Bouwverslagen


bouwverslagen Miniworld Rotterdam

<< Vorige

2018 - januari

Volgende >>
De Klerk Heischip Westerschelde kraanschip Volkerak De Klerk Heischip Westerschelde kraanschip Volkerak De Klerk Scheepsmodel

De Klerk Werkendam is al bijna 150 jaar een landelijke speler op de civiele markt met focus op waterbouw en staalconstructie. In ons atelier zijn we gestart met het bouwen van twee scheepsmodellen van hun werkschepen voor plaatsing in onze miniatuurwereld, namelijk het Heischip Westerschelde en Kraanschip Volkerak.

De Klerk Heischip Westerschelde kraanschip Volkerak De Klerk Heischip Westerschelde kraanschip Volkerak De Klerk Heischip Westerschelde kraanschip Volkerak

De Klerk bouwt bijvoorbeeld kademuren, jetties en remmingwerken in de Rotterdamse havens. In de afgelopen anderhalve eeuw heeft De Klerk meegewerkt aan de afsluiting van de Zuiderzee, de drooglegging van de IJsselmeerpolders en de Deltawerken na de watersnoodramp van 1953.

De Klerk Heischip Westerschelde kraanschip Volkerak

Het atelier bouwt deze schepen tot in het kleinste detail na. Juist omdat de schepen werktuigen bevatten, die essentieel zijn om aan onze bezoekers te laten zien welke specifieke werkzaamheden deze schepen kunnen uitvoeren.

De Klerk Scheepsmodel

Heischip Westerschelde van De Klerk Waterbouw uit Werkendam is één van de grootste zelfvarende heischepen (64 meter lang en 15,55 meter breed) voor de Europese binnenwateren. Voorzien van een 300-ton sterke hei- & hijskraan, de THW A3000 PDS. Een unieke kraan en enig in z'n soort.

De Klerk Scheepsmodel

De Klerk is een middelgrote aannemer in de constructieve waterbouw en dit heischip wordt ingezet voor zwaar hei- & hijswerk in de Rotterdamse en overige havengebieden voor het plaatsen van grote afmeerpalen, het aanbrengen van damwanden, wisselen van sluisdeuren en nog véél meer.

De Klerk Scheepsmodel

Kraanschip Volkerak van De Klerk Waterbouw uit Werkendam is een zelfvarend kraanschip (55 meter lang en 11,40 meter breed) met aan boord een Liebherr R976 LV-C hydraulische kraan die speciaal is aangepast voor waterbouwkundige werkzaamheden.

De Klerk Scheepsmodel

Het schip en de kraan zijn uitgerust met GPS-RTK plaatsbepaling voor nauwkeurige bagger- en bestortingswerkzaamheden zoals het aanbrengen van zinkstukken. Dit kraanschip wordt ingezet voor bagger-, kust- en oeverwerken in de Rotterdamse en overige havengebieden en ook op rivieren en andere wateren. Kijk maar eens op www.deklerkbv.nl, daar kun je zien wat De Klerk allemaal doet en kan.

De Klerk Heischip Westerschelde kraanschip Volkerak De Klerk Heischip Westerschelde kraanschip Volkerak De Klerk Heischip Westerschelde kraanschip Volkerak De Klerk Heischip Westerschelde kraanschip Volkerak De Klerk Heischip Westerschelde kraanschip Volkerak De Klerk Scheepsmodel De Klerk Scheepsmodel
De Klerk Scheepsmodel

Op de Coolsingel, naast warenhuis De Bijenkorf, staat een 26,2 meter hoge en 40 ton zware sculptuur van staal ontworpen door kunstenaar Naum Gabo.

Al lange tijd stond dit kunstwerk op ons lijstje om op te nemen in onze miniatuurwereld. Aangezien onlangs bekend werd dat het kunstwerk in vervallen staat verkeert, was wat ons betreft tijd om dit bijzondere Ding in miniatuur te vereeuwigen.

Het Ding Kunstwerk Naum Gabo Het Ding Kunstwerk Naum Gabo

Het naamloze beeld wordt ook wel 'Het Ding' of 'De Gestileerde Bloem' genoemd. De sculptuur van Gabo is onverbrekelijk verbonden met de bouw van de Bijenkorf en staat sinds 1957 op deze plek.

Inmiddels hoort het beeld bij de stad, maar in de jaren '50 was het een daad van moed van de Bijenkorf om deze abstracte sculptuur zo'n prominente plaats in Rotterdam te geven.

Het Ding Kunstwerk Naum Gabo

Gabo's ontwerp was naar eigen zeggen ingegeven door de organische stuctuur van de plantenwereld. Onze versie is gebouwd van een combinatie van o.a. karton, hout en polystyreen. Met het vakkundige schilderwerk staat ons Ding er onberispelijk bij. Nu het grote voorbeeld nog! Sinds de zomer van 2017 staat dit werk in de steigers en begin 2018 weer deels te zien zijn.

Het Ding Kunstwerk Naum Gabo Het Ding Kunstwerk Naum Gabo Het Ding Kunstwerk Naum Gabo Het Ding Kunstwerk Naum Gabo
Het Ding Kunstwerk Naum Gabo Het Ding Kunstwerk Naum Gabo
Mammoet Terminal Upgrade

Nog een project in het atelier, namelijk een upgrade van de Mammoet Terminal. We zijn bezig om alle verlichting in de gebouwen uit te breiden. Zowel de binnen- en buitenverlichting in de grote hal is aangepakt. Ook kantoorgebouw De Bolder moest eraan geloven. Het moest bijna helemaal gedemonteerd en weer geassembleerd worden om de verlichting in te bouwen.

Mammoet Terminal Upgrade

Ook gaan we de grote rode havenkraan van Mammoet beweegbaar maken. Dit was nog een pittig project. We moesten de juiste motor vinden en deze inbouwen in een bestaand model, dat niet gebouwd is met de intentie om te draaien.

Mammoet Terminal Upgrade

Nu volgt de volgende fase, namelijk het aansluiten van de lampjes op ons geautomatiseerde systeem voor verlichting en het (her)programmeren van de lichtsequenties in de diverse printplaten onder de miniatuurwereld. Na een flink aantal weken buffelen geven de gebouwen van de Mammoet Terminal weer de ultieme beleving. Het is alle inspanningen meer dan waard!

Mammoet Terminal Upgrade
Oldtimer Autoshow

Er staan een aantal grote projecten op stapel, die een impact hebben op het grote kavel tussen onze Dry Bulk Terminal en het Festivalterrein van Metropolis.

Ten eerste komt hier één van de werkschepen van De Klerk te liggen. Later in dit jaar zal hier ook een distributiecentrum worden gebouwd van logistiekgigant Dachser. Er moet ruimte gemaakt worden!

Oldtimer Autoshow

Eén van de eerste acties is het verplaatsen van de oldtimer auto show, die hier plaats vindt. Deze gaan we verplaatsen naar het nieuwe stuk in Station Schoufour, vlak voor het Kralingse Bos en het CHIO.

Alle auto's, figuren en scenes worden voorzichtig verwijderd en op de nieuwe locatie weer zorgvuldig neergezet en vastgeplakt, op basis van foto's van de oorspronkelijke locatie.

Ook belangrijk: deze locatie is ook een plaatsingslocatie van Inwoners van Miniworld, namelijk bezoekers die zichzelf in onze miniatuurwereld vereeuwigen als inwoner met een eigen gekozen figuurtje. Ook al deze poppetjes zijn mee verhuisd.

Oldtimer Autoshow Oldtimer Autoshow
Maquette Brandweer

Ook bouwden we in januari de eerste maquette van een externe opdracht voor de brandweer van de Veiligheidsregio Rotterdam Rijnmond. De opdracht is om uiteindelijk vier maquettes te bouwen van werkelijke situaties, op basis waarvan de brandweer hun mensen kan opleiden in het opstellen en uitvoeren van een aanvalsplan op een calamiteit.

Maquette Brandweer

De eerste maquette geeft een bestaande situatie weer van een spoortunnel met ventilatiegebouw. Stel er staat in de tunnel een wagon in brand of er is een lekkage. Hoe pak je dit aan? Waar liggen de wegen. Waar staan hekken. Hoe ga je om met de brede sloten? Waar staan de brandweerwagens? Hoe staat de wind?

Maquette Brandweer

Moderne 3D technieken kennen op dit punt hun beperken en bewerkelijkheid. Natuurlijk kan je een dergelijke situatie op een scherm projecteren op een plat vlak terwijl je op een stoel toekijkt. De brandweer beseft dat het veel krachtiger is om met z'n allen om een maquette heen te staan en de situatie tegelijkertijd vanuit meerdere oogpunten te kunnen bekijken.

Maquette Brandweer

Maquettes zijn een communicatiemiddel. Op deze manier werkt het overleggen van een aanvalsplan vele malen beter en effectiever. En laat ons atelier nou precies in staat zijn om een dergelijke gedetailleerde realistische maquette te maken!

Maquette Brandweer Maquette Brandweer Maquette Brandweer
Maquette Brandweer Maquette Brandweer Maquette Brandweer

En alsof het nog niet druk genoeg is, wordt er ook natuurlijk nog doorgewerkt aan onze nieuwe uitbreiding Groot Brittannië. In het atelier wordt gewerkt aan de Chesterton Windmill. Een bijzondere en ongebruikelijke windmolen uit Engeland.

Chesterton Windmill

Deze molen is een van Chesterton's meest beroemde bezienswaardigheid. Het staat op een heuvel welke over een dorp uitkijkt dat bijna 350 jaar oud is. De molen is gebouwd in 1632, vermoedelijk door Sir Edward Peyto, Heer van het Landhuis.

Chesterton Windmill

Sir Edward was een wiskundige en sterrenkundige en het wordt gezegd dat de molen gebouwd is als een observatorium. Maar al heel snel werd de molen gebruikt voor het malen van mais.

Chesterton Windmill

De molen is gebouwd van lokale kalksteen met zandstenen detaillering. De toren wordt ondersteund door 6 half-cirkelvormige pilaren. Meer informatie: http://www.chestertonwindmill.co.uk/history.htm

Chesterton Windmill

Onze miniatuurmolen bouwen we van karton. Zoals gebruikelijk worden alle onderdelen digitaal getekend, gelaserd met de lasermachine en vervolgens geassembleerd. De molen moet gaan draaien, dus ook wordt er rekening gehouden met het plaatsen van een motor.

Groot-Brittannië Framebouw

Ook in de tentoonstellingsruimte zelf wordt gewoon doorgewerkt aan het afbouwen van het frame van het Schotse deel van Groot Brittannië. Deze maand werken we onder andere aan de basis voor het Falkirk Wheel. Een enorme botenlift in Schotland, vlakbij de plaats - je raad het al - Falkirk.

Groot-Brittannië Framebouw

In het ontwerp hebben we behoorlijk moeten schalen om het Falkirk Wheel erin te kunnen passen. Onze versie is stukken kleiner geworden dan in werkelijkheid.

Groot-Brittannië Framebouw

Hier was het vooral belangrijk om alle subtiele hoogteverschillen in de basis goed in de rest van het frame in te bouwen. Zorgvuldig hebben we vanuit alle hoeken de zichtlijnen bekeken.

Groot-Brittannië Framebouw

Dan het frame voor het Schotse Kasteel, waarin nog een railspiraal zit verstopt. Ook hier moesten we nog puntjes op de i zetten.

Groot-Brittannië Framebouw

De basisvorm van het kasteel is nauwkeurig ingebouwd, vooral met de uitdaging om voldoende ruimte over te laten voor de treinen die door de railspiraal zullen rijden.

Groot-Brittannië Framebouw

Bij binnenkomst van de ruimte zit Engeland/Wales aan de linkerkant en de Schotse Hooglanden aan de rechterkant. Hier is de Schotse waterval Grey Mares Tail gepland als spectaculaire scenery direct bij binnenkomst.

Groot-Brittannië Framebouw

De basis van deze waterval is inmiddels ingebouwd in het frame. Het eindresultaat belooft steil, smale en spectaculair te worden.

Groot-Brittannië Framebouw

Ook een tweede waterval hoger in het frame is ingebouwd. Deze rivier komt van boven in de hooglanden in twee stappen naar beneden. De rivier stroomt langs een treinstation en aan weerzijden zal het water een val naar beneden maken.

Het frame van het gehele bouwdeel is nu zo goed als klaar. Hieronder nog een aantal indrukken van zowel het Schotse, Engelse als het Wales frame.

Chesterton Windmill Chesterton Windmill Chesterton Windmill Chesterton Windmill Chesterton Windmill Groot-Brittannië Framebouw Groot-Brittannië Framebouw Groot-Brittannië Framebouw Groot-Brittannië Framebouw Groot-Brittannië Framebouw Groot-Brittannië Framebouw Groot-Brittannië Framebouw Groot-Brittannië Framebouw Groot-Brittannië Framebouw
Groot-Brittannië Framebouw Groot-Brittannië Framebouw Groot-Brittannië Framebouw Groot-Brittannië Framebouw Groot-Brittannië Framebouw Groot-Brittannië Framebouw Groot-Brittannië Framebouw Groot-Brittannië Framebouw Groot-Brittannië Framebouw Groot-Brittannië Framebouw Groot-Brittannië Framebouw Groot-Brittannië Framebouw Groot-Brittannië Framebouw Groot-Brittannië Framebouw
<< Vorige

2018 - januari

Volgende >>

Superleuk voor oud en jong!
Anoniem - Land van ANWB

Kinderen komen met rode koontjes naar buiten
Anoniem - Land van ANWB

Heel goed verzorgd en leuk voor jong & oud
Anoniem - Land van ANWB

Zeer leuk gedaan! Ontzettend veel oog voor detail
Anoniem - Land van ANWB

Te gek gewoon, moet iedereen zien
Anoniem - Land van ANWB

Het was boven verwachting. Zeker een aanrader
Anoniem - Land van ANWB

Met mijn kleinzoon nu 2x naar Miniworld Rotterdam geweest. Beide keren het als een feestje ervaren.
dhr. C.H. Heykoop

Respect voor de mannen met de gouden handen! Te weinig tijd om alles te bekijken!
Elly en Henk Giessenburg

Je komt ogen tekort! Het is fantastisch.
J.Broer

Dit slaat alles... Ik ben sprakeloos
Hans Voorburg

De kleinkinderen hebben ademloos rondgekeken en volop genoten!
Anonieme opa & oma gastenboek

Als oud-Rotterdammer sta je met trots te kijken hoe een stukje herkenning zo mooi wordt weergegeven.
dhr. C.H. Heykoop

De dames in het gezelschap vonden het bijna nog leuker dan de mannen!
Wil van dijk - eropuit.nl

We zijn diep onder de indruk van dit meesterwerk in miniatuur!
Fam. Giessenburg

Veel te veel details om in één dag te fotograferen.
Feike & Laurens

Geweest met zoon, schoondochter, kleinzoon (3) en jongste zoon (11). We hebben allen ontzettend genoten.
N.N. - dagjeweg.nl

Onze kleinzoon heeft genoten en raakte niet uitgekeken.
E. van der Horst - eropuit.nl

Echt een aanrader voor andere opa's en oma's met hun kleinkinderen.
E. van der Horst - eropuit.nl

Een droomreis in miniatuur
De Reiskrant

Het is hier buiten verwachting groot en heel goed toegankelijk in de rolstoel.
Fam. Mulder

In het bijzonder genoten van de rondleiding die met onbegrensd enthousiasme werd gegeven.
Toon van Genugten

Zeer klantvriendelijk en warm bedrijf. Hier staan de bezoekers centraal.
Anoniem in gastenboek

Heel knap neergezet, leuk om te zien en te ervaren.
Fam. Zandbergen

Er is zoveel te zien voor jong EN oud, man en vrouw, dat je echt de tijd wilt nemen om alles te zien.
N.N. - dagjeweg.nl

De details zijn geweldig en de subtiele grappen ook.
Jasper Fransen

We hebben uren genoten van het landschap, de poppetjes en de speciale modelhuizen.
Bert Weenders

Fantastische dag gehad. M'n kleinzoon moeten overreden dat het echt tijd werd om te gaan.
Toon van Genugten

We vonden het prachtig! Ook de rondleiding achter de schermen gedaan. Super was dat!
Patricia - eropuit.nl

Elke keer als het donker werd gingen alle lichtjes aan dat vond onze dochter geweldig.
Patricia - eropuit.nl

Mijn dochter vond het geweldig. Echt een aanrader.
Patricia - eropuit.nl

Super leuke middag gehad! De kids keken hun ogen uit en kregen geen genoeg van al het moois.
"Mama" - eropuit.nl

We hadden het niet zo groot verwacht. Het werd ook licht en donker, heel spannend en gaaf om te zien.
"Mama" - eropuit.nl

In Miniworld Rotterdam wordt voor Guus (7) en Kamiel (4) een droom werkelijkheid.
Janneke Staats - Algemeen Dagblad

De eerste minuten in de grote hal vallen Guus (7) en Kamiel (4) van de ene verbazing in de andere.
Janneke Staats - Algemeen Dagblad

Het zijn vooral de details die de kinderen fascineren.
Janneke Staats - Algemeen Dagblad

M'n kleinzoon was er niet weg te krijgen. We hebben alles drie keer langsgelopen.
Gerard S.

Een hele geslaagde vakantiedag en we willen zeker nog een keer terug!
Kidsvakantiegids.nl

Met de rondleiding zie je nog zo veel meer. Een echte aanrader!
Kidsvakantiegids.nl

Heb je kleine kids dan vind je dit zeker een uitstapje waard.
Ronald Meijer

Als je echt goed keek, kwam je ook veel grapjes tegen.
Teunie Luijk

Wel een paar uur rond gekeken. Er was zoveel te zien.
Teunie Luijk

Absoluut de moeite waard. De kinderen hebben genoten.
Tim Dekker on Twitter

Een bezoek aan Miniworld Rotterdam is vooral met kinderen, zeker de moeite waard.
Bas uit Leeuwarden

Als vrouw heb ik me prima vermaakt! Niet verwacht dat ik het zo leuk zou vinden.
Elsbeth - uitzinning.nl

De modelbouwers mogen zich rekenen tot de beste in Nederland.
feijenoordsemeesters.nl

Miniworld Rotterdam ziet er echt heel vet uit.
"afhaalchinees" op gameforum

Ik vind Miniworld Rotterdam keigaaf! Ik ben er al ontelbaar vaak geweest!
Mark

Mijn meiden gingen met papa en opa. Ze vonden het geweldig terwijl ze echt geen treinliefhebbers zijn.
www.viva.nl (forum)

Geweest met dochter van bijna 5 en die vond het geweldig. Echte aanrader. Leuke kinderspeurtocht.
www.viva.nl (forum)

Met de trein naar Rotterdam. Miniworld Rotterdam was echt leuk! Zeker voor herhaling vatbaar.
www.viva.nl (forum)

Jullie wereld was erg indrukwekkend! Succes met alle uitbreidingen en dank voor de mooie rondleiding.
Jeroen van Delft (via Twitter)

De oppervlakte is enorm, veel groter dan de foto's die we vooraf zagen doen denken.
dhr. B. Bouwhuis

Een aanrader. Ook voor diegenen die niets met modelspoor hebben is Miniworld zeker aan te bevelen.
dhr. B. Bouwhuis

Ben samen met de kinderen geweest. Ze hebben enorm genoten! Ook mama en papa vonden het erg leuk.
A. Uijl - www.dagjeweg.nl

De details zijn geweldig en de subtiele grappen ook.
N.N. - www.dagjeweg.nl

Ook voor beginnende fotografen een mekka om lekker te stoeien met de digitale camera. Statief wel meenenemen!
N.N. - www.dagjeweg.nl

Een mooie en met liefde verzorgde miniatuurwereld.
Rail Man - Facebook

Een fantastische miniatuurwereld. Een zeer bijzondere ervaring kan ik u verzekeren!
Ben Tieben

We hebben werkelijk anderhalf uur met groot plezier rondgelopen.
Herman J. Blom

Schit-te-rend. Ruim 2 uur rondgekeken voor de 1e indruk! Prachtig schouwspel voor jong en oud
Rob van der Klugt

Mooi opgezet met oog op detail. Er zitten leuke en grappige scenes in verwerkt. Een rondleiding achter de schermen is ook interessant.
RvdN - ANWB

sterren
Kuip miniatuur
Kuip miniatuur
Kuip miniatuur

PARTNERS

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

MEER INFORMATIE

Bestellen Jaarabonnement