieronder nog een aantal grotere foto's van dit project. Als eerste een compilatie van foto's genomen van de modelbaan voor de demontage in België, op basis waarvan we elk gebouw, boom, auto en figuurtje zoveel mogelijk weer op dezelfde plek hebben neer kunnen zetten tijdens de restauratie.

Modelbaan Schoufour CHIO Modelbaan Schoufour CHIO Modelbaan Schoufour CHIO Modelbaan Schoufour CHIO Modelbaan Schoufour CHIO Modelbaan Schoufour CHIO Modelbaan Schoufour CHIO Modelbaan Schoufour CHIO Modelbaan Schoufour CHIO
Modelbaan Schoufour CHIO Modelbaan Schoufour CHIO Modelbaan Schoufour CHIO Modelbaan Schoufour CHIO Modelbaan Schoufour CHIO Modelbaan Schoufour CHIO
Week 24 van 2016 Bouwverslag Week 25 van 2016 Week 26 van 2016
© Miniworld Rotterdam / Modelspoorland B.V. Copyright, Disclaimer & Privacy