Bouwverslagen


bouwverslagen Miniworld Rotterdam

<< Vorige

2022 - Juli

Volgende >>
Poppodium Baroeg

De bouw van de maquette van Poppodium Baroeg heeft – zoals al gemeld in het vorige Bouwverslag – de nodige voeten in de aarde gehad. Dat kwam enerzijds doordat het gebouw een best wel complexe structuur heeft, maar anderzijds ook door de eisen die we onszelf hebben opgelegd.

Zo konden we geen gebruik maken van de materialen waarmee we onze maquettes gewoonlijk bouwen: MDF, multiplex en karton. Het gebouw moest namelijk 'water-bestendig' zijn en geen van die genoemde basismaterialen is dat. Het waarom van die 'waterbestendigheid' komt verderop aan de orde.

Een tweede complicerende factor was onze eis dat de maquette meer moest worden dan 'alleen een gebouw', hoe mooi ook. De bijzondere eigenschappen van het origineel moesten ook in de maquette tot uitdrukking komen en dus besloten we na een hoop nadenken om de maquette interactief te maken. Bezoekers zouden door middel van een druk op de knop 'iets' moeten kunnen ervaren: geluid, licht en een kijkje in het binnenste van de maquette.

Met geluid en licht hebben we genoeg ervaring, maar om in het gebouw te kunnen kijken was er meer nodig. We wilden een deel van het dak scharnierend maken, zodat dat met behulp van een motor omhoog zou kunnen bewegen. Het was een ingewikkelde puzzel om te beredeneren en berekenen wat voor soort scharnieren we op welk punt en hoe zouden moeten monteren. Het zou een robuuste constructie moeten zijn, want er gaat een fors aantal keren per dag op zo'n knop gedrukt worden, en je wilt natuurlijk niet dat die mooie maquette na een poosje weigert open te gaan…

Nadat we de handigste plek voor de scharnieren hadden bepaald, was de volgende stap het uitzoeken en aanpassen van een geschikte motor. De overbrenging van de motor naar het dak gaat via een as en een tandwiel die onze maquettebouwers zelf hebben gemaakt. Diverse ingebouwde schakelaars zorgen ervoor dat het dak niet te ver open kan gaan en dat de motor geen kracht blijft uitoefenen als het dak al dicht is. De motor moest stevig onder de miniatuurwereld bevestigd worden, op een zodanige manier dat hij samen met de maquette in één keer uit de baan getild kan worden.

Poppodium Baroeg

Onze elektronica-mensen hadden intussen twee modules voor het licht en het geluid ontworpen, gebouwd en getest (op de foto hierboven is het dak er letterlijk af). Toen die modules eenmaal goed werkten, konden ze naast de motor worden ingebouwd. Motor en modules konden pas worden aangesloten nadat de maquette op zijn plek was neergezet.
We vonden (nou ja, creëerden…) ruimte naast de Breepleinkerk. Daar richtten we een 'pleintje' in waar de maquette goed tot zijn recht komt, dichtbij de afscheiding zodat onze bezoekers het geheel goed kunnen bekijken en bedienen.

Na een aantal tests van het functioneren van de motor en de licht- en geluidsmodules (die natuurlijk synchroon met het open en weer dichtgaan van het dak hun licht en geluid moesten produceren) konden we concluderen dat het geheel naar tevredenheid werkte. Tijd om te beginnen met de afwerking van het pleintje.

Onze maquettebouwers gaan daarbij niet over één nacht ijs: je bent best wel even bezig met het bepalen van de goede kleuren verf!

Poppodium Baroeg

Als de juiste kleur van het 'grondplaatje' waarop de figuurtjes staan is bepaald (die mag natuurlijk niet afwijken van de kleur van het pleintje), krijgen ze allemaal één voor één een plekje toegewezen waarop ze worden vastgelijmd.

Poppodium Baroeg

Ook de fietsenstalling heeft inmiddels vorm én inhoud gekregen...

We zouden nog vertellen waarom de maquette 'waterbestendig' moest zijn. De reden daarvan zijn de fraaie muurschilderingen. We hebben zelf foto's gemaakt van het echte pand en die gefotoshopt om het perspectief eruit te krijgen, zodat ze keurig overeenstemmen met het origineel en precies op de maquette zouden passen. Die foto's zijn geprint op waterslide transfer papier.

Die 'transfers' moeten met water van het papier worden losgeweekt en nat op de juiste plek worden aangebracht. Op karton of MDF zou dat tot schade en/of vervorming kunnen leiden en dus hebben we de wanden gemaakt van polystyreen, waarin de voegen van de stenen zijn gelaserd en de gaten van deuren en ramen zijn uitgesneden. Resultaat: een natuurgetrouwe kopie van het echte pand.

Zo is de maquette van Baroeg vooral tijdens de Miniworld-nacht een ware belevenis, maar geen zorgen: de drukknop werkt ook als het 'dag' is in de miniatuurwereld!

Poppodium Baroeg Poppodium Baroeg Poppodium Baroeg Poppodium Baroeg Poppodium Baroeg Poppodium Baroeg Poppodium Baroeg
Poppodium Baroeg Zomer in de miniatuurwereld

De miniatuurwereld is voor de bewoners een benijdenswaardige omgeving dank zij de air conditioning. Ze geven zich zonder zorgen over zonnebrand over aan zomerse genoegens. Zo heeft een van de boeren (als een alternatief protest tegen de stikstof-maatregelen?) een koe geleerd om te waterskiën en zorgen een paar jonge muzikanten voor muziek. Dat ze dat nou net doen op de plek waar een wat oudere badgast zijn picknickmand wilde uitpakken, tja…

Ook liefhebbers van luchtiger kledij op het strand komen ruim aan hun trekken en er is zelfs een badgast die het aandurft om in zijn opblaasbootje het ruime sop te kiezen!

Zomer in de miniatuurwereld

Maar er zijn ook bewoners die in hun eigen tuin genieten van de zomer, met een boek of door een lekker tukje te doen…

Zomer in de miniatuurwereld Zomer in de miniatuurwereld
Zomer in de miniatuurwereld Eilean Donan Castle

De brug die Eilean Donan Castle verbindt met het vasteland nadert zijn voltooiing. De hele structuur is nu beplakt met gelaserd polystyreen en onze maquettebouwer heeft ook een rotspartij gemaakt (foto rechts) die dat vasteland gaat vormen.

Eilean Donan Castle

De volgende stap: de beschildering. Door diverse tinten licht- en donkerbruin, grijs, wit en geel te mengen in verschillende onderlinge verhoudingen ontstaat een groot aantal kleurschakeringen. Eigenlijk krijgt zo'n beetje elke steen van de brug zijn eigen kleur...

Eilean Donan Castle

Ook al zal straks niemand het zien (behalve een enkele mini-Schot die onder de brug doorvaart), ook de onderkant van de brugbogen krijgt de juiste kleuren!

Eilean Donan Castle

Op de foto rechts is de brug even neergezet op de Kralingse Plas in de miniatuur-wereld, om te zien wat het effect is als er 'water' onder staat… Mooi, toch?

Eilean Donan Castle

De foto hieronder laat het echte kasteel zien met de brug in volle glorie.

Eilean Donan Castle Eilean Donan Castle Eilean Donan Castle Eilean Donan Castle
Eilean Donan Castle Maquette Vesting Brielle

We zijn nog steeds met man en macht bezig met de grote maquette van Vesting Brielle. Steeds melden onze maquettebouwers dat er weer kavel van weer een 'puzzelstuk' af is.

U weet wellicht dat de complete maquette is opgedeeld in een zestal delen die elk een aantal kavels bevatten. Zo'n kavel omvat dan op zijn beurt een aantal gebouwtjes. De naam 'puzzelstuk' is min of meer als vanzelf ontstaan toen de omvang van dit immense project voor alle Miniworld-medewerkers duidelijk werd…

Maquette Vesting Brielle

Hier een paar foto's van een paar van die gebouwen in verschillende stadia van voltooiing.

De foto rechtsboven laat zien hoe we gebruik maken van onder andere Google Street View om de details van een gebouw zo goed mogelijk te kunnen namaken. Het resultaat staat op de foto eronder, zij het dat die vanuit een iets andere hoek is gemaakt.

Maquette Vesting Brielle Maquette Vesting Brielle

Hierboven een deel van het planningsoverzicht met plattegronden en de diverse kavels. Er staat al een geruststellend aantal vinkjes op, al zijn we er nog lang niet.

Met die 'sfeerverlichting' in de gebouwen gaat het zo langzaam aan steeds meer op het grote voorbeeld lijken!

Maquette Vesting Brielle Maquette Vesting Brielle Maquette Vesting Brielle Maquette Vesting Brielle
Maquette Vesting Brielle Maquette Vesting Brielle Maquette Vesting Brielle Groot-Brittannië

We zouden het bijna vergeten in alle corona- en Vesting Brielle-hectiek, maar we werken natuurlijk ook nog wel eens een beetje aan onze versie van Groot-Brittannië. Om u daar weer aan te herinneren (voor het geval dat nodig is), hier een stel foto's die een van de collega's heeft gemaakt tijdens een rondgang door onze Britse kelder. De laatste twee laten zien dat we daar nog wat stappen te zetten hebben…

Groot-Brittannië Groot-Brittannië
Groot-Brittannië Groot-Brittannië Groot-Brittannië
Groot-Brittannië Groot-Brittannië Groot-Brittannië Groot-Brittannië Groot-Brittannië Groot-Brittannië Groot-Brittannië
<< Vorige

2022 - Juli

Volgende >>

Superleuk voor oud en jong!
Anoniem - Land van ANWB

Kinderen komen met rode koontjes naar buiten
Anoniem - Land van ANWB

Heel goed verzorgd en leuk voor jong & oud
Anoniem - Land van ANWB

Zeer leuk gedaan! Ontzettend veel oog voor detail
Anoniem - Land van ANWB

Te gek gewoon, moet iedereen zien
Anoniem - Land van ANWB

Het was boven verwachting. Zeker een aanrader
Anoniem - Land van ANWB

Met mijn kleinzoon nu 2x naar Miniworld Rotterdam geweest. Beide keren het als een feestje ervaren.
dhr. C.H. Heykoop

Respect voor de mannen met de gouden handen! Te weinig tijd om alles te bekijken!
Elly en Henk Giessenburg

Je komt ogen tekort! Het is fantastisch.
J.Broer

Dit slaat alles... Ik ben sprakeloos
Hans Voorburg

De kleinkinderen hebben ademloos rondgekeken en volop genoten!
Anonieme opa & oma gastenboek

Als oud-Rotterdammer sta je met trots te kijken hoe een stukje herkenning zo mooi wordt weergegeven.
dhr. C.H. Heykoop

De dames in het gezelschap vonden het bijna nog leuker dan de mannen!
Wil van dijk - eropuit.nl

We zijn diep onder de indruk van dit meesterwerk in miniatuur!
Fam. Giessenburg

Veel te veel details om in één dag te fotograferen.
Feike & Laurens

Geweest met zoon, schoondochter, kleinzoon (3) en jongste zoon (11). We hebben allen ontzettend genoten.
N.N. - dagjeweg.nl

Onze kleinzoon heeft genoten en raakte niet uitgekeken.
E. van der Horst - eropuit.nl

Echt een aanrader voor andere opa's en oma's met hun kleinkinderen.
E. van der Horst - eropuit.nl

Een droomreis in miniatuur
De Reiskrant

Het is hier buiten verwachting groot en heel goed toegankelijk in de rolstoel.
Fam. Mulder

In het bijzonder genoten van de rondleiding die met onbegrensd enthousiasme werd gegeven.
Toon van Genugten

Zeer klantvriendelijk en warm bedrijf. Hier staan de bezoekers centraal.
Anoniem in gastenboek

Heel knap neergezet, leuk om te zien en te ervaren.
Fam. Zandbergen

Er is zoveel te zien voor jong EN oud, man en vrouw, dat je echt de tijd wilt nemen om alles te zien.
N.N. - dagjeweg.nl

De details zijn geweldig en de subtiele grappen ook.
Jasper Fransen

We hebben uren genoten van het landschap, de poppetjes en de speciale modelhuizen.
Bert Weenders

Fantastische dag gehad. M'n kleinzoon moeten overreden dat het echt tijd werd om te gaan.
Toon van Genugten

We vonden het prachtig! Ook de rondleiding achter de schermen gedaan. Super was dat!
Patricia - eropuit.nl

Elke keer als het donker werd gingen alle lichtjes aan dat vond onze dochter geweldig.
Patricia - eropuit.nl

Mijn dochter vond het geweldig. Echt een aanrader.
Patricia - eropuit.nl

Super leuke middag gehad! De kids keken hun ogen uit en kregen geen genoeg van al het moois.
"Mama" - eropuit.nl

We hadden het niet zo groot verwacht. Het werd ook licht en donker, heel spannend en gaaf om te zien.
"Mama" - eropuit.nl

In Miniworld Rotterdam wordt voor Guus (7) en Kamiel (4) een droom werkelijkheid.
Janneke Staats - Algemeen Dagblad

De eerste minuten in de grote hal vallen Guus (7) en Kamiel (4) van de ene verbazing in de andere.
Janneke Staats - Algemeen Dagblad

Het zijn vooral de details die de kinderen fascineren.
Janneke Staats - Algemeen Dagblad

M'n kleinzoon was er niet weg te krijgen. We hebben alles drie keer langsgelopen.
Gerard S.

Een hele geslaagde vakantiedag en we willen zeker nog een keer terug!
Kidsvakantiegids.nl

Met de rondleiding zie je nog zo veel meer. Een echte aanrader!
Kidsvakantiegids.nl

Heb je kleine kids dan vind je dit zeker een uitstapje waard.
Ronald Meijer

Als je echt goed keek, kwam je ook veel grapjes tegen.
Teunie Luijk

Wel een paar uur rond gekeken. Er was zoveel te zien.
Teunie Luijk

Absoluut de moeite waard. De kinderen hebben genoten.
Tim Dekker on Twitter

Een bezoek aan Miniworld Rotterdam is vooral met kinderen, zeker de moeite waard.
Bas uit Leeuwarden

Als vrouw heb ik me prima vermaakt! Niet verwacht dat ik het zo leuk zou vinden.
Elsbeth - uitzinning.nl

De modelbouwers mogen zich rekenen tot de beste in Nederland.
feijenoordsemeesters.nl

Miniworld Rotterdam ziet er echt heel vet uit.
"afhaalchinees" op gameforum

Ik vind Miniworld Rotterdam keigaaf! Ik ben er al ontelbaar vaak geweest!
Mark

Mijn meiden gingen met papa en opa. Ze vonden het geweldig terwijl ze echt geen treinliefhebbers zijn.
www.viva.nl (forum)

Geweest met dochter van bijna 5 en die vond het geweldig. Echte aanrader. Leuke kinderspeurtocht.
www.viva.nl (forum)

Met de trein naar Rotterdam. Miniworld Rotterdam was echt leuk! Zeker voor herhaling vatbaar.
www.viva.nl (forum)

Jullie wereld was erg indrukwekkend! Succes met alle uitbreidingen en dank voor de mooie rondleiding.
Jeroen van Delft (via Twitter)

De oppervlakte is enorm, veel groter dan de foto's die we vooraf zagen doen denken.
dhr. B. Bouwhuis

Een aanrader. Ook voor diegenen die niets met modelspoor hebben is Miniworld zeker aan te bevelen.
dhr. B. Bouwhuis

Ben samen met de kinderen geweest. Ze hebben enorm genoten! Ook mama en papa vonden het erg leuk.
A. Uijl - www.dagjeweg.nl

De details zijn geweldig en de subtiele grappen ook.
N.N. - www.dagjeweg.nl

Ook voor beginnende fotografen een mekka om lekker te stoeien met de digitale camera. Statief wel meenenemen!
N.N. - www.dagjeweg.nl

Een mooie en met liefde verzorgde miniatuurwereld.
Rail Man - Facebook

Een fantastische miniatuurwereld. Een zeer bijzondere ervaring kan ik u verzekeren!
Ben Tieben

We hebben werkelijk anderhalf uur met groot plezier rondgelopen.
Herman J. Blom

Schit-te-rend. Ruim 2 uur rondgekeken voor de 1e indruk! Prachtig schouwspel voor jong en oud
Rob van der Klugt

Mooi opgezet met oog op detail. Er zitten leuke en grappige scenes in verwerkt. Een rondleiding achter de schermen is ook interessant.
RvdN - ANWB

sterren
Kuip miniatuur
Kuip miniatuur
Kuip miniatuur

PARTNERS

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

MEER INFORMATIE

Bestellen Jaarabonnement