Bouwverslagen


bouwverslagen Miniworld Rotterdam

<< Vorige

2019 - januari

Volgende >>
Stop Pesten Nu

Deze maand doet Miniworld mee met een campagne tegen Pesten: Stop Pesten Nu! Heel recent was er weer een schokkend voorbeeld van waar pesten toe kan leiden. Heel dichtbij. In Spijkenisse. Mishandeling, pesten...het is allemaal niet oké.

Stop Pesten Nu

Bewustwording is belangrijk. Ook Miniworld wil hier een bijdrage aan leveren door op een laagdrempelige manier aandacht te vragen aan jongeren voor dit maatschappelijk probleem. Want zeg nou zelf: pesten moet stoppen!

Stedin

Wat een leuke opdracht! We hebben voor Stedin een serie bedrijfswagens nagemaakt.

Stedin

Dit naar aanleiding van de zogenaamde 'terughaalactie' van bedrijfswagens die momenteel bij Stedin plaatsvindt. Dit is een jaarlijks terugkerend moment waarop de bussen worden nagekeken. De bestuurders van de wagens krijgen ondertussen een dag bijscholing en hun elektrisch gereedschap wordt gekalibreerd en gecertificeerd.

Stedin

Elke dag wordt een 'bus van de dag' gekozen, een bus die opvalt doordat die netjes onderhouden, schoon en opgeruimd is. De bestuurder krijgt als aardigheidje een mini Stedin-bus cadeau. Op de foto hieronder staat de Volkswagen Crafter met zijn grote broer.

Stop Pesten Nu Stop Pesten Nu Stedin Stedin Stedin
Stedin Groot Brittannie

Dan is het nu tijd voor Groot-Brittannië in miniatuur. Als eerste pakken we de bouw op van onze versie van Conwy Castle dat oorspronkelijk in Wales staat.

Groot Brittannie Conwy Castle Wales

Ook in het echt rijdt hier een trein vlak langs. Een perfect voorbeeld voor een groot kasteel, dat ook in ons landschap direct naast een dubbelsporige lijn ligt.

Groot Brittannie Conwy Castle Wales

Inmiddels is het kasteel tot in details afgewerkt met als bouwmaterialen hout en de blauwe flexibele ondervloer. De steenpatronen zijn hierin gelaserd en daarna handmatig "verouderd". Namelijk stenen verwijderd, afgebroken of flink beschadigd, waarbij we gebruik maken van messen, zaagjes, staalborstels, etc.

Groot Brittannie Conwy Castle Wales

Ook is het kasteel ingebed in een omliggend gipsen landschap. Alles is nu nog blauw en wit. Dit moet op geverfd en op kleur gebracht worden.

Groot Brittannie Conwy Castle Wales

Als eerste een basislaag grijs. En dan een wash van diverse kleuren, die uiteindelijk het kasteel zijn definitieve grijs/bruine kleur geven.

Groot Brittannie Conwy Castle Wales

Uiteraard wordt ook rekening gehouden met het feit dat het kasteel al honderden jaren in landschap heeft gestaan. Ofwel ook wat betreft kleur worden veroudering en weersinvloeden nagebootst met diverse groene, gele en bruine kleuren.

Groot Brittannie Conwy Castle Wales

Op de detailfoto's kan je goed zien met hoeveel zorg en gevoel voor de realiteit dit prachtige gebouw is vormgegeven.

Groot Brittannie Conwy Castle Wales

Vele prachtige details, die op de prominente plaats, die het kasteel in het landschap zal krijgen, een echte eyecatcher zal zijn.

Groot Brittannie Conwy Castle Wales

Dan een klein project. Hoe we het dak van een bouwpakket omvormen tot iets dat (in ieder geval vanuit de verte, waar dit gebouw komt te staan) lijkt op een rieten dak.

Groot Brittannie

In dit geval camoufleren we de dakpannen met een laagje muurvuller van Bison. Na het van boven naar beneden afstrijken van de muurvuller, begint het voorzichtig om een bedekt dak te lijken.

Groot Brittannie

Daarna verven we het dak in een basiskleur bruin, waarna we deze kleur weer mengen tot geel/bruine rietkleur. Met een vleugje groen, want riet wordt donkerder en groener naar mate het langer op het dak ligt.

Groot Brittannie

Dan het afwerken van de sporen met ballast. Ofwel het grove steenslag, dat de bielzen ondersteund en op hun plaats houdt.

Groot Brittannie

Ook in onze miniatuurwereld heeft het ballast deze functie: het definitief op zijn plaats houden van de rails. En natuurlijk ziet het er prachtig uit.

Groot Brittannie

Veel werk is het wel. Als eerste strooien we het ballast uit over de rails. Vervolgens vegen we met een kwast het ballast bij elkaar tot een mooi ballast bed.

Groot Brittannie

Belangrijk is dat er geen ballast aan de binnenkant van de spoorstaven achter blijft. Hier kunnen de wielen en/of flenzen van de treinen, wagons en rijtuigen achter blijven haken. Dit leidt mogelijk tot ontsporingen.

Groot Brittannie

Als al het ballast op z'n plek ligt bedruppelen we het gehele ballastbed in miniatuur met verdunde witte houtlijm, zodanig dat het helemaal door en door nat is.

Groot Brittannie

Na een nachtje drogen is het ballast zo keihard dat de rails niet meer van z'n plek komt. Stel dat we ooit de rails moeten vervangen hoeven we alleen het ballastbed opnieuw nat te maken en de witte houtlijm wordt weer vloeibaar.

Groot Brittannie

Met een wagonnetje test we of inderdaad al het ballast op z'n plek ligt en een trein zonder hobbelen kan rijden.

Groot Brittannie Fairfield Church

Deze maand bouwden we ook onze interpretatie van de Fairfield Church. Een kerk uit de 13e eeuw, die ooit stond in het inmiddels verdwenen dorpje Fairfield.

Groot Brittannie Fairfield Church

In het echt is de kerk opgebouwd uit steen en hout. Onze versie bestaat geheel uit gelaserd karton en een mooi verfje.

Groot Brittannie Fairfield Church

In het landschap hebben we met een ondergrond van gips een passende locatie gemaakt voor deze kerk, met daarnaast het model van de Chesterton Windmill. Een bijzondere molen uit 1633.

Groot Brittannie stonehenge

Een ander project is een geinige drukknop in het heuvelachtige landschap van de Midlands, namelijk een ufo die landt boven Stonehenge. Of beter gezegd: hij landt niet, maar doet buitenaardse dingen precies boven Stonehenge. En dat is een lastige klus. Werken op een bijna onmogelijke plek boven het landschap. De houten schijf aan de witte touwen is een proefexemplaat van de ufo, die binnenkort zal worden gebouwd in het atelier.

Groot Brittannie Folkstone The Warren

Ook staan de komende maanden in het teken van landschapsbouw. Heel veel landschapsbouw. In het atelier staan al honderden bomen en struiken klaar om geplaatst te worden in het landschap.

Groot Brittannie

De bomen en struiken zetten we vast met hobbylijm of hobbylijm van Bison, afhankelijk van de plek waar deze moeten worden vastgezet.

Groot Brittannie Folkstone The Warren

Soms hadden we nog verbeterpunten in het landschap. In het landschap verscheen dan een vreemde witte bult of berg van gips. Deze wordt dan vervolgens weer netjes ingebouwd in het landschap.

Groot Brittannie

Hier en daar gaat er nog wel eens een extra stenen wand in, zoals je hierboven ziet. En ook krijgen gebouwen hun definitieve plek, waarbij in het ontwerp in grote lijnen wordt gevolgd. Maar er zijn natuurlijk altijd in het werk kleine aanpassingen om het nog mooier te maken. Ook hiervoor wordt dan vaak nieuw gips aangebracht. Het ziet er even vreemd uit, maar het komt snel weer goed!

Groot Brittannie

Op specifieke plekken worden nog bruggen en bruggenhoofden geplaatst, net voordat het "groen" erin gaat.

Groot Brittannie

Dan Op de foto hierboven en de foto onder kan je het verschil zien wat het "groenen" in het landschap voor effect heeft. Een bruin geverfde houten plaat wordt voorzien van de herkenbare Britse stenen muurtjes en vervolgens bedekt met een prachtig grasveld.

Groot Brittannie

De stenen muurtjes maken we ook van de blauwe ondervloer. Hier laseren we een steenprofiel in en dit bewerken we nog met diverse gereedschappen om de stenen er verweerd uit te laten zien. Vervolgens worden deze geverfd en verouderd.

Groot Brittannie

Hieronder zie je onze versie van een bijzonder Engels hunnebed, geïnspireerd door het echt bestaande Lanyon Quoit.

Groot Brittannie Lanyon Quoit

En dan hetzelfde stuk na het aanbrengen van het groen. En wie kijkt daar nieuwsgierig om het hoekje van het tunnelportaal?

Groot Brittannie Lanyon Quoit

Stap voor stap wordt het landschap telkens weer een stukje mooier. Je werkt ook vaak op lastig bereikbare plekken en je moet je soms in behoorlijke bochten wringen. En dit kost ontzettend veel tijd!

Groot Brittannie

Op de heuvel helemaal achterin zie je het zogenaamde Uffington Horse. Een prehistorische weergave van een paard, ingekerfd in het landschap.

Groot Brittannie Avebury

Hier moeten ook nog de nodige werkzaamheden plaatsvinden, omdat we hier ook nog een steencirkel gaan plaatsen geïnspireerd door het dorpje Avebury.

Groot Brittannie Avebury

Hier hebben we wel behoorlijk wat concessies moeten doen, aangezien Avebury nog best enige omvang heeft, maar we maar een kleine ruimte beschikbaar hebben om deze bijzondere steencirkel in te kunnen bouwen.

Groot Brittannie

Als laatste zijn deze maand nog de eerste gebouwen geplaatst van ons Engelse Kustdorp. Hieronder nog een paar grotere foto's van het landschapbouwwerk!

Groot Brittannie Conwy Castle Wales Groot Brittannie Conwy Castle Wales Groot Brittannie Conwy Castle Wales Groot Brittannie Conwy Castle Wales Groot Brittannie Conwy Castle Wales Groot Brittannie Conwy Castle Wales Groot Brittannie Groot Brittannie Groot Brittannie Groot Brittannie Groot Brittannie Groot Brittannie Groot Brittannie Fairfield Church Groot Brittannie Fairfield Church Groot Brittannie Stonehenge Groot Brittannie Stonehenge Groot Brittannie Stonehenge Groot Brittannie Groot Brittannie Groot Brittannie Groot Brittannie Groot Brittannie Groot Brittannie Groot Brittannie Groot Brittannie Groot Brittannie Groot Brittannie Groot Brittannie Groot Brittannie Groot Brittannie Stonehenge Groot Brittannie Groot Brittannie Avebury Groot Brittannie
Groot Brittannie Groot Brittannie Groot Brittannie Groot Brittannie Groot Brittannie Groot Brittannie Groot Brittannie Groot Brittannie Groot Brittannie Groot Brittannie Groot Brittannie Groot Brittannie Groot Brittannie Groot Brittannie Groot Brittannie Groot Brittannie Groot Brittannie Groot Brittannie Groot Brittannie
<< Vorige

2019 - januari

Volgende >>

Superleuk voor oud en jong!
Anoniem - Land van ANWB

Kinderen komen met rode koontjes naar buiten
Anoniem - Land van ANWB

Heel goed verzorgd en leuk voor jong & oud
Anoniem - Land van ANWB

Zeer leuk gedaan! Ontzettend veel oog voor detail
Anoniem - Land van ANWB

Te gek gewoon, moet iedereen zien
Anoniem - Land van ANWB

Het was boven verwachting. Zeker een aanrader
Anoniem - Land van ANWB

Met mijn kleinzoon nu 2x naar Miniworld Rotterdam geweest. Beide keren het als een feestje ervaren.
dhr. C.H. Heykoop

Respect voor de mannen met de gouden handen! Te weinig tijd om alles te bekijken!
Elly en Henk Giessenburg

Je komt ogen tekort! Het is fantastisch.
J.Broer

Dit slaat alles... Ik ben sprakeloos
Hans Voorburg

De kleinkinderen hebben ademloos rondgekeken en volop genoten!
Anonieme opa & oma gastenboek

Als oud-Rotterdammer sta je met trots te kijken hoe een stukje herkenning zo mooi wordt weergegeven.
dhr. C.H. Heykoop

De dames in het gezelschap vonden het bijna nog leuker dan de mannen!
Wil van dijk - eropuit.nl

We zijn diep onder de indruk van dit meesterwerk in miniatuur!
Fam. Giessenburg

Veel te veel details om in één dag te fotograferen.
Feike & Laurens

Geweest met zoon, schoondochter, kleinzoon (3) en jongste zoon (11). We hebben allen ontzettend genoten.
N.N. - dagjeweg.nl

Onze kleinzoon heeft genoten en raakte niet uitgekeken.
E. van der Horst - eropuit.nl

Echt een aanrader voor andere opa's en oma's met hun kleinkinderen.
E. van der Horst - eropuit.nl

Een droomreis in miniatuur
De Reiskrant

Het is hier buiten verwachting groot en heel goed toegankelijk in de rolstoel.
Fam. Mulder

In het bijzonder genoten van de rondleiding die met onbegrensd enthousiasme werd gegeven.
Toon van Genugten

Zeer klantvriendelijk en warm bedrijf. Hier staan de bezoekers centraal.
Anoniem in gastenboek

Heel knap neergezet, leuk om te zien en te ervaren.
Fam. Zandbergen

Er is zoveel te zien voor jong EN oud, man en vrouw, dat je echt de tijd wilt nemen om alles te zien.
N.N. - dagjeweg.nl

De details zijn geweldig en de subtiele grappen ook.
Jasper Fransen

We hebben uren genoten van het landschap, de poppetjes en de speciale modelhuizen.
Bert Weenders

Fantastische dag gehad. M'n kleinzoon moeten overreden dat het echt tijd werd om te gaan.
Toon van Genugten

We vonden het prachtig! Ook de rondleiding achter de schermen gedaan. Super was dat!
Patricia - eropuit.nl

Elke keer als het donker werd gingen alle lichtjes aan dat vond onze dochter geweldig.
Patricia - eropuit.nl

Mijn dochter vond het geweldig. Echt een aanrader.
Patricia - eropuit.nl

Super leuke middag gehad! De kids keken hun ogen uit en kregen geen genoeg van al het moois.
"Mama" - eropuit.nl

We hadden het niet zo groot verwacht. Het werd ook licht en donker, heel spannend en gaaf om te zien.
"Mama" - eropuit.nl

In Miniworld Rotterdam wordt voor Guus (7) en Kamiel (4) een droom werkelijkheid.
Janneke Staats - Algemeen Dagblad

De eerste minuten in de grote hal vallen Guus (7) en Kamiel (4) van de ene verbazing in de andere.
Janneke Staats - Algemeen Dagblad

Het zijn vooral de details die de kinderen fascineren.
Janneke Staats - Algemeen Dagblad

M'n kleinzoon was er niet weg te krijgen. We hebben alles drie keer langsgelopen.
Gerard S.

Een hele geslaagde vakantiedag en we willen zeker nog een keer terug!
Kidsvakantiegids.nl

Met de rondleiding zie je nog zo veel meer. Een echte aanrader!
Kidsvakantiegids.nl

Heb je kleine kids dan vind je dit zeker een uitstapje waard.
Ronald Meijer

Als je echt goed keek, kwam je ook veel grapjes tegen.
Teunie Luijk

Wel een paar uur rond gekeken. Er was zoveel te zien.
Teunie Luijk

Absoluut de moeite waard. De kinderen hebben genoten.
Tim Dekker on Twitter

Een bezoek aan Miniworld Rotterdam is vooral met kinderen, zeker de moeite waard.
Bas uit Leeuwarden

Als vrouw heb ik me prima vermaakt! Niet verwacht dat ik het zo leuk zou vinden.
Elsbeth - uitzinning.nl

De modelbouwers mogen zich rekenen tot de beste in Nederland.
feijenoordsemeesters.nl

Miniworld Rotterdam ziet er echt heel vet uit.
"afhaalchinees" op gameforum

Ik vind Miniworld Rotterdam keigaaf! Ik ben er al ontelbaar vaak geweest!
Mark

Mijn meiden gingen met papa en opa. Ze vonden het geweldig terwijl ze echt geen treinliefhebbers zijn.
www.viva.nl (forum)

Geweest met dochter van bijna 5 en die vond het geweldig. Echte aanrader. Leuke kinderspeurtocht.
www.viva.nl (forum)

Met de trein naar Rotterdam. Miniworld Rotterdam was echt leuk! Zeker voor herhaling vatbaar.
www.viva.nl (forum)

Jullie wereld was erg indrukwekkend! Succes met alle uitbreidingen en dank voor de mooie rondleiding.
Jeroen van Delft (via Twitter)

De oppervlakte is enorm, veel groter dan de foto's die we vooraf zagen doen denken.
dhr. B. Bouwhuis

Een aanrader. Ook voor diegenen die niets met modelspoor hebben is Miniworld zeker aan te bevelen.
dhr. B. Bouwhuis

Ben samen met de kinderen geweest. Ze hebben enorm genoten! Ook mama en papa vonden het erg leuk.
A. Uijl - www.dagjeweg.nl

De details zijn geweldig en de subtiele grappen ook.
N.N. - www.dagjeweg.nl

Ook voor beginnende fotografen een mekka om lekker te stoeien met de digitale camera. Statief wel meenenemen!
N.N. - www.dagjeweg.nl

Een mooie en met liefde verzorgde miniatuurwereld.
Rail Man - Facebook

Een fantastische miniatuurwereld. Een zeer bijzondere ervaring kan ik u verzekeren!
Ben Tieben

We hebben werkelijk anderhalf uur met groot plezier rondgelopen.
Herman J. Blom

Schit-te-rend. Ruim 2 uur rondgekeken voor de 1e indruk! Prachtig schouwspel voor jong en oud
Rob van der Klugt

Mooi opgezet met oog op detail. Er zitten leuke en grappige scenes in verwerkt. Een rondleiding achter de schermen is ook interessant.
RvdN - ANWB

sterren
Kuip miniatuur
Kuip miniatuur
Kuip miniatuur

PARTNERS

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

MEER INFORMATIE

Bestellen Jaarabonnement