Bouwverslagen


bouwverslagen Miniworld Rotterdam

<< Vorige

2020 - december

Volgende >>
Glenfinnan Station Schotland

Het moet elke treinliefhebber bekend voorkomen: de naam 'Glenfinnan' (ook wel eens gespeld als 'Glen Finnan'). Het wereldberoemde treinviaduct krijgt een prominente plaats in onze miniatuurweergave van Schotland. In ons Bouwverslag van oktober 2017 is meer te lezen over dit viaduct. Het station Glenfinnan komt er vlakbij te staan.

Zoals vaak zijn digitale tekeningen het uitgangspunt voor onze maquettebouwers.

Glenfinnan Station Schotland

Alle gevels, muren, erkersen dakdelen zijn minutieus gekopieerd vanuit deze tekeningen en uitgesneden met de lasersnijmachine. Ook de raam- en deurstijlen, kozijnen, 'houten' deuren en de andere onderdelen komen uit de lasersnijmachine.

Natuurlijk is er ook aan de verlichting gedacht.

Glenfinnan Station Schotlandn

Ook al is het niet te zien als de maquette eenmaal op zijn plaats staat in ons Schotland, zelfs de onderkant van de overkapping is een getrouwe kopie van het origineel.

Glenfinnan Station Schotland

Hierboven dat wereldberoemde viaduct, dat even ten noorden van het stationsgebouw ligt. In dat gebouw, dat nog steeds een 'echt' station is (zoals de foto rechtsonder laat zien), is al een tijdje ook een museum gevestigd.

Op de foto hieronder ontbreken alleen de schoorsteenpijpen en de verlichting boven de 'hal' nog, maar die komen er. Heus.

Glenfinnan Station Schotland
Glenfinnan Station Schotland Glenfinnan Station Schotland Glenfinnan Station Schotlandn Glenfinnan Station Schotland Glenfinnan Station Schotland
AM Recycling Rotterdam

A&M Recycling in Rotterdam is een bedrijf dat de actualiteit volgt. Dat is te zien aan de banner op de zijkant van het gebouw. Deze wordt steeds aangepast aan nieuwe tijden.

Dus moeten wij ervoor zorgen dat onze maquette net zo actueel blijft als het origineel! Leuk om op deze manier samen te werken met een van onze partners en de actualiteit te volgen in onze miniatuurwereld.

Door het bericht op onze social media te delen is het ook dubbele aandacht voor dit mooie recycling bedrijf.

AM Recycling Rotterdam AM Recycling Rotterdam
Boompjes maken in Miniworld

Vanwege corona en het feit dat Miniworld gesloten is voor bezoekers, gingen onze collega's van de Horeca en de Entreebalie vervangend werk doen in ons modelatelier. Hier leerden ze hoe ze bomen moeten maken om de miniatuurwereld meer opvulling te geven. Zo werd van de nood een deugd gemaakt. Dit was een mooie gelegenheid om qua werk eens kennis te maken met een andere afdeling.

Dat werd een informatieve en productieve dag. En ook nog eens heel goed voor het team.

Boompjes maken in Miniworld Boompjes maken in Miniworld Boompjes maken in Miniworld

Om een boompje te maken worden ijzerdraadjes gevouwen. De aldus ontstane 'stammen en takken' worden in de gewenste kleuren gespoten en na het drogen met lijm bestreken en door het groene strooisel gehaald.

Resultaat: bakken vol bomen!

Boompjes maken in Miniworldn Boompjes maken in Miniworld Boompjes maken in Miniworld
Spandoekenactie Kuip Rotterdam

Ze deden al eerder van zich spreken, de leden van 'FSV De Feijenoorder'. Met een mega-spandoek op een gebouw aan het Hofplein, waarvan ze een kopie voor De Kuip in onze miniatuurwereld maakten.

Spandoekenactie Kuip Rotterdamn Spandoekenactie Kuip Rotterdamn

Ook hielpen ze met de creatie van een mooie nieuwe achtergrond voor diezelfde Kuip. Zie ook het Bouwverslag van juli 2020.

Wel, ook al mogen de inwoners van de miniatuurwereld wél hun stoeltje in De Kuip innemen, wij vonden dat we in onze eigen Kuip niet mochten achterblijven. Dus zijn ook daar de nodige spandoeken verschenen!

Spandoekenactie Kuip Rotterdamn Spandoekenactie Kuip Rotterdamn

We vertelden er al over in het vorige Bouwverslag: de maquette van de 'main hall' van het 'Gebouw voor Wiskunde, Mechanica en Technisch Teekenen' van de Universiteit van Bandung. Een prachtige opdracht van de TU-Delft voor ons modelbouwatelier!

De foto hieronder toont de een van de originele bouwtekeningen van de dakconstructie, ontworpen volgens het Sumatraanse 'Minangkabau' bouwsysteem.

Maquette Universiteit Bandung Sumatra bij TU Delft

Op de foto daarnaast staat het originele gebouw in Bandung tijdens de bouwfase.

Dit is geen modelbouw meer, dit is Kunst (let op de hoofdletter)!

Maquette Universiteit Bandung Sumatra bij TU Delft

Eigenlijk is het een doodzonde om die mooie houten constructie onzichtbaar te maken door er dakpanelen op aan te brengen, maar ja, het origineel had die ook.

Maquette Universiteit Bandung Sumatra bij TU Delft

Die dakpanelen zijn uitgesneden op de lasersnijmachine. Let op de typisch Sumatraanse punten in de dakschilden, die ook in het huidige Indonesië nog worden toegepast.

Maquette Universiteit Bandung Sumatra bij TU Delft Maquette Universiteit Bandung Sumatra bij TU Delft Maquette Universiteit Bandung Sumatra bij TU Delft Maquette Universiteit Bandung Sumatra bij TU Delft
Maquette Universiteit Bandung Sumatra bij TU Delft

In het Bouwverslag van april van vorig jaar lieten we zien dat Regoort een nieuw magazijn had laten plaatsen in de vorm van een driehoekige uitbreiding aan het pand. De maquette van dat gebouw in de miniatuurwereld kreeg als gevolg daarvan ook een update.

Uitbreiding maquette Regoort Zwijndrecht

Diezelfde update krijgt de eigen maquette van Regoort nu ook. Stonden we in de miniatuurwereld voor de puzzel hoe de omgeving van het groter geworden gebouw aan te passen, voor déze maquette volstaat het om een iets grotere bodemplaat te maken.

Uitbreiding maquette Regoort Zwijndrecht
Uitbreiding maquette Regoort Zwijndrecht Uitbreiding maquette Regoort Zwijndrecht
behouden eetcafe Albatros Dintelhaven Rotterdam

Eetcafé 'De Albatros' moest kortgeleden zijn deuren sluiten. Het stond meer dan 35 jaar op een groenstrook aan de Dintelhaven in Rotterdam.

Omdat de grond een andere bestemming krijgt, moest het pandje worden gesloopt. Op basis van de foto's konden onze modelbouwers er gelukkig een getrouwe kopie van maken, inclusief de bekende smurf op de gevel.

Zo blijft een bekend object dat in de echte wereld is verdwenen, in miniatuur bewaard en – dat ook, natuurlijk - de Miniworld-truckers hoeven hun natje en droogje niet te missen!

behouden eetcafe Albatros Dintelhaven Rotterdam

U kunt het niet zien, maar in het pandje staat ook een miniatuurversie van de eigenaar achter de toonbank. Toch een mooi detail om nog even te vermelden.

behouden eetcafe Albatros Dintelhaven Rotterdam
maquettebouw opdracht gevels van Waning

Dit mooie staaltje maquettebouw is een voorbeeld van wat onze mensen van het modelbouwatelier kunnen opleveren.

De foto hierboven toont de begane grond van de gevel van een bekend Rotterdams Rijksmonument, het gebouw van de 'Cementsteenfabriek Van Waning en Co'. Zo heette het bedrijf in eerste instantie; later werd de naam gewijzigd in 'n.v Koninklijke Rotterdamsche Betonijzermij. v/h Van Waning en Co'.

Het in niet al te beste staat verkerende gebouw staat al sinds 1898 aan de Nijverheidsstraat 53 en krijgt een nieuwe bestemming als eetgelegenheid. Een mooie gelegenheid ook voor een restauratie!

maquettebouw opdracht gevels van Waning

Een maquette van dit pand staat al een tijd in de miniatuurwereld. Ter gelegenheid van de restauratie van het origineel kreeg ons modelbouwatelier de opdracht om een aantal miniatuurexemplaren van de voorgevel te maken.

maquettebouw opdracht gevels van Waning

Dat dat een kolfje naar de hand van onze modelbouwers is, moge blijken uit de bijgevoegde detailfoto's.

Het eindproduct, 3D gevels in een fraaie houten lijst en met de naamplaquette zoals die op de zijgevel van het originele pand staat, is hiernaast te bewonderen. Dit mooie staaltje maquettebouw is een voorbeeld van wat onze mensen van het modelbouwatelier kunnen opleveren.

maquettebouw opdracht gevels van Waning maquettebouw opdracht gevels van Waning

Hieronder nog een voorbeeld van een externe opdracht voor ons modelbouwatelier, in dit geval de gevel van het Rotterdams studentenhuis van de studentensociëteit Koinoonia op de Mauritsweg in Rotterdam.

maquettebouw gevel Rotterdams Studentenhuis

Hiernaast het resultaat van het werk met de tekensoftware: een uitgeprinte plaat waarop alle ramen, omlijstingen en andere ornamenten nauwkeurig zijn aangegeven.

Deze plaat wordt in de lasersnijmachine uitgesneden, waarna de verfkwast aan de beurt is. Het eindresultaat ziet u in het volgende Bouwverslag!

maquettebouw gevel Rotterdams Studentenhuis maquettebouw gevel Rotterdams Studentenhuis
<< Vorige

2020 - december

Volgende >>

Superleuk voor oud en jong!
Anoniem - Land van ANWB

Kinderen komen met rode koontjes naar buiten
Anoniem - Land van ANWB

Heel goed verzorgd en leuk voor jong & oud
Anoniem - Land van ANWB

Zeer leuk gedaan! Ontzettend veel oog voor detail
Anoniem - Land van ANWB

Te gek gewoon, moet iedereen zien
Anoniem - Land van ANWB

Het was boven verwachting. Zeker een aanrader
Anoniem - Land van ANWB

Met mijn kleinzoon nu 2x naar Miniworld Rotterdam geweest. Beide keren het als een feestje ervaren.
dhr. C.H. Heykoop

Respect voor de mannen met de gouden handen! Te weinig tijd om alles te bekijken!
Elly en Henk Giessenburg

Je komt ogen tekort! Het is fantastisch.
J.Broer

Dit slaat alles... Ik ben sprakeloos
Hans Voorburg

De kleinkinderen hebben ademloos rondgekeken en volop genoten!
Anonieme opa & oma gastenboek

Als oud-Rotterdammer sta je met trots te kijken hoe een stukje herkenning zo mooi wordt weergegeven.
dhr. C.H. Heykoop

De dames in het gezelschap vonden het bijna nog leuker dan de mannen!
Wil van dijk - eropuit.nl

We zijn diep onder de indruk van dit meesterwerk in miniatuur!
Fam. Giessenburg

Veel te veel details om in één dag te fotograferen.
Feike & Laurens

Geweest met zoon, schoondochter, kleinzoon (3) en jongste zoon (11). We hebben allen ontzettend genoten.
N.N. - dagjeweg.nl

Onze kleinzoon heeft genoten en raakte niet uitgekeken.
E. van der Horst - eropuit.nl

Echt een aanrader voor andere opa's en oma's met hun kleinkinderen.
E. van der Horst - eropuit.nl

Een droomreis in miniatuur
De Reiskrant

Het is hier buiten verwachting groot en heel goed toegankelijk in de rolstoel.
Fam. Mulder

In het bijzonder genoten van de rondleiding die met onbegrensd enthousiasme werd gegeven.
Toon van Genugten

Zeer klantvriendelijk en warm bedrijf. Hier staan de bezoekers centraal.
Anoniem in gastenboek

Heel knap neergezet, leuk om te zien en te ervaren.
Fam. Zandbergen

Er is zoveel te zien voor jong EN oud, man en vrouw, dat je echt de tijd wilt nemen om alles te zien.
N.N. - dagjeweg.nl

De details zijn geweldig en de subtiele grappen ook.
Jasper Fransen

We hebben uren genoten van het landschap, de poppetjes en de speciale modelhuizen.
Bert Weenders

Fantastische dag gehad. M'n kleinzoon moeten overreden dat het echt tijd werd om te gaan.
Toon van Genugten

We vonden het prachtig! Ook de rondleiding achter de schermen gedaan. Super was dat!
Patricia - eropuit.nl

Elke keer als het donker werd gingen alle lichtjes aan dat vond onze dochter geweldig.
Patricia - eropuit.nl

Mijn dochter vond het geweldig. Echt een aanrader.
Patricia - eropuit.nl

Super leuke middag gehad! De kids keken hun ogen uit en kregen geen genoeg van al het moois.
"Mama" - eropuit.nl

We hadden het niet zo groot verwacht. Het werd ook licht en donker, heel spannend en gaaf om te zien.
"Mama" - eropuit.nl

In Miniworld Rotterdam wordt voor Guus (7) en Kamiel (4) een droom werkelijkheid.
Janneke Staats - Algemeen Dagblad

De eerste minuten in de grote hal vallen Guus (7) en Kamiel (4) van de ene verbazing in de andere.
Janneke Staats - Algemeen Dagblad

Het zijn vooral de details die de kinderen fascineren.
Janneke Staats - Algemeen Dagblad

M'n kleinzoon was er niet weg te krijgen. We hebben alles drie keer langsgelopen.
Gerard S.

Een hele geslaagde vakantiedag en we willen zeker nog een keer terug!
Kidsvakantiegids.nl

Met de rondleiding zie je nog zo veel meer. Een echte aanrader!
Kidsvakantiegids.nl

Heb je kleine kids dan vind je dit zeker een uitstapje waard.
Ronald Meijer

Als je echt goed keek, kwam je ook veel grapjes tegen.
Teunie Luijk

Wel een paar uur rond gekeken. Er was zoveel te zien.
Teunie Luijk

Absoluut de moeite waard. De kinderen hebben genoten.
Tim Dekker on Twitter

Een bezoek aan Miniworld Rotterdam is vooral met kinderen, zeker de moeite waard.
Bas uit Leeuwarden

Als vrouw heb ik me prima vermaakt! Niet verwacht dat ik het zo leuk zou vinden.
Elsbeth - uitzinning.nl

De modelbouwers mogen zich rekenen tot de beste in Nederland.
feijenoordsemeesters.nl

Miniworld Rotterdam ziet er echt heel vet uit.
"afhaalchinees" op gameforum

Ik vind Miniworld Rotterdam keigaaf! Ik ben er al ontelbaar vaak geweest!
Mark

Mijn meiden gingen met papa en opa. Ze vonden het geweldig terwijl ze echt geen treinliefhebbers zijn.
www.viva.nl (forum)

Geweest met dochter van bijna 5 en die vond het geweldig. Echte aanrader. Leuke kinderspeurtocht.
www.viva.nl (forum)

Met de trein naar Rotterdam. Miniworld Rotterdam was echt leuk! Zeker voor herhaling vatbaar.
www.viva.nl (forum)

Jullie wereld was erg indrukwekkend! Succes met alle uitbreidingen en dank voor de mooie rondleiding.
Jeroen van Delft (via Twitter)

De oppervlakte is enorm, veel groter dan de foto's die we vooraf zagen doen denken.
dhr. B. Bouwhuis

Een aanrader. Ook voor diegenen die niets met modelspoor hebben is Miniworld zeker aan te bevelen.
dhr. B. Bouwhuis

Ben samen met de kinderen geweest. Ze hebben enorm genoten! Ook mama en papa vonden het erg leuk.
A. Uijl - www.dagjeweg.nl

De details zijn geweldig en de subtiele grappen ook.
N.N. - www.dagjeweg.nl

Ook voor beginnende fotografen een mekka om lekker te stoeien met de digitale camera. Statief wel meenenemen!
N.N. - www.dagjeweg.nl

Een mooie en met liefde verzorgde miniatuurwereld.
Rail Man - Facebook

Een fantastische miniatuurwereld. Een zeer bijzondere ervaring kan ik u verzekeren!
Ben Tieben

We hebben werkelijk anderhalf uur met groot plezier rondgelopen.
Herman J. Blom

Schit-te-rend. Ruim 2 uur rondgekeken voor de 1e indruk! Prachtig schouwspel voor jong en oud
Rob van der Klugt

Mooi opgezet met oog op detail. Er zitten leuke en grappige scenes in verwerkt. Een rondleiding achter de schermen is ook interessant.
RvdN - ANWB

sterren
Kuip miniatuur
Kuip miniatuur
Kuip miniatuur

PARTNERS

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

MEER INFORMATIE

Bestellen Jaarabonnement