Bouwverslagen


bouwverslagen Miniworld Rotterdam

<< Vorige

2020 - september

Volgende >>
Open Monumentendag Rotterdam 2020

12 en 13 september: de Open Monumentendag. Een landelijke happening, maar dit jaar door (natuurlijk) de coronacrisis met een andere opzet dan in voorgaande jaren. Monumenten die normaal gesproken te bezoeken zouden zijn, bleven gesloten. Men zocht noodgedwongen zijn heil in een digitale variant…

Bij Miniworld bleven we daar niet bij achter, ook al waren onze deuren gewoon open (maar goed, we zijn zelf ook (nog) geen monument). Tientallen van onze mini-monumenten deden mee en waren stuk voor stuk voorzien van een passende aanduiding. Ook verscheen er een uitgebreide opsomming met foto's en beschrijvingen van onze monumenten en hun originelen op de website; klik hier als u die nog eens wilt bekijken!

Open Monumentendag Rotterdam 2020

Door het bouwen van maquettes in Miniworld leer je alles over gebouwen in het echt. Zo ook over deze monumenten. Bijvoorbeeld dit ventilatiegebouw van de Maastunnel (foto hierboven). De bouw van de Maastunnel is in 1937 gestart en in 1942 voltooid. Het was de eerste autotunnel van Nederland. Bovengronds is de Maastunnel goed te herkennen aan de karakteristieke ventilatiegebouwen op de beide oevers van de Nieuwe Maas. Deze ventilatiegebouwen zijn ook op de lijst van rijksmonumenten te vinden.

In Miniworld hebben we dit monument in 2009 gebouwd. Een leuk verhaal om te lezen in ons weekverslag van 2009 week 10. Klik hier als u dat verhaal nog eens wilt lezen en de foto's bekijken. Of de bouw van Hotel New York en het Witte Huis in de bouwverslagen van april en mei 2017.

Open Monumentendag Rotterdam 2020 Open Monumentendag Rotterdam 2020
Open Monumentendag Rotterdam 2020 Gladstone Pottery Museum

Deze maand speciale aandacht voor een van onze maquettebouwers en zijn creatie. Leo is al enige tijd bezig met de maquette van een deel (zie de foto hiernaast) van het Gladstone Pottery Museum in Longton bij Stoke-on-Trent. We berichtten daar ook al over in eerdere bouwverslagen, waar de foto's hierboven in stonden. Dit keer wat meer details en uitleg van de meester zelf!

Gladstone Pottery Museum

De eerste foto's hierboven en hiernaast laten zien hoe de muren van de ovens en de gebouwen zijn voorzien van hun verweerde uiterlijk. Daar is verf in aardkleuren voor gebruikt.

De voegen, die met de hand in de gipsen 'bottle ovens' zijn ingekerfd, zijn ingekleurd met een half-transparant voegmiddel in wit, grijs en diverse tinten beige en bruin. Ook zijn op een paar plekken een paar van de 'gemetselde stenen' verwijderd om het verweerde uiterlijk te benadrukken.

Gladstone Pottery Museum

Hier zijn we alweer een stap verder. Van dunne strookjes hout zijn galerijen en 'trappen' gemaakt en tegen de gevels geplaatst. Dit om de juiste afmeting en plaatsing te kunnen uittesten. Als dit er naar alle zijden bevrediging uitziet, gaan we over tot het maken van de echte trappen.

Een secuur werk: uit berkentriplex van 0,6 mm dik (!) traptreden en overlopen zagen. Daar is best wat tijd in gaan zitten. Ook het samenbouwen van al die minuscule traptreden, leuningen, hekjes en trapbomen is wat je noemt een uitdaging!

De foto's hiernaast en hieronder tonen de nog onbeschilderde trappen 'in de context', dus geplaatst waar ze volgens de foto's van het origineel moeten staan.

Gladstone Pottery Museum

De volgende stap, en die was niet minder tijdrovend: het bepalen van de juiste kleuren van de houten trappen. Hiervoor is in een soort proefopstelling een trap geverfd met transparante, met water verdunde bruine verf. Het resultaat was ok, dus zijn de overige trappen en overlopen met diezelfde verf geschilderd.

Gladstone Pottery Museum Gladstone Pottery Museum Gladstone Pottery Museum

Op de foto hierboven staan twee uitbreidingen: de ijzeren 'band' rond de oven en (tegen de schets links) de overkapping van de stalling voor twee paardenkarren. Die ijzeren band bestaat uit aluminium strips en schakeltjes die zijn gemaakt van oogjes van staaldraad. Het geheel moet nog wel door middel van de juiste kleur verf een roestig uiterlijk krijgen. De foto rechts toont één oven voorzien van een aantal van die banden.

Gladstone Pottery Museum

Last but not least: de daken. Daarvoor is gelaserd karton met een leisteenprofiel gebruikt. De dakgoten zijn gemaakt van dun, gevouwen aluminium, dat 'half metalic' is geverfd. De daken moeten natuurlijk nog wel hun juiste kleur krijgen. Die bepalen we met kleurstalen voor de leien 'dakpannen' en voor de golfplaten van het dak van de paardenkarrenstalling.

Op de laatste, grote foto zijn de dakgoten ook voorzien van vergaarbakken en regenpijpen, om het geheel helemaal compleet te maken.

Gladstone Pottery Museum Gladstone Pottery Museum
Gladstone Pottery Museum Gladstone Pottery Museum Gladstone Pottery Museum Gladstone Pottery Museum Gladstone Pottery Museum Gladstone Pottery Museum Gladstone Pottery Museum Gladstone Pottery Museum Gladstone Pottery Museum
Gladstone Pottery Museum Ombouwen maquette Miniworld

In de miniatuurwereld worden regelmatig maquettes vervangen, bijvoorbeeld omdat ze kwalitatief in slechte staat beginnen te geraken of omdat ze plaats moeten maken voor een andere. Ook dit stationsgebouw. Tot een van onze maquettebouwers er wel iets in zag om er een… hotel van te maken!

Ombouwen maquette Miniworld

Gordijnen en vitrages moeten worden uitgekozen en 'op maat gemaakt'. Ook glas-in-loodramen dragen hun steentje bij aan een knussere uitstraling. Een mooie lantaarnpaal op het trottoir geeft de zaak wat meer 'cachet'…

Ombouwen maquette Miniworld
Ombouwen maquette Miniworld Ombouwen maquette Miniworld Fort Kijkduin Huisduinen

Het duinlandschap van de maquette die we voor Fort Kijkduin aan het bouwen zijn, is bijna klaar. Inmiddels zijn specialisten begonnen om de diverse accessoires een historisch verantwoorde plek te geven.

Een veldslag – ook die in voorbije eeuwen – speelt zich nu eenmaal af volgens strategische en tactische regels en dus moeten legereenheden, landingsboten, stukken 'paardgetrokken artillerie', en wat niet al op de juiste plek komen te staan.

Fort Kijkduin Huisduinen
Fort Kijkduin Huisduinen
Fort Kijkduin Huisuinen onderhoud trams en bussen

Het blijft een terugkerend item: onderhoud aan ons rollend materieel. Hier is onze tramspecialist bezig met het controleren en zo nodig repareren of vervangen van de onderdelen van een van de trams die in de miniatuurwereld rondrijden.

'Doorsmeren en olie verversen', heette dat vroeger. Tegenwoordig noemen we het een onderhoudsbeurt, maar wat hetzelfde is gebleven is dat ze in de miniatuurwereld nog steeds net zo hard nodig zijn als in de echte!

Onderhoud trams en bussen
Onderhoud trams en bussen
Onderhoud trams en bussen Onderhoud trams en bussen De Nieuwe Maaskant VORM Rotterdam

Nog even terug naar De Nieuwe Maaskant, waar we in het vorige bouwverslag over verteld hebben. Een paar 'nagekomen' plaatjes van het creatieve proces dat resulteerde in deze mooie maquette.

Bijvoorbeeld alle struiken die bij deze maquette te vinden zijn, zijn handgemaakt. Op de foto hierboven is Karel bezig met het maken van deze struiken.

Veel groenvoorziening moest gemaakt worden voor in de maquette. Aangezien deze uit veel glazen wanden bestaat, is het belangrijk ook de binnenkant in te richten zoals in het echt. Zijn ze niet prachtig, deze struiken?

Om van de vergaderstoelen maar te zwijgen….

Ook deze worden hier allemaal zelf gemaakt en van kleur voorzien. Ze zijn wel echt heel klein deze stoeltjes en struiken en geduld en een vaste hand zijn hier zeker wel op zijn plaats.

De Nieuwe Maaskant VORM Rotterdam
De Nieuwe Maaskant VORM Rotterdam
<< Vorige

2020 - september

Volgende >>

Superleuk voor oud en jong!
Anoniem - Land van ANWB

Kinderen komen met rode koontjes naar buiten
Anoniem - Land van ANWB

Heel goed verzorgd en leuk voor jong & oud
Anoniem - Land van ANWB

Zeer leuk gedaan! Ontzettend veel oog voor detail
Anoniem - Land van ANWB

Te gek gewoon, moet iedereen zien
Anoniem - Land van ANWB

Het was boven verwachting. Zeker een aanrader
Anoniem - Land van ANWB

Met mijn kleinzoon nu 2x naar Miniworld Rotterdam geweest. Beide keren het als een feestje ervaren.
dhr. C.H. Heykoop

Respect voor de mannen met de gouden handen! Te weinig tijd om alles te bekijken!
Elly en Henk Giessenburg

Je komt ogen tekort! Het is fantastisch.
J.Broer

Dit slaat alles... Ik ben sprakeloos
Hans Voorburg

De kleinkinderen hebben ademloos rondgekeken en volop genoten!
Anonieme opa & oma gastenboek

Als oud-Rotterdammer sta je met trots te kijken hoe een stukje herkenning zo mooi wordt weergegeven.
dhr. C.H. Heykoop

De dames in het gezelschap vonden het bijna nog leuker dan de mannen!
Wil van dijk - eropuit.nl

We zijn diep onder de indruk van dit meesterwerk in miniatuur!
Fam. Giessenburg

Veel te veel details om in één dag te fotograferen.
Feike & Laurens

Geweest met zoon, schoondochter, kleinzoon (3) en jongste zoon (11). We hebben allen ontzettend genoten.
N.N. - dagjeweg.nl

Onze kleinzoon heeft genoten en raakte niet uitgekeken.
E. van der Horst - eropuit.nl

Echt een aanrader voor andere opa's en oma's met hun kleinkinderen.
E. van der Horst - eropuit.nl

Een droomreis in miniatuur
De Reiskrant

Het is hier buiten verwachting groot en heel goed toegankelijk in de rolstoel.
Fam. Mulder

In het bijzonder genoten van de rondleiding die met onbegrensd enthousiasme werd gegeven.
Toon van Genugten

Zeer klantvriendelijk en warm bedrijf. Hier staan de bezoekers centraal.
Anoniem in gastenboek

Heel knap neergezet, leuk om te zien en te ervaren.
Fam. Zandbergen

Er is zoveel te zien voor jong EN oud, man en vrouw, dat je echt de tijd wilt nemen om alles te zien.
N.N. - dagjeweg.nl

De details zijn geweldig en de subtiele grappen ook.
Jasper Fransen

We hebben uren genoten van het landschap, de poppetjes en de speciale modelhuizen.
Bert Weenders

Fantastische dag gehad. M'n kleinzoon moeten overreden dat het echt tijd werd om te gaan.
Toon van Genugten

We vonden het prachtig! Ook de rondleiding achter de schermen gedaan. Super was dat!
Patricia - eropuit.nl

Elke keer als het donker werd gingen alle lichtjes aan dat vond onze dochter geweldig.
Patricia - eropuit.nl

Mijn dochter vond het geweldig. Echt een aanrader.
Patricia - eropuit.nl

Super leuke middag gehad! De kids keken hun ogen uit en kregen geen genoeg van al het moois.
"Mama" - eropuit.nl

We hadden het niet zo groot verwacht. Het werd ook licht en donker, heel spannend en gaaf om te zien.
"Mama" - eropuit.nl

In Miniworld Rotterdam wordt voor Guus (7) en Kamiel (4) een droom werkelijkheid.
Janneke Staats - Algemeen Dagblad

De eerste minuten in de grote hal vallen Guus (7) en Kamiel (4) van de ene verbazing in de andere.
Janneke Staats - Algemeen Dagblad

Het zijn vooral de details die de kinderen fascineren.
Janneke Staats - Algemeen Dagblad

M'n kleinzoon was er niet weg te krijgen. We hebben alles drie keer langsgelopen.
Gerard S.

Een hele geslaagde vakantiedag en we willen zeker nog een keer terug!
Kidsvakantiegids.nl

Met de rondleiding zie je nog zo veel meer. Een echte aanrader!
Kidsvakantiegids.nl

Heb je kleine kids dan vind je dit zeker een uitstapje waard.
Ronald Meijer

Als je echt goed keek, kwam je ook veel grapjes tegen.
Teunie Luijk

Wel een paar uur rond gekeken. Er was zoveel te zien.
Teunie Luijk

Absoluut de moeite waard. De kinderen hebben genoten.
Tim Dekker on Twitter

Een bezoek aan Miniworld Rotterdam is vooral met kinderen, zeker de moeite waard.
Bas uit Leeuwarden

Als vrouw heb ik me prima vermaakt! Niet verwacht dat ik het zo leuk zou vinden.
Elsbeth - uitzinning.nl

De modelbouwers mogen zich rekenen tot de beste in Nederland.
feijenoordsemeesters.nl

Miniworld Rotterdam ziet er echt heel vet uit.
"afhaalchinees" op gameforum

Ik vind Miniworld Rotterdam keigaaf! Ik ben er al ontelbaar vaak geweest!
Mark

Mijn meiden gingen met papa en opa. Ze vonden het geweldig terwijl ze echt geen treinliefhebbers zijn.
www.viva.nl (forum)

Geweest met dochter van bijna 5 en die vond het geweldig. Echte aanrader. Leuke kinderspeurtocht.
www.viva.nl (forum)

Met de trein naar Rotterdam. Miniworld Rotterdam was echt leuk! Zeker voor herhaling vatbaar.
www.viva.nl (forum)

Jullie wereld was erg indrukwekkend! Succes met alle uitbreidingen en dank voor de mooie rondleiding.
Jeroen van Delft (via Twitter)

De oppervlakte is enorm, veel groter dan de foto's die we vooraf zagen doen denken.
dhr. B. Bouwhuis

Een aanrader. Ook voor diegenen die niets met modelspoor hebben is Miniworld zeker aan te bevelen.
dhr. B. Bouwhuis

Ben samen met de kinderen geweest. Ze hebben enorm genoten! Ook mama en papa vonden het erg leuk.
A. Uijl - www.dagjeweg.nl

De details zijn geweldig en de subtiele grappen ook.
N.N. - www.dagjeweg.nl

Ook voor beginnende fotografen een mekka om lekker te stoeien met de digitale camera. Statief wel meenenemen!
N.N. - www.dagjeweg.nl

Een mooie en met liefde verzorgde miniatuurwereld.
Rail Man - Facebook

Een fantastische miniatuurwereld. Een zeer bijzondere ervaring kan ik u verzekeren!
Ben Tieben

We hebben werkelijk anderhalf uur met groot plezier rondgelopen.
Herman J. Blom

Schit-te-rend. Ruim 2 uur rondgekeken voor de 1e indruk! Prachtig schouwspel voor jong en oud
Rob van der Klugt

Mooi opgezet met oog op detail. Er zitten leuke en grappige scenes in verwerkt. Een rondleiding achter de schermen is ook interessant.
RvdN - ANWB

sterren
Kuip miniatuur
Kuip miniatuur
Kuip miniatuur

PARTNERS

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

MEER INFORMATIE

Bestellen Jaarabonnement