Bouwverslagen


bouwverslagen Miniworld Rotterdam

<< Vorige

2016 - week 41

Volgende >>
Maatregelen Wateroverlast Week Van Ons Water Hoogheemraadschap Rotterdam

Een enorm weekverslag dit keer. We hebben zo ontzettend veel projecten op ons bord en we willen ze allemaal aan jullie laten zien. Deze week een bijzonder nieuw watermanagementproject, een extern bouwproject voor het Rotterdamse Lloydmuseum, de voortgang van het CHIO Rotterdam in miniatuur, de schoonmaakdagen en de laatste loodjes van het Sparta stadion Het Kasteel.

Maatregelen Wateroverlast Week Van Ons Water Hoogheemraadschap Rotterdam

Op het laatste moment zijn we een prachtige samenwerking aangegaan met het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard. We had nog 5 werkdagen om een maquette te bouwen die uitbeeld hoe je maatregelen kan implementeren tegen wateroverlast. Een probleem waar we allemaal weleens mee geconfronteerd worden.

Maatregelen Wateroverlast Week Van Ons Water Hoogheemraadschap Rotterdam

We hebben twee typisch Rotterdamse portiekwoningen gebouwd, die tegenover elkaar staan, met de tuinen tegen elkaar. Aan de linkerkant de tuinen waarbij geen rekening is gehouden met waterafvoer. Aan de linkerkant de tuinen waarin de bewoners zelf vele maatregelen hebben genomen tegen het optreden van wateroverlast.

Maatregelen Wateroverlast Week Van Ons Water Hoogheemraadschap Rotterdam

Zoals jullie van ons gewend zijn, hebben deze maatregelen tot in detail in miniatuur nagebouwd. Wat zijn dan die maatregelen nodig om regenwater bij hevige stortbuien op te slaan, zodat de riolen niet overbelast worden?

Maatregelen Wateroverlast Week Van Ons Water Hoogheemraadschap Rotterdam

1. Regenpijp afkoppelen: plaats een regenton


Als je de regenpijp hebt afgekoppeld, kan je het regenwater opvangen en opslaan in een regenton. Door het water op te slaan, kan je het later gebruiken om bijvoorbeeld planten water te geven. Er zijn vele vormen en maten van regenwateropslag; regentonnen, -zuilen, -schuttingen etc. Het beste is het als de opslag weer leeg is als er een regenbui op komst is.

2. Groen dak


Groene daken hebben veel positieve effecten. Ze bufferen regenwater, houden het eronder liggende vertrek koel, zorgen voor meer biodiversiteit in de stad, binden fijnstof en zien er aantrekkelijk uit. Groene daken zijn als het ware een verlengde van je tuin, maar dan op hoogte.

3. Veel groen in tuin


Minder tegels in de tuin ofwel minder verhard oppervlak in de tuin heeft veel voordelen: onder andere kan het regenwater in de bodem wegzakken en het grondwater aanvullen. Als het regenwater op beplante grond valt in plaats van op tegels, gaat het direct de grond in en hoeft dan niet via een putje en het riool afgevoerd te worden. Dit helpt mee om wateroverlast op straat bij heftige regenbuien te voorkomen. Een groene tuin is bovendien koeler in de zomer en vergroot de biodiversiteit.

4. Waterdoorlatende verharding


Soms is verharding nodig, bijvoorbeeld bij het terras, tuinpaden en de oprit. Hier kan voor waterdoorlatende verharding gekozen worden: poreuze klinkers of tegels, grindstroken, schelpen, open bestratingspatroon etc. De voordelen: het regenwater kan in de bodem wegzakken en het grondwater aanvullen. Het regenwater hoeft dan niet via een putje en het riool afgevoerd te worden. Dit helpt mee om wateroverlast op straat en in de tuin bij heftige regenbuien te voorkomen.

5. Infiltratiekratten


In tuinen met een goed doorlatende ondergrond, zijn infiltratiekratten en –buizen een simpele en niet dure oplossing voor infiltratie. Deze voorzieningen zitten onder de grond en nemen nauwelijks ruimte in op het maaiveld.

6. Regenwatergebruiksysteem (ondergrondse wateropslag in tuin)


Door regenwater thuis in tanks op te slaan en te gebruiken voor de wasmachine en het toilet kun je op de kosten voor drinkwater besparen en help je het milieu. In de toekomst zullen door de klimaatverandering ook weleens drinkwatertekorten in lange droogteperioden optreden.

7. Regenwatervijver


Een succesvolle aanleg van een regenwaterbuffervijver vraagt zorgvuldigheid en deskundigheid. Een vijver met betekenis voor regenwaterbuffering moet uitgevoerd worden met flauwe beplante groene oevers. De oevers blijven dan ook met wisselende waterstanden er mooi uitzien en zorgen door de vochtverschillen voor een grote diversiteit aan flora en fauna.

8. Open goot of greppel


Een regenwatergreppel kan meerdere functies vervullen. Water vanuit de regenpijp of verharde delen van de tuin kan afstromen naar een greppel; de greppel kan water bergen na een heftige bui; water kan vanuit de greppel infiltreren in de bodem en de greppel kan water afvoeren naar een sloot of vijver. Een greppel is begroeid of eventueel opgevuld met grind en kan zowel water bevatten als droog staan.

Maatregelen Wateroverlast Week Van Ons Water Hoogheemraadschap Rotterdam Maatregelen Wateroverlast Week Van Ons Water Hoogheemraadschap Rotterdam Maatregelen Wateroverlast Week Van Ons Water Hoogheemraadschap Rotterdam Maatregelen Wateroverlast Week Van Ons Water Hoogheemraadschap Rotterdam
Maatregelen Wateroverlast Week Van Ons Water Hoogheemraadschap Rotterdam Maatregelen Wateroverlast Week Van Ons Water Hoogheemraadschap Rotterdam Internatio gebouw Jakarta Batavia

In weekverslag 38 vertelden we al over de opdracht om het voormalige "Internationale Crediet- en Handelsvereeniging Rotterdam" te Indonesië in maquettevorm te bouwen. Dit gebouw - ook wel het Internatio-gebouw genoemd - staat in Jakarta is tot in detail nagebouwd.

Deze week was de oplevering van deze maquettebouw opdracht voor het Rotterdamse Lloyd Museum. We willen natuurlijk ook de resultaten van dit prachtige project laten zien.

Hieronder een aantal mooie foto's van het eindresultaat.

Het weekverslag is natuurlijk nog niet compleet zonder een update over de voortgang van het project Station Schoufour en het CHIO Rotterdam in miniatuur. Ook aandacht voor de periodieke extra schoonmaakdagen en de laatste loodjes van de bouw van het Sparta stadion Het Kasteel.

Internatio gebouw Jakarta Batavia
Internatio gebouw Jakarta Batavia Internatio gebouw Jakarta Batavia Internatio gebouw Jakarta Batavia Internatio gebouw Jakarta Batavia Internatio gebouw Jakarta Batavia

Grote stappen voorwaarts bij het CHIO in miniatuur. De interieuren van de diverse feesttenten zijn gemaakt deze week.

CHIO Rotterdam schoufour

Ook is één van de bewegende delen van de CHIO maquette gereed, namelijk de tredmolen voor paarden van de Rotterdamse Manege. Deze hebben zo robuust mogelijk nagebouwd, omdat deze ook dagelijks zal moeten gaan draaien.

CHIO Rotterdam schoufour CHIO Rotterdam schoufour

De tredmolen is gesoldeerd van messing en aan de onderkant voorzien van een speciaal op maat gemaakte tandwielkast en motorhouder.

CHIO Rotterdam schoufour

Daarnaast zijn we bezig me het assembleren van een aantal extra bomen. Deze zijn bedoeld voor de achtergrond van de miniatuurwereld. Je ziet dan ook alleen de boomtoppen. Met deze oplossing kunnen we de focus leggen op een mooi bladerdak van het Kralingse Bos.

Hieronder nog een paar grotere foto's van de rotonde vlak bij het CHIO Rotterdam in miniatuur, in het verlengde van de Plaszoom. Het ziet er al weer heel gaaf uit!

CHIO Rotterdam schoufour CHIO Rotterdam schoufour
CHIO Rotterdam schoufour CHIO Rotterdam schoufour Schoonmaakdagen

We laten het lang niet altijd zien in onze weekverslagen, maar het schoonhouden van onze miniatuurwereld is een continu en intensief werk, dat we bijna dagelijks uitvoeren.

Schoonmaakdagen

Meerdere keren per jaar hebben ook speciale schoonmaakdagen voor een uitgebreidere beurt. De miniatuurwereld krijgt dan een echte grote schoonmaak en wordt bijna binnenstebuiten gekeerd.

Schoonmaakdagen Schoonmaakdagen

En het is een flinke werk, waarbij je voorzichtig moet klimmen. Met een poederkwast in de ene hand en een stofzuiger in de andere maakt het team de miniatuurwereld weer grondig stofvrij. Dat wil zeggen elke vierkante meter van onze 550 vierkante meter krijgt een schoonmaakbeurt. Dat is geen geringe opgave!

Schoonmaakdagen Schoonmaakdagen Schoonmaakdagen
Sparta Stadion Het Kasteel

De laatste hand aan het Sparta stadion Het Kasteel wordt gelegd in het modelatelier. Nog een paar dagen en avonden doorbuffelen en het is klaar!

Sparta Stadion Het Kasteel

Aanstaande zaterdag 15 oktober 2016 zal het Het Kasteel in miniatuur - precies 100 jaar nadat deze in echt werd geopend in 1916 - onthuld bij Miniworld Rotterdam door directies van Sparta en Miniworld. Nog even knallen en het is klaar en hebben we er bij Miniworld weer een prachtige mini-attractie bij!

Sparta Stadion Het Kasteel
Sparta Stadion Het Kasteel Sparta Stadion Het Kasteel Sparta Stadion Het Kasteel
<< Vorige

2016 - week 41

Volgende >>

Superleuk voor oud en jong!
Anoniem - Land van ANWB

Kinderen komen met rode koontjes naar buiten
Anoniem - Land van ANWB

Heel goed verzorgd en leuk voor jong & oud
Anoniem - Land van ANWB

Zeer leuk gedaan! Ontzettend veel oog voor detail
Anoniem - Land van ANWB

Te gek gewoon, moet iedereen zien
Anoniem - Land van ANWB

Het was boven verwachting. Zeker een aanrader
Anoniem - Land van ANWB

Met mijn kleinzoon nu 2x naar Miniworld Rotterdam geweest. Beide keren het als een feestje ervaren.
dhr. C.H. Heykoop

Respect voor de mannen met de gouden handen! Te weinig tijd om alles te bekijken!
Elly en Henk Giessenburg

Je komt ogen tekort! Het is fantastisch.
J.Broer

Dit slaat alles... Ik ben sprakeloos
Hans Voorburg

De kleinkinderen hebben ademloos rondgekeken en volop genoten!
Anonieme opa & oma gastenboek

Als oud-Rotterdammer sta je met trots te kijken hoe een stukje herkenning zo mooi wordt weergegeven.
dhr. C.H. Heykoop

De dames in het gezelschap vonden het bijna nog leuker dan de mannen!
Wil van dijk - eropuit.nl

We zijn diep onder de indruk van dit meesterwerk in miniatuur!
Fam. Giessenburg

Veel te veel details om in één dag te fotograferen.
Feike & Laurens

Geweest met zoon, schoondochter, kleinzoon (3) en jongste zoon (11). We hebben allen ontzettend genoten.
N.N. - dagjeweg.nl

Onze kleinzoon heeft genoten en raakte niet uitgekeken.
E. van der Horst - eropuit.nl

Echt een aanrader voor andere opa's en oma's met hun kleinkinderen.
E. van der Horst - eropuit.nl

Een droomreis in miniatuur
De Reiskrant

Het is hier buiten verwachting groot en heel goed toegankelijk in de rolstoel.
Fam. Mulder

In het bijzonder genoten van de rondleiding die met onbegrensd enthousiasme werd gegeven.
Toon van Genugten

Zeer klantvriendelijk en warm bedrijf. Hier staan de bezoekers centraal.
Anoniem in gastenboek

Heel knap neergezet, leuk om te zien en te ervaren.
Fam. Zandbergen

Er is zoveel te zien voor jong EN oud, man en vrouw, dat je echt de tijd wilt nemen om alles te zien.
N.N. - dagjeweg.nl

De details zijn geweldig en de subtiele grappen ook.
Jasper Fransen

We hebben uren genoten van het landschap, de poppetjes en de speciale modelhuizen.
Bert Weenders

Fantastische dag gehad. M'n kleinzoon moeten overreden dat het echt tijd werd om te gaan.
Toon van Genugten

We vonden het prachtig! Ook de rondleiding achter de schermen gedaan. Super was dat!
Patricia - eropuit.nl

Elke keer als het donker werd gingen alle lichtjes aan dat vond onze dochter geweldig.
Patricia - eropuit.nl

Mijn dochter vond het geweldig. Echt een aanrader.
Patricia - eropuit.nl

Super leuke middag gehad! De kids keken hun ogen uit en kregen geen genoeg van al het moois.
"Mama" - eropuit.nl

We hadden het niet zo groot verwacht. Het werd ook licht en donker, heel spannend en gaaf om te zien.
"Mama" - eropuit.nl

In Miniworld Rotterdam wordt voor Guus (7) en Kamiel (4) een droom werkelijkheid.
Janneke Staats - Algemeen Dagblad

De eerste minuten in de grote hal vallen Guus (7) en Kamiel (4) van de ene verbazing in de andere.
Janneke Staats - Algemeen Dagblad

Het zijn vooral de details die de kinderen fascineren.
Janneke Staats - Algemeen Dagblad

M'n kleinzoon was er niet weg te krijgen. We hebben alles drie keer langsgelopen.
Gerard S.

Een hele geslaagde vakantiedag en we willen zeker nog een keer terug!
Kidsvakantiegids.nl

Met de rondleiding zie je nog zo veel meer. Een echte aanrader!
Kidsvakantiegids.nl

Heb je kleine kids dan vind je dit zeker een uitstapje waard.
Ronald Meijer

Als je echt goed keek, kwam je ook veel grapjes tegen.
Teunie Luijk

Wel een paar uur rond gekeken. Er was zoveel te zien.
Teunie Luijk

Absoluut de moeite waard. De kinderen hebben genoten.
Tim Dekker on Twitter

Een bezoek aan Miniworld Rotterdam is vooral met kinderen, zeker de moeite waard.
Bas uit Leeuwarden

Als vrouw heb ik me prima vermaakt! Niet verwacht dat ik het zo leuk zou vinden.
Elsbeth - uitzinning.nl

De modelbouwers mogen zich rekenen tot de beste in Nederland.
feijenoordsemeesters.nl

Miniworld Rotterdam ziet er echt heel vet uit.
"afhaalchinees" op gameforum

Ik vind Miniworld Rotterdam keigaaf! Ik ben er al ontelbaar vaak geweest!
Mark

Mijn meiden gingen met papa en opa. Ze vonden het geweldig terwijl ze echt geen treinliefhebbers zijn.
www.viva.nl (forum)

Geweest met dochter van bijna 5 en die vond het geweldig. Echte aanrader. Leuke kinderspeurtocht.
www.viva.nl (forum)

Met de trein naar Rotterdam. Miniworld Rotterdam was echt leuk! Zeker voor herhaling vatbaar.
www.viva.nl (forum)

Jullie wereld was erg indrukwekkend! Succes met alle uitbreidingen en dank voor de mooie rondleiding.
Jeroen van Delft (via Twitter)

De oppervlakte is enorm, veel groter dan de foto's die we vooraf zagen doen denken.
dhr. B. Bouwhuis

Een aanrader. Ook voor diegenen die niets met modelspoor hebben is Miniworld zeker aan te bevelen.
dhr. B. Bouwhuis

Ben samen met de kinderen geweest. Ze hebben enorm genoten! Ook mama en papa vonden het erg leuk.
A. Uijl - www.dagjeweg.nl

De details zijn geweldig en de subtiele grappen ook.
N.N. - www.dagjeweg.nl

Ook voor beginnende fotografen een mekka om lekker te stoeien met de digitale camera. Statief wel meenenemen!
N.N. - www.dagjeweg.nl

Een mooie en met liefde verzorgde miniatuurwereld.
Rail Man - Facebook

Een fantastische miniatuurwereld. Een zeer bijzondere ervaring kan ik u verzekeren!
Ben Tieben

We hebben werkelijk anderhalf uur met groot plezier rondgelopen.
Herman J. Blom

Schit-te-rend. Ruim 2 uur rondgekeken voor de 1e indruk! Prachtig schouwspel voor jong en oud
Rob van der Klugt

Mooi opgezet met oog op detail. Er zitten leuke en grappige scenes in verwerkt. Een rondleiding achter de schermen is ook interessant.
RvdN - ANWB

sterren
Kuip miniatuur
Kuip miniatuur
Kuip miniatuur

PARTNERS

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

MEER INFORMATIE

Bestellen Jaarabonnement