Juli 2018 Bouwverslag Augustus 2018 September 2018
Groot Brittannie

In het ontwerp bleek een fout te zitten. Een rivier passeerde een spoorlijn bovenlangs, in plaats van onderlangs. Niet getreurd. Vaak is de werkelijkheid zo vreemd dat ontwerpfouten in miniatuur werkelijke oplossingen blijken te zijn in de grote wereld. Zo had met in Groot-Brittannië een vergelijkbaar probleem.

Groot Brittannie

De oplossing was het Standedge Aquaduct, waarbij een rivier wordt geleid over een moderne spoorlijn heen. Met een bijzondere bijna 90 graden bocht in de waterweg en een trapsgewijze watercascade.

Groot Brittannie

Het Standedge viaduct is geïntegreerd in het Engelse landschap dat sterk lijkt op de glooiende heuvels van de Midlands, waar de wegen met stenen bruggen over de sporen worden geleid.

Groot Brittannie

Op één van de hoogste bergtoppen is een maquette geplaatst van het Clifton Observatory te Bristol. Op de foto hieronder zie je aan de linkerkant ook al de eerste pilaar van de Clifton Suspension Bridge.

Groot Brittannie

Ook het beeldhouwwerk van de White Cliffs van Dover is gereed. Een Brits bouwdeel is immers niet compleet zonder de krijtrotsen van Beachy Head.

Groot Brittannie Groot Brittannie

Zoals je kan zien zit hier vele tientallen uren werk in. Het vormgeven van het landschap is flinke klus waar je veel geduld en vakmanschap voor nodig hebt. Eigenlijk net als alle andere disciplines, nodig om een miniatuurwereld te bouwen!

Groot Brittannie Groot Brittannie

Het overgrote deel van de tunnelportalen is geplaatst. Er zit een basiskleur verf op, echter deze worden nog een keer definitief geschilderd, zodra het vormgeven en verven van de rotsen is afgerond. Zoals je ziet wil er nogal wat witte vlekjes verschijnen op de portalen. Hoe voorzichtig je ook ben, het gebeurt. Deze worden in een later stadium allemaal keurig weggewerkt.

Groot Brittannie

Voor de koper- en tinmijnen van Wheal Coates is in het modelatelier een kleine mijninstallatie op maat gebouwd.

Groot Brittannie

Deze is getekend, gelaserd en met een combinatie van karton en polysytreen geassembleerd.

Groot Brittannie Groot Brittannie Groot Brittannie

Na diverse verflagen lijkt deze precies op zijn grote voorbeeld en is deze ter referentie in het landschap in aanbouw geplaatst.

Groot Brittannie

Met alle gebouwen die hier geplaatst zijn als referentie krijgt het omliggende landschap de definitieve vorm.

Groot Brittannie

Veel van de stenen muren, looppaden en trappen worden met de hand uitgekerfd in het gips en daarna op kleur gebracht.

Groot Brittannie Groot Brittannie

Dan zijn we bezig bij het Engelse kustdorp, dat we hebben gebaseerd op inspiratiebronnen zoals Whitby, Sandsend, Staithes, Robin Hoods Bay en Teignmouth. Ons kustdorp is omgeven door rotswanden, heeft een pier en een strand.

Groot Brittannie

Op basis van diverse foto's proberen we de rotspartijen zo nauwkeurig mogelijk te benaderen in ons landschap.

Groot Brittannie

Als backdrop voor het kustdorp hebben we gekozen voor een hoge berg met hierop het Uffington White Horse in Oxfordshire. In werkelijkheid is dit prehistorische figuur van een paard gemaakt door diepe geulen gevuld met witte krijt.

Wij hebben het paard op basis van diverse foto's gekerfd in het reeds aangebrachte gips. Een klein beetje kleur er omheen maakt het figuur pas echt goed zichtbaar.

Groot Brittannie

Op de foto hierboven zie je een kleine houten frame van een heuvel. Dit wordt Silbury Hill. Een prehistorische grafheuvel gemaakt door mensen. Met 40 meter hoog is het de hoogste door prehistorische mensen gemaakte kunstmatige heuvel in Europa.

Groot Brittannie

Dan wordt het landschap achter het kustdorp afgemaakt. Hier wordt binnenkort een groot viaduct geplaatst, dat in het modelatelier wordt gebouwd deze maand.

Groot Brittannie

De bruggen worden gebouwd van gips, rotsen worden geverfd, rivieren worden geverfd.

Groot Brittannie

Bovendien ligt in het landschap wederom een bijzondere historische locatie, namelijk het Force Gill Aquaduct. Dit is een Oud Romeins aquaduct. Hier loopt een spoortunnel onder door. Het aquaduct is te herkennen aan de kleine cascades waarover het water naar beneden loopt.

Groot Brittannie Groot Brittannie Groot Brittannie Groot Brittannie Groot Brittannie Groot Brittannie Groot Brittannie Groot Brittannie Groot Brittannie Groot Brittannie Groot Brittannie Groot Brittannie Groot Brittannie Groot Brittannie Groot Brittannie Groot Brittannie Groot Brittannie Groot Brittannie Groot Brittannie Groot Brittannie
Groot Brittannie

Dit viaduct is een combinatie van drie viaducten, namelijk het Arten Gill viaduct, Lune Valley Viaduct en Knaresborough Viaduct.

Groot Brittannie

Het metalen middenstuk komt van het Lune Valley Viaduct. De ronde torentjes op de pilaren van het Knaresborough Viaduct. De ligging in het landschap is een combinatie van het Arten Gill en Knaresborough Viaduct.

Groot Brittannie

In het werk is het viaduct precies ingemeten in het landschap. De hoogte van elke pilaar is uitgezet en opgemeten.

Groot Brittannie

Met deze informatie zijn de digitale tekeningen gemaakt. We gebriuken een combinatie van technieken, namelijk gelaserd polystyreen en met de 3D printer vervaardigde half ronde torentjes.

Groot Brittannie

De centrale structuur wordt gevormd door gelaserd extra houthoudend karton. Dit geeft de constructie de nodige sterkte.

Groot Brittannie

Nadat alle onderdelen zijn geassembleerd, geliimd en uitgehard, krijgt het model een primerlaag en diverse verflagen.

Groot Brittannie Groot Brittannie

Uiteraard wordt het model ook verouderd, ook wel weatheren genoemd. Dit geeft de maquette een zeer natuurgetrouw uiterlijk.

Groot Brittannie

De maquette wordt tijdens de bouw diverse malen als proef geplaatst op de toekomstige locatie. Op basis hiervan wordt telkens gecontroleerd of alle maten nog kloppen.

Groot Brittannie

De maquette wordt precies uitgelijnd en gesteld met strookjes karton, lijmklemmen en stukken hout.

Groot Brittannie Groot Brittannie

Het eindresultaat is verbluffend. Zoveel details. Alles met zorg gebouwd en geverfd. Deze maquette zal nu door de landschapsbouwer - heel voorzichtig - verder worden ingebouwd.

Groot Brittannie

Ons kustdorp is mede gebaseerd op het dorpje Saltburn. Een bijzonder feature is hier de zogenaamde Cliff Railway in het verlengde van de Saltburn Pier. Deze cliff railway vervoert reizigers over een steile berghelling naar het bovengelegen deel van het dorp.

Groot Brittannie

Het modelatelier heeft alvast een testopstelling gemaakt van de ruwe constructie zoals later moet worden ingebouwd. De twee "rijtuigen" zijn al ontworpen en gelaserd. De hoek waaronder deze op en neer zullen bewegen zijn vastgesteld. Nu is het een kwestie van het verder concretiseren van dit ontwerp tot een werkende Cliff Railway, die bezoekers met een drukknop in werking kunnen gaan zetten.

Groot Brittannie

De in het verlengde van de Cliff Railway liggende pier is in ons ontwerp een combinatie van de Saltburn Pier en de Cromer Pier. De Saltburn Pier heeft geen bebouwing. Onze pier moet dit wel krijgen, zodat een combinatie van beide inspiratiebronnen het beste was.

Hieronder nog een greep uit de diverse werkzaamheden in grotere foto's!

Groot Brittannie Groot Brittannie Groot Brittannie Groot Brittannie Groot Brittannie Groot Brittannie Groot Brittannie Groot Brittannie Groot Brittannie Groot Brittannie Groot Brittannie Groot Brittannie Groot Brittannie
Groot Brittannie Groot Brittannie Groot Brittannie Groot Brittannie Groot Brittannie Groot Brittannie Groot Brittannie Groot Brittannie Groot Brittannie Groot Brittannie Groot Brittannie Groot Brittannie Groot Brittannie Groot Brittannie Groot Brittannie Groot Brittannie Groot Brittannie Groot Brittannie Groot Brittannie Groot Brittannie Groot Brittannie Groot Brittannie Groot Brittannie Groot Brittannie Groot Brittannie Groot Brittannie Groot Brittannie Groot Brittannie Groot Brittannie Groot Brittannie Groot Brittannie Groot Brittannie
Juli 2018 Bouwverslag Augustus 2018 September 2018
© Miniworld Rotterdam / Modelspoorland B.V. Copyright, Disclaimer & Privacy