Bouwverslagen


bouwverslagen Miniworld Rotterdam

<< Vorige

2022 - Oktober

Volgende >>
Dierendag 2022

Ook in de miniatuurwereld is Dierendag een jaarlijks terugkerend feestje. De inwoners gaan er met of zonder huisdier op uit om te genieten van de kinderboerderij en de dieren die daar rondlopen.

Anderen hebben van de gelegenheid en van het voor begin oktober uitzonderlijk mooie weer gebruik gemaakt om een ritje te paard te plannen.

Dierendag 2022

Ook al is het Dierendag, het is toch zeer verstandig om de trein voorrang te geven, zeker als het Miniworld-politieapparaat in de persoon van een ambtenaar in functie toezicht staat te houden op het gedrag van 'zijn' burgers…

Net zoals in de echte wereld, gaan ook enkele inwoners van Miniworld wel erg ver in de manier waarop ze willen laten zien dat ze van dieren houden. Het kalf denkt er het zijne van...

…en de herder van de schaapskudde op de foto hieronder staat zich verbaasd af te vragen waarom niemand hem heeft verteld dat er opeens een varken tussen zijn dieren rondloopt!

Dierendag 2022 Dierendag 2022
Dierendag 2022 Upgrade Historisch Delfshaven

Voor de upgrade van ons Historisch Delfshaven maken we gebruik van een beproefde methode: het digitaal vastleggen van de uiterlijke kenmerken van een gebouw of een rij gevels in ons tekenprogramma. Met de zo ontstane digitale tekeningen kunnen we de lasersnijmachine 'programmeren'.

Op de foto hierboven ziet u een boven- en een vooraanzicht van zo'n rijtje gevels. De verschillende kleuren zijn bedoeld voor de aansturing van de lasersnijmachine, die de lijnen 'per kleur' anders behandelt.

Zo moeten bijvoorbeeld de gaten waarin later ramen en deuren worden geplaatst, worden uitgesneden, terwijl het baksteenprofiel in de muren alleen maar hoeft te worden ingebrand in het karton.

De lasersnijmachine 'volgt' de gekleurde lijnen en brandt afhankelijk van de kleur van een lijn óf door het karton heen óf tot een bepaalde diepte ín het karton. De kleur van de lijn stuurt die diepte.

Op de foto hiernaast een van de panden die we hebben gebouwd, met een Google Streetview-voorbeeld van het origineel. Het lijkt net alsof een deel van de gevel is verzakt, maar dat is niet zo: de uitbouw op de eerste en tweede verdieping heeft zo'n merkwaardige driekhoeksvorm...

Hieronder de lasersnijmachine aan het werk. Goed is te zien wat het resultaat is van het branden: in de gevel in het midden van de foto zijn ramen en deuren netjes uitgesneden (evenals de hele gevel zelf, natuurlijk), terwijl het ruitprofiel in de diverse onderdelen in het karton is ingesneden. Dat snijden doet de machine veel nauwkeuriger en constanter dan een mens zou kunnen.

Upgrade Historisch Delfshaven
Upgrade Historisch Delfshaven Pelgrimsvaderskerk

In het vorige Bouwverslag stonden al een paar foto's van de Pelgrimsvaderskerk, een van de bekendste objecten in Historisch Delfshaven. We hebben nog veel meer foto's van het bouwproces en van allerlei details.

Zo'n afbeelding van het AutoCad-scherm met al die kleine onderdelen in verschillende kleuren blijft indrukwekkend!

Pelgrimsvaderskerk Pelgrimsvaderskerk

Op de foto rechts is het door de lasersnijmachine ingebrande baksteenprofiel van de muren goed te zien. De kozijnen die in de raamgaten staan, zijn apart uitgesneden en in de gaten gelijmd.

Pelgrimsvaderskerk

Stap voor stap 'groeit' de Pelgrimsvaderskerk naar zijn definitieve uiterlijk.

Pelgrimsvaderskerk

Hieronder een detailopname van de klokkentoren. Een mooi staaltje modelbouw!

Pelgrimsvaderskerk
Pelgrimsvaderskerk Pelgrimsvaderskerk Pelgrimsvaderskerk Pelgrimsvaderskerk Pelgrimsvaderskerk Pelgrimsvaderskerk Pelgrimsvaderskerk Pelgrimsvaderskerk
Pelgrimsvaderskerk Pelgrimsvaderskerk Pelgrimsvaderskerk Industrieel object in GB

Naast het werk aan de grote maquette van Vesting Brielle zijn we natuurlijk ook nog steeds bezig aan die échte megaklus: onze versie van Groot-Brittannië. Aan het Schotse deel daarvan moet nog een heleboel gebeuren, maar ook aan het Engeland/Wales-gedeelte valt zo hier en daar nog best wel wat te verfraaien. Dat doen we dan ook, onder andere door het aanbrengen of verbeteren van de verlichting binnen en buiten de objecten.

Onder het motto 'hoe levensechter, hoe beter' is een van onze modelbouwers hier bezig met het weatheren ('verouderen') van een industrieel gebouw dat deel uitmaakt van het zogenoemde Victoriaanse kavel.

De tijd van de industriële revolutie begon zo'n beetje met de uitvinding van de stoommachine. Al snel werd de aandrijving van allerlei machines door middel van stoom op steeds grotere schaal toegepast en dat leidde al bijna net zo snel tot een ernstige vervuiling van gebouwen en woonwijken. Natuurlijk proberen we dat uiterlijk zo goed mogelijk uit te beelden.

Misschien vraagt u zich af waarom er aan de zijkant van dit gebouw een stuk muur ontbreekt (zie de foto hieronder). Dat is niet omdat we willen laten zien dat het met de kwaliteit van de toenmalige gebouwen in dat deel van Groot-Brittannië wel eens slecht gesteld was (al was dat vaker dan gewenst wél het geval).

Wat wél de reden is, ziet u in het volgende bouwverslag. Nog een maandje geduld, dus...

Industrieel object in GB
Industrieel object in GB Eilean Donan Castle

Een ander object dat zijn plaats moet gaan krijgen in ons Groot-Brittannië is het Schotse Eilean Donan Castle, waarover we al veelvuldige hebben bericht in voorgaande Bouwverslagen. De foto rechts toont het origineel in zijn volle glorie (al weet u waarschijnlijk wel dat het kasteel in de 18e eeuw vrijwel geheel werd vernietigd bij een explosie in het magazijn waar 343 vaten buskruit lagen opgeslagen. Het is in het begin van de 20e eeuw gerestaureerd – al is herbouwd misschien een betere omschrijving…).

Eilean Donan Castle

Hoe dan ook, onze versie van Eilean Donan Castle is op het moment van schrijven helemaal af. Hier ziet u de laatste loodjes: het binnenwerk van het hoofdgebouw ter ondersteuning van het dak en het met mooie dakpannen en 'zinken' dakbeslag bedekte dak van het bijgebouw.

De binnenverlichting van het hele complex is een verhaal apart: in de tijd dat het kasteel echt bewoond werd, was er natuurlijk nog geen elektrisch licht. We hebben dus het nodige geëxperimenteer achter de rug met ledlampjes die flakkerende haardvuren en fakkels moeten simuleren...

Eilean Donan Castle Eilean Donan Castle
Eilean Donan Castle Maersk regenboogcontainers

De zogenoemde Regenboogcontainers van Maersk blijven ons en onze modelbouwers bezighouden. In een vorig verslag hebben we al verteld dat die miniatuurcontainers door Maersk zelf aan ons waren geleverd, maar dat verhinderde ons team niet om er een mooie scène omheen te bouwen…

Zo kreeg een van de containers links en rechts een rij kleurige ledlampjes, waarmee het regenboogkarakter (en daarmee de boodschap die de containers uidragen) nog eens extra wordt benadrukt, zeker tijdens de 'Miniworld-nacht'.

Maersk regenboogcontainers

Ook hebben we het aanpassen van de containers door Maersk-medewerkers-in-miniatuur' uitgebeeld, mét een ongelukje dat bij het beschilderen is gebeurd…

Natuurlijk trok dat beschilderen van die containers het nodige bekijks: de bewoners van onze miniatuurwereld zijn net zo nieuwsgierig aangelegd als hun menselijke tegenhangers in de echte wereld.

Die nieuwsgierigheid leidde tot een kleine oploop, die hierboven te zien is op de grote foto van de container met de gekleurde lampjes. Een beetje minder duidelijk is het feit dat er ook al snel een kunstschilder zijn ezel had neergezet om het tafereel in alle kleuren van de regenboog voor het nageslacht vast te leggen! Daarom een eigen podiumpje voor deze mini-artiest.

Maersk regenboogcontainers

Bij nadere beschouwing van de groep toekijkers blijkt dat die de feestelijke container-beschildering hebben aangegrepen om er – al dan niet gehuld in toepasselijke kledij – snel een paar fors uitgevallen glazen bier achterover te slaan! In de miniatuurwereld zijn de bewoners altijd in voor een feestje...

Mooi gezicht: 'container by night'…

Maersk regenboogcontainers Maersk regenboogcontainers Maersk regenboogcontainers Maersk regenboogcontainers
Maersk regenboogcontainers Maersk regenboogcontainers Modelbouwgroep Devel

Op een prominente plek in de miniatuurwereld, vlak naast de Breepleinkerk, staat al jaren een billboard. Sedert kort staat daarop een advertentie van Stichting Modelbouwgroep Devel, waarmee we al een tijdje een samenwerkingsovereenkomst hebben.

Als 'tegenprestatie' voor het billboard staat ons Miniworld-logo op de bestelbus waarmee leden van de stichting hun materiaal vervoeren naar allerlei beurzen. Zo maken we reclame voor elkaar!

(Op de foto hieronder is het billboard wat moeilijker te vinden, maar een beetje zoeken is best leuk…)

Modelbouwgroep Devel
Modelbouwgroep Devel
<< Vorige

2022 - Oktober

Volgende >>

Superleuk voor oud en jong!
Anoniem - Land van ANWB

Kinderen komen met rode koontjes naar buiten
Anoniem - Land van ANWB

Heel goed verzorgd en leuk voor jong & oud
Anoniem - Land van ANWB

Zeer leuk gedaan! Ontzettend veel oog voor detail
Anoniem - Land van ANWB

Te gek gewoon, moet iedereen zien
Anoniem - Land van ANWB

Het was boven verwachting. Zeker een aanrader
Anoniem - Land van ANWB

Met mijn kleinzoon nu 2x naar Miniworld Rotterdam geweest. Beide keren het als een feestje ervaren.
dhr. C.H. Heykoop

Respect voor de mannen met de gouden handen! Te weinig tijd om alles te bekijken!
Elly en Henk Giessenburg

Je komt ogen tekort! Het is fantastisch.
J.Broer

Dit slaat alles... Ik ben sprakeloos
Hans Voorburg

De kleinkinderen hebben ademloos rondgekeken en volop genoten!
Anonieme opa & oma gastenboek

Als oud-Rotterdammer sta je met trots te kijken hoe een stukje herkenning zo mooi wordt weergegeven.
dhr. C.H. Heykoop

De dames in het gezelschap vonden het bijna nog leuker dan de mannen!
Wil van dijk - eropuit.nl

We zijn diep onder de indruk van dit meesterwerk in miniatuur!
Fam. Giessenburg

Veel te veel details om in één dag te fotograferen.
Feike & Laurens

Geweest met zoon, schoondochter, kleinzoon (3) en jongste zoon (11). We hebben allen ontzettend genoten.
N.N. - dagjeweg.nl

Onze kleinzoon heeft genoten en raakte niet uitgekeken.
E. van der Horst - eropuit.nl

Echt een aanrader voor andere opa's en oma's met hun kleinkinderen.
E. van der Horst - eropuit.nl

Een droomreis in miniatuur
De Reiskrant

Het is hier buiten verwachting groot en heel goed toegankelijk in de rolstoel.
Fam. Mulder

In het bijzonder genoten van de rondleiding die met onbegrensd enthousiasme werd gegeven.
Toon van Genugten

Zeer klantvriendelijk en warm bedrijf. Hier staan de bezoekers centraal.
Anoniem in gastenboek

Heel knap neergezet, leuk om te zien en te ervaren.
Fam. Zandbergen

Er is zoveel te zien voor jong EN oud, man en vrouw, dat je echt de tijd wilt nemen om alles te zien.
N.N. - dagjeweg.nl

De details zijn geweldig en de subtiele grappen ook.
Jasper Fransen

We hebben uren genoten van het landschap, de poppetjes en de speciale modelhuizen.
Bert Weenders

Fantastische dag gehad. M'n kleinzoon moeten overreden dat het echt tijd werd om te gaan.
Toon van Genugten

We vonden het prachtig! Ook de rondleiding achter de schermen gedaan. Super was dat!
Patricia - eropuit.nl

Elke keer als het donker werd gingen alle lichtjes aan dat vond onze dochter geweldig.
Patricia - eropuit.nl

Mijn dochter vond het geweldig. Echt een aanrader.
Patricia - eropuit.nl

Super leuke middag gehad! De kids keken hun ogen uit en kregen geen genoeg van al het moois.
"Mama" - eropuit.nl

We hadden het niet zo groot verwacht. Het werd ook licht en donker, heel spannend en gaaf om te zien.
"Mama" - eropuit.nl

In Miniworld Rotterdam wordt voor Guus (7) en Kamiel (4) een droom werkelijkheid.
Janneke Staats - Algemeen Dagblad

De eerste minuten in de grote hal vallen Guus (7) en Kamiel (4) van de ene verbazing in de andere.
Janneke Staats - Algemeen Dagblad

Het zijn vooral de details die de kinderen fascineren.
Janneke Staats - Algemeen Dagblad

M'n kleinzoon was er niet weg te krijgen. We hebben alles drie keer langsgelopen.
Gerard S.

Een hele geslaagde vakantiedag en we willen zeker nog een keer terug!
Kidsvakantiegids.nl

Met de rondleiding zie je nog zo veel meer. Een echte aanrader!
Kidsvakantiegids.nl

Heb je kleine kids dan vind je dit zeker een uitstapje waard.
Ronald Meijer

Als je echt goed keek, kwam je ook veel grapjes tegen.
Teunie Luijk

Wel een paar uur rond gekeken. Er was zoveel te zien.
Teunie Luijk

Absoluut de moeite waard. De kinderen hebben genoten.
Tim Dekker on Twitter

Een bezoek aan Miniworld Rotterdam is vooral met kinderen, zeker de moeite waard.
Bas uit Leeuwarden

Als vrouw heb ik me prima vermaakt! Niet verwacht dat ik het zo leuk zou vinden.
Elsbeth - uitzinning.nl

De modelbouwers mogen zich rekenen tot de beste in Nederland.
feijenoordsemeesters.nl

Miniworld Rotterdam ziet er echt heel vet uit.
"afhaalchinees" op gameforum

Ik vind Miniworld Rotterdam keigaaf! Ik ben er al ontelbaar vaak geweest!
Mark

Mijn meiden gingen met papa en opa. Ze vonden het geweldig terwijl ze echt geen treinliefhebbers zijn.
www.viva.nl (forum)

Geweest met dochter van bijna 5 en die vond het geweldig. Echte aanrader. Leuke kinderspeurtocht.
www.viva.nl (forum)

Met de trein naar Rotterdam. Miniworld Rotterdam was echt leuk! Zeker voor herhaling vatbaar.
www.viva.nl (forum)

Jullie wereld was erg indrukwekkend! Succes met alle uitbreidingen en dank voor de mooie rondleiding.
Jeroen van Delft (via Twitter)

De oppervlakte is enorm, veel groter dan de foto's die we vooraf zagen doen denken.
dhr. B. Bouwhuis

Een aanrader. Ook voor diegenen die niets met modelspoor hebben is Miniworld zeker aan te bevelen.
dhr. B. Bouwhuis

Ben samen met de kinderen geweest. Ze hebben enorm genoten! Ook mama en papa vonden het erg leuk.
A. Uijl - www.dagjeweg.nl

De details zijn geweldig en de subtiele grappen ook.
N.N. - www.dagjeweg.nl

Ook voor beginnende fotografen een mekka om lekker te stoeien met de digitale camera. Statief wel meenenemen!
N.N. - www.dagjeweg.nl

Een mooie en met liefde verzorgde miniatuurwereld.
Rail Man - Facebook

Een fantastische miniatuurwereld. Een zeer bijzondere ervaring kan ik u verzekeren!
Ben Tieben

We hebben werkelijk anderhalf uur met groot plezier rondgelopen.
Herman J. Blom

Schit-te-rend. Ruim 2 uur rondgekeken voor de 1e indruk! Prachtig schouwspel voor jong en oud
Rob van der Klugt

Mooi opgezet met oog op detail. Er zitten leuke en grappige scenes in verwerkt. Een rondleiding achter de schermen is ook interessant.
RvdN - ANWB

sterren
Kuip miniatuur
Kuip miniatuur
Kuip miniatuur

PARTNERS

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

MEER INFORMATIE

Bestellen Jaarabonnement