Bouwverslagen


bouwverslagen Miniworld Rotterdam

<< Vorige

2020 - augustus

Volgende >>
Bouwcentrum Rotterdam en Ding naar Rotterdam Discovery

Veel werk was het niet, het 'uitbouwen' van de maquettes van het Bouwcentrum en Het Ding, maar met het transport meegerekend kostte het nog best wat tijd. Maar ja, als Rotterdam Discovery je vraagt om een bijdrage voor de expositie daar, wat weer naamsbekendheid en hopelijk extra bezoekers oplevert, dan heb je dat er best voor over!

Bouwcentrum Rotterdam en Ding naar Rotterdam Discovery
Bouwcentrum Rotterdam en Ding naar Rotterdam Discovery
Bouwcentrum Rotterdam en Ding naar Rotterdam Discovery Fort Kijkduin

Deze twee 'bakken' vormen de basis voor de nieuwe maquette voor Fort Kijkduin. Ons modelbouwatelier heeft de opdracht gekregen om deze maquette te bouwen, ter vervanging van de oude die daar al jaren stond – wat overduidelijk te zien was…

In het vorige Bouwverslag hebt u kunnen lezen hoe we daar alle accessoires hebben gedemonteerd, verzameld en ingepakt.

Volgens de beproefde methode beginnen de bouwers, gebruikmakend van houten schotten die in de juiste vorm zijn gezaagd, met het modelleren van het duinlandschap.

Fort Kijkduin Fort Kijkduin

Een collega heeft zich intussen gestort op het inventariseren en nakijken van de talloze accessoires die de maquette straks gaan 'bevolken'. Soldaten, ruiters, kanonnen, affuiten, paarden, boten, vlaggen, vaandels, allemaal nodig om straks een zo natuurgetrouw mogelijk beeld te geven van een veldslag uit de tijd van Napoleon.

Terwijl de houten schotten worden voorzien van dun horrengaas waar later gips overheen gegoten wordt, staat er bij de accessoires-collega een potje te borrelen…

In dit apparaat zit een mengsel van water en zeep, waarmee de figuurtjes grondig kunnen worden gereinigd zonder dat ze verkleuren of worden beschadigd.

Fort Kijkduin

Het is onwaarschijnlijk dat soldaten in de tijd van Napoleon zwemles kregen, maar hun 'avatars' gaan wel degelijk in bad.

Na grondig uitlekken zijn de mannen met hun kleurrijke uniformen helemaal gereed om straks op hun post te worden geplaatst. In het Bouwverslag van september vertellen we meer daarover.

Fort Kijkduin

Het duinlandschap heeft in de tussentijd al aardig vorm gekregen. Het natte gips is uitgegoten en nadat het is uitgehard, hebben de bouwers er met mes, vijl, schaaf en nog meer gereedschap (bijna) echte duinen van gemaakt.

Nu is het de beurt aan de specialisten om met allerlei kleuren verf deze 'sneeuwduinen' een meer zomers aanzicht te geven. Ook verschijnen er dan plukjes helmgras en andere typische duinbegroeiing.

Fort Kijkduin Fort Kijkduin Fort Kijkduin Fort Kijkduin Fort Kijkduin
Fort Kijkduin Fort Kijkduin Dalwhinnie Distillery in Invernessshire

Dit is een foto van de echte Dalwhinnie Distillery, die ligt in het dorpje Dalwhinnie in het Schotse Invernessshire, een kleine 90 autokilometers ten zuiden van Inverness. Het is de hoogstgelegen distilleerderij van Schotland en men maakt er de wereldberoemde Dalwhinnie Single Malts… whisky, dus!

Op basis van foto's vanuit alle hoeken en standen maken onze modelbouwers een getrouwe kopie van deze beroemde distilleerderij.

Dalwhinnie Distillery in Invernessshire

Ook de fraaie schoorstenen met hun vierkante 'regenkappen'worden één op één in het klein nagemaakt, net zoals de reeks whiskyvaten met daarop de naam van de distilleerderij. Een mooi staaltje van maquettebouw!

Dalwhinnie Distillery in Invernessshire

Whisky drinken kan misschien in het donker, maar om het te kunnen maken heb je licht nodig, en dus wordt onze Dalwhinnie Distillery ook van verlichting voorzien.

Dalwhinnie Distillery in Invernessshire

Een goed oog voor details, een vaste hand, de juiste gereedschappen en een heleboel geduld leiden ook bij deze maquette weer tot een fantastisch resultaat!

Dalwhinnie Distillery in Invernessshire Dalwhinnie Distillery in Invernessshire
Dalwhinnie Distillery in Invernessshire Dalwhinnie Distillery in Invernessshire Dalwhinnie Distillery in Invernessshire Dalwhinnie Distillery in Invernessshire Dalwhinnie Distillery in Invernessshire Dalwhinnie Distillery in Invernessshire
Dalwhinnie Distillery in Invernessshire De Nieuwe Maaskant VORM Rotterdam

Onze maquettebouwers zijn gestart met een nieuwe opdracht: de bouw van de maquette een wel zeer Rotterdams gebouw, De Nieuwe Maaskant.

In vroeger tijden was dit zogeheten 'Poortgebouw' een toegang tot de Rotterdamse Schiehaven. Daarvan getuigen nog steeds de spoorrails die dwars door het gebouw lopen – zij het dat ze niet meer als spoorrails in gebruik zijn…

De Nieuwe Maaskant VORM Rotterdam

Alle gevels, vloeren en daken zijn ingevoerd in ons digitale tekenprogramma, zodat ze konden worden uitgesneden op de laser-snijmachine. De gevels zijn van kartoin en acrylaat, dun, doorzichtig plastic.

Vooral de grote raampartijen en de smalle kozijnen vormen een uitdaging, want lijmsporen op het acrylaat zijn uit den boze!

De unieke indeling van de begane grond met de spoorrails tussen de twee driehoekige delen is op deze foto's goed te zien.

De Nieuwe Maaskant VORM Rotterdam De Nieuwe Maaskant VORM Rotterdam

De grote raampartijen maakten het ook noodzakelijk om extra aandacht te besteden aan de inrichting en verlichting van de ruimtes in het pand. Niet alleen de kantoren, maar ook de overlopen, gangen en trappenhuizen. Er kunnen heel wat bureautjes, kastjes, bureaustoeltjes en niet te vergeten mini-medewerkers in die kantoren worden geplaatst.

De Nieuwe Maaskant VORM Rotterdam
De Nieuwe Maaskant VORM Rotterdam De Nieuwe Maaskant VORM Rotterdam De Nieuwe Maaskant VORM Rotterdam De Nieuwe Maaskant VORM Rotterdam De Nieuwe Maaskant VORM Rotterdam
De Nieuwe Maaskant VORM Rotterdam De Nieuwe Maaskant VORM Rotterdam

Bij het vormgeven van het interieur hielden we ons zoveel mogelijk aan de oorspronkelijke indeling van het gebouw, zoals die op originele bouwtekeningen was aangegeven.

In de miniatuurwereld is in de tussentijd een plek gevonden waar De Nieuwe Maaskant moet komen te staan.

Zoals gezegd komt in de maquette ook een treinwagon te staan. Natuurlijk geen 'standaard' exemplaar, dat is onze eer te na. Onze modelbouwer maakt hem vrijwel helemaal zelf, ook weer op basis van foto's!

De Nieuwe Maaskant VORM Rotterdam

De bodemplaat en het hekwerk boven de balcons komen uit de 3D-printer. De hele bovenbouw inclusief de verstevigingsbalken en het dak zijn uit karton gesneden op de laser-snijmachine. De assen, wielen en wielophangingen komen uit 'de voorraad'.

De Nieuwe Maaskant VORM RotterdamNa de constatering dat de wagon in zijn geheel een historisch verantwoorde indruk maakt, wordt hij even 'voor het effect' op zijn plaats gezet in de maquette..

De Nieuwe Maaskant VORM Rotterdam De Nieuwe Maaskant VORM Rotterdam De Nieuwe Maaskant VORM Rotterdam
De Nieuwe Maaskant VORM Rotterdam

Nu de wagon weer uit elkaar halen, want de bovenbouw moet nog naar de spuiterij.... Daarna opnieuw de zaak assembleren, zodat de wagon op zijn plek kan worden gezet. Is het geen plaatje geworden?

De Nieuwe Maaskant VORM Rotterdam
De Nieuwe Maaskant VORM Rotterdam
De Nieuwe Maaskant VORM Rotterdam

In de tussentijd is ook de 'glazen kist', de nieuwe verdieping die op het gebouw is gezet, afgewerkt mét 'omlooptuintje' en een forse reeks zonnepanelen.

De Nieuwe Maaskant VORM Rotterdam

De plek waar de maquette van De Nieuwe Maaskant ligt (natuurlijk) aan een kade, vlak bij een andere noviteit waar we de volgende maand op terugkomen. De ruimte om het pand heen is in het echt ook heel kaal, al worden er soms motorrijlessen gegeven. Wie weet wordt daar nog iets mee gedaan bij ons.

De Nieuwe Maaskant VORM Rotterdam
De Nieuwe Maaskant VORM Rotterdam
<< Vorige

2020 - augustus

Volgende >>

Superleuk voor oud en jong!
Anoniem - Land van ANWB

Kinderen komen met rode koontjes naar buiten
Anoniem - Land van ANWB

Heel goed verzorgd en leuk voor jong & oud
Anoniem - Land van ANWB

Zeer leuk gedaan! Ontzettend veel oog voor detail
Anoniem - Land van ANWB

Te gek gewoon, moet iedereen zien
Anoniem - Land van ANWB

Het was boven verwachting. Zeker een aanrader
Anoniem - Land van ANWB

Met mijn kleinzoon nu 2x naar Miniworld Rotterdam geweest. Beide keren het als een feestje ervaren.
dhr. C.H. Heykoop

Respect voor de mannen met de gouden handen! Te weinig tijd om alles te bekijken!
Elly en Henk Giessenburg

Je komt ogen tekort! Het is fantastisch.
J.Broer

Dit slaat alles... Ik ben sprakeloos
Hans Voorburg

De kleinkinderen hebben ademloos rondgekeken en volop genoten!
Anonieme opa & oma gastenboek

Als oud-Rotterdammer sta je met trots te kijken hoe een stukje herkenning zo mooi wordt weergegeven.
dhr. C.H. Heykoop

De dames in het gezelschap vonden het bijna nog leuker dan de mannen!
Wil van dijk - eropuit.nl

We zijn diep onder de indruk van dit meesterwerk in miniatuur!
Fam. Giessenburg

Veel te veel details om in één dag te fotograferen.
Feike & Laurens

Geweest met zoon, schoondochter, kleinzoon (3) en jongste zoon (11). We hebben allen ontzettend genoten.
N.N. - dagjeweg.nl

Onze kleinzoon heeft genoten en raakte niet uitgekeken.
E. van der Horst - eropuit.nl

Echt een aanrader voor andere opa's en oma's met hun kleinkinderen.
E. van der Horst - eropuit.nl

Een droomreis in miniatuur
De Reiskrant

Het is hier buiten verwachting groot en heel goed toegankelijk in de rolstoel.
Fam. Mulder

In het bijzonder genoten van de rondleiding die met onbegrensd enthousiasme werd gegeven.
Toon van Genugten

Zeer klantvriendelijk en warm bedrijf. Hier staan de bezoekers centraal.
Anoniem in gastenboek

Heel knap neergezet, leuk om te zien en te ervaren.
Fam. Zandbergen

Er is zoveel te zien voor jong EN oud, man en vrouw, dat je echt de tijd wilt nemen om alles te zien.
N.N. - dagjeweg.nl

De details zijn geweldig en de subtiele grappen ook.
Jasper Fransen

We hebben uren genoten van het landschap, de poppetjes en de speciale modelhuizen.
Bert Weenders

Fantastische dag gehad. M'n kleinzoon moeten overreden dat het echt tijd werd om te gaan.
Toon van Genugten

We vonden het prachtig! Ook de rondleiding achter de schermen gedaan. Super was dat!
Patricia - eropuit.nl

Elke keer als het donker werd gingen alle lichtjes aan dat vond onze dochter geweldig.
Patricia - eropuit.nl

Mijn dochter vond het geweldig. Echt een aanrader.
Patricia - eropuit.nl

Super leuke middag gehad! De kids keken hun ogen uit en kregen geen genoeg van al het moois.
"Mama" - eropuit.nl

We hadden het niet zo groot verwacht. Het werd ook licht en donker, heel spannend en gaaf om te zien.
"Mama" - eropuit.nl

In Miniworld Rotterdam wordt voor Guus (7) en Kamiel (4) een droom werkelijkheid.
Janneke Staats - Algemeen Dagblad

De eerste minuten in de grote hal vallen Guus (7) en Kamiel (4) van de ene verbazing in de andere.
Janneke Staats - Algemeen Dagblad

Het zijn vooral de details die de kinderen fascineren.
Janneke Staats - Algemeen Dagblad

M'n kleinzoon was er niet weg te krijgen. We hebben alles drie keer langsgelopen.
Gerard S.

Een hele geslaagde vakantiedag en we willen zeker nog een keer terug!
Kidsvakantiegids.nl

Met de rondleiding zie je nog zo veel meer. Een echte aanrader!
Kidsvakantiegids.nl

Heb je kleine kids dan vind je dit zeker een uitstapje waard.
Ronald Meijer

Als je echt goed keek, kwam je ook veel grapjes tegen.
Teunie Luijk

Wel een paar uur rond gekeken. Er was zoveel te zien.
Teunie Luijk

Absoluut de moeite waard. De kinderen hebben genoten.
Tim Dekker on Twitter

Een bezoek aan Miniworld Rotterdam is vooral met kinderen, zeker de moeite waard.
Bas uit Leeuwarden

Als vrouw heb ik me prima vermaakt! Niet verwacht dat ik het zo leuk zou vinden.
Elsbeth - uitzinning.nl

De modelbouwers mogen zich rekenen tot de beste in Nederland.
feijenoordsemeesters.nl

Miniworld Rotterdam ziet er echt heel vet uit.
"afhaalchinees" op gameforum

Ik vind Miniworld Rotterdam keigaaf! Ik ben er al ontelbaar vaak geweest!
Mark

Mijn meiden gingen met papa en opa. Ze vonden het geweldig terwijl ze echt geen treinliefhebbers zijn.
www.viva.nl (forum)

Geweest met dochter van bijna 5 en die vond het geweldig. Echte aanrader. Leuke kinderspeurtocht.
www.viva.nl (forum)

Met de trein naar Rotterdam. Miniworld Rotterdam was echt leuk! Zeker voor herhaling vatbaar.
www.viva.nl (forum)

Jullie wereld was erg indrukwekkend! Succes met alle uitbreidingen en dank voor de mooie rondleiding.
Jeroen van Delft (via Twitter)

De oppervlakte is enorm, veel groter dan de foto's die we vooraf zagen doen denken.
dhr. B. Bouwhuis

Een aanrader. Ook voor diegenen die niets met modelspoor hebben is Miniworld zeker aan te bevelen.
dhr. B. Bouwhuis

Ben samen met de kinderen geweest. Ze hebben enorm genoten! Ook mama en papa vonden het erg leuk.
A. Uijl - www.dagjeweg.nl

De details zijn geweldig en de subtiele grappen ook.
N.N. - www.dagjeweg.nl

Ook voor beginnende fotografen een mekka om lekker te stoeien met de digitale camera. Statief wel meenenemen!
N.N. - www.dagjeweg.nl

Een mooie en met liefde verzorgde miniatuurwereld.
Rail Man - Facebook

Een fantastische miniatuurwereld. Een zeer bijzondere ervaring kan ik u verzekeren!
Ben Tieben

We hebben werkelijk anderhalf uur met groot plezier rondgelopen.
Herman J. Blom

Schit-te-rend. Ruim 2 uur rondgekeken voor de 1e indruk! Prachtig schouwspel voor jong en oud
Rob van der Klugt

Mooi opgezet met oog op detail. Er zitten leuke en grappige scenes in verwerkt. Een rondleiding achter de schermen is ook interessant.
RvdN - ANWB

sterren
Kuip miniatuur
Kuip miniatuur
Kuip miniatuur

PARTNERS

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

MEER INFORMATIE

Bestellen Jaarabonnement