Bouwverslagen


bouwverslagen Miniworld Rotterdam

<< Vorige

2021 - Mei

Volgende >>
Tramhalte Rotterdam Centraal Miniworld

Een hele opluchting voor de inwoners van de miniatuurwereld: de vernieuwde tramhalte aan de zijkant van station Rotterdam Centraal is klaar.

Dat mooie roze dak is een gevolg van het invallen van de avond, maar ook overdag en 's nachts ziet het er fraai uit – zeker met de nieuwe perronverlichting!

Tramhalte Rotterdam Centraal Miniworld

Soms moeten we improviseren, want ook tramrails worden vuil en we kunnen door een tekort aan onderdelen de eigenlijke 'poetstram' niet inzetten. Gelukkig werkt het feit dat het om een miniatuurwereld gaat in ons voordeel: we laten 'gewoon' een NS-loc uit de 1100-serie met een paar poetswagons over het traject rijden.

Die loc kan ook door krappe spoorbogen rijden. De inwoners van Miniworld Rotterdam kijken niet op of om van een treinlocomotief langs hun halte…!

Tramhalte Rotterdam Centraal Miniworld Tramhalte Rotterdam Centraal Miniworld
Tramhalte Rotterdam Centraal Miniworld Opknapbeurt gevel Stadhuis Miniworld

Even verderop, aan de Coolsingel, wordt de laatste hand gelegd aan de plek waar het Rotterdamse Stadhuis komt te staan. Dat heeft in de afgelopen maanden een 'make-over' ondergaan, waarover we al berichtten in de Bouwverslagen van januari en februari 2021. Maar niet alleen het interieur van het gebouw is onder handen genomen; ook de buitenkant kreeg een opknapbeurt en daar moet je soms een heleboel voorbereidend werk voor doen!

Eén daarvan: het afplakken van alle geveldelen waarop straks geen verf terecht mag komen. Lastig als er zoveel van die mooie ornamenten op de dakrand staan!

Probleem: de ramen kunnen we niet afplakken… Dus hebben we bedacht dat we er losse stukjes karton (die natuurlijk ook op maat uit de lasersnijder zijn gekomen) in kunnen leggen. Dan moet dat stuk gevel wél plat voor de spuitcabine worden geplaatst, want anders valt alles er weer uit!

Opknapbeurt gevel Stadhuis Miniworld

Als alle voorzorgsmaatregelen zijn genomen, kan eindelijk de verfspuit worden opgepakt om het hele gebouw een iets lichter grijs uiterlijk te geven.

Het eindresultaat, klaar voor transport terug naar zijn oude plek, vlakbij het Hofplein.

Opknapbeurt gevel Stadhuis Miniworld

Daar is de ondergrond aangepast en verstevigd. Die volle lijmbussen zijn best handig om wat gewicht in de schaal te leggen en zo de zaak te fixeren.

Als dat is afgehandeld, kunnen we de maquette terugplaatsen. De 'gaten' waar straks de bomen in worden geplant, zijn al in het trottoir aangebracht. Ook het fietspad dat tegenwoordig op de Coolsingel ligt, is aanwezig en het trottoir is meer in overeenstemming gebracht met hoe het er tegenwoordig in de 'echte' wereld uitziet.

Opknapbeurt gevel Stadhuis Miniworld

Als het gebouw op zijn plaats staat, is het tijd om de zo zorgvuldig aangebrachte verlichting te gaan testen. Door de herindeling van het interieur zien de wel of niet verlichte ruimtes in het gebouw er nu veel natuurlijker uit.

Het was een hele klus voor onze modelbouwers om de verlichting te programmeren. Net als in het echt gaan op verschillende momenten lichten in werkkamers aan of juist uit, en dat ook nog eens in een 'dag'- en een 'nacht'-variant in onze dag/nacht-cyclus van 24 minuten!

Opknapbeurt gevel Stadhuis Miniworld

Ook de zo markante toren is voorzien van verlichting, zodat de inwoners ook als het donker is in de miniatuurwereld kunnen zien hoe laat het is.

Opknapbeurt gevel Stadhuis Miniworld Opknapbeurt gevel Stadhuis Miniworld Opknapbeurt gevel Stadhuis Miniworld Opknapbeurt gevel Stadhuis Miniworld Opknapbeurt gevel Stadhuis Miniworld Opknapbeurt gevel Stadhuis Miniworld
Opknapbeurt gevel Stadhuis Miniworld Opknapbeurt gevel Stadhuis Miniworld Opknapbeurt gevel Stadhuis Miniworld Werkschip Linge De Klerk

Werkschip 'Linge' van De Klerk Werkendam is klaar. Na de tewaterlating en de 'maiden trip' is het schip direct ingezet bij de werkzaamheden aan de nieuwe radarmast bij de drie bruggen in de miniatuurwereld. Weer een mooi product van ons modelbouwatelier.

De autolaadkraan op het dek wordt gebruikt om ter afwerking van het bouwproject een hekwerk te plaatsen rondom de voet van een nieuw geplaatste radarmast, die speciaal voor deze scène is nagemaakt van een origineel dat in havens en langs grote rivieren staat.Gelukkig is een inwoner van de miniatuurwereld bereid om aan de kraanmachinist hijsaanwijzingen te geven.

Nog een kort stukje geschiedenis: al in de tweede helft van de negentiende eeuw werden rijs- en zinkwerken uitgevoerd in het Scheur (Zuid-Hollandse Rijndelta). Niet veel later zien we De Klerk opduiken met werken voor de afsluiting van de Zuiderzee en de drooglegging van de IJsselmeerpolders en na de watersnoodramp de Deltawerken.

In de 2e helft van de 20e eeuw is de transformatie naar de constructieve waterbouw gemaakt. In 2003 werd het water als leidraad doorgetrokken naar het land met de komst van het staalconstructiebedrijf. Zo zien we een onderneming die haar blauwe basis heeft doorgevoerd in een grote diversiteit.

Werkschip Linge De Klerk
Omgeving Stadhuis Rotterdam

Nog even terug naar de Coolsingel. Nadat het opgeknapte Stadhuis was teruggeplaatst, hebben onze modelbouwers meteen ook de omgeving verlevendigd met allerlei scènes (waarvan een enkele de puriteinse kijker misschien de wenkbrauwen doet fronsen…). Hier een paar voorbeelden.

Omgeving Stadhuis Rotterdam Omgeving Stadhuis Rotterdam

Er zijn altijd wel toeristen bereid om een pikante herinnering aan de Rotterdam-tour mee naar huis te nemen, maar dan moet je je wel realiseren dat direct iemand een toevallig in het Stadhuis aanwezige geestelijke gaat waarschuwen...

Terwijl een medewerker van Miniworlds Plantsoendienst afgevallen bladeren wegblaast, vergapen een paar groepen Japanse toeristen zich aan de beroemde gebakkraam van Richard Visser.

Omgeving Stadhuis Rotterdam Omgeving Stadhuis Rotterdam

Zo is de omgeving van het Stadhuis een echte ontmoetingsplaats voor de inwoners geworden!

Omgeving Stadhuis Rotterdam Omgeving Stadhuis Rotterdamm Omgeving Stadhuis Rotterdamm Omgeving Stadhuis Rotterdamm Omgeving Stadhuis Rotterdamm
Watertoren Haltingen Zwitserland

Het werk in het modelbouwatelier gaat zoveel mogelijk 'gewoon' door. Hier is een collega bezig met het maken van een model van een watertoren, die stoomlocomotieven van water moet voorzien.

Het origineel staat in Haltingen bij Baden in Zwitserland en – net als bij ons – heeft het alleen nog maar een historische waarde, want stoomlocs rijden er niet meer.

Waar deze watertoren bij Miniworld gaat komen, is nog niet bekend.

We hebben bij Miniworld nog veel bouwpakketten liggen en materialen die ooit geschonken zijn aan de Stichting Meemaken in Miniatuur. Indien mogelijk gebruiken wij dit materiaal voor in onze miniatuurwereld.

Soms gebruiken we dit materiaal om nieuwe- of oude treinbanen mee te verfraaien die herbestemd zullen worden, zoals laatst een baan die naar de Frankenland groep ging.

Samen met de Stichting Meemaken in Miniatuur bekijken wat we wel en niet kunnen gebruiken en gaan aan de slag met materialen. Hoe dan ook proberen we zoveel mogelijk te gebruiken en een nieuwe bestemming te geven!

Watertoren Haltingen Zwitserland
Eurovisie Songfestival

Het Eurovisie Songfestival heeft ook in de miniatuurwereld zijn sporen nagelaten. Overal waren ze te zien: banners, vlaggen, aanplakborden en andere middelen om duidelijk te maken dat er iets te gebeuren stond.

De inwoners van de stad vonden het prachtig en genoten met volle teugen.

Eurovisie Songfestival

Zoals bij het Depot van Museum Boijmans van Beuningen.

Eurovisie Songfestival

Maar ook in de buurt van het Groothandelsgebouw, en zelfs op het dak daarvan (waar ook wat schapen bleken te lopen).

Andere waren te vinden bij de oude ingang van Diergaarde Blijdorp…

…op het plein voor Hotel New York – al waren er daar ook een paar waaghalzen te zien die wel erg ver gingen in hun festivalroes en de geveltoerist gingen uithangen…

Eurovisie Songfestival

…bij de Delftsche Poort en de Breepleinkerk.

En natuurlijk kon de Euromast als een van Rotterdams iconen niet achterblijven…

Eurovisie Songfestival Eurovisie Songfestival

…en dat alles voor een bruisend, spetterend en boeiend Eurovisie Songfestival 2021, waar ook de aanwezige inwoners van de miniatuurwereld met volle teugen van genoten!

Eurovisie Songfestival Eurovisie Songfestival Eurovisie Songfestival Eurovisie Songfestival Eurovisie Songfestival
Britse treinen

Even iets heel anders. Het blijft een mooi gezicht, locomotief 4472 van de LNER, de London and North Eastern Railway, beter bekend als de 'Flying Scotsman'. Hij trekt hier een drietal rijtuigen ('coaches' in goed Engels) langs Dent Railway Station. Even verderop trekt de 40610 van British Railways (het origineel stamt uit 1928) een aantal wagons onder zo'n typisch Engelse voetgangersbrug door.

Britse treinen

Bij diezelfde brug passeert de 2517 van Great Western Railway met een speciaal voor het vervoer van paarden ingerichte wagon. Die vestigt met een geel plakkaat de aandacht op het Foxhunter Championship, een onderdeel van de jaarlijkse 'Horse of the Year' show.

Britse treinen
Aan Den Slag Rotterdammers

Een mooie actie om aandacht te schenken aan het feit dat de coronamaatregelen langzaamaan worden versoepeld.

We vierden dat met een replica van de lichtreclame die in het najaar van 1945 de Rotterdammers opriep om de wederopbouw voortvarend aan te pakken.

Dit monumentje heeft een permanente plek gekregen in onze miniatuurwereld, bij ons vernieuwde Stadhuis.

Maar naast dit monumentje hebben we er nog veel meer gemaakt, die we allemaal gaan plaatsen bij attracties, musea en evenementen in Rotterdam. Maar ook op openbare plekken.

Zo willen wij de stad inspireren om weer samen 'aan den slag' te gaan.

Meer over deze actie op de speciale actiepagina.

Aan Den Slag Rotterdammers
3D geprint huis Miniworld

U hebt er vast over gelezen: in Eindhoven heeft men een mogelijke oplossing voor de woningnood uitgedacht in de vorm van een huis waarvan de onderdelen zijn geprint met een 3D-printer.

Wij dachten natuurlijk meteen: "Dat kunnen wij ook!" en maakten op basis van de foto's een ontwerp in ons AutoCad-programma.

Daarop werd onze 3D-printer aangezet om de diverse onderdelen van het huis laagje voor laagje te printen.

In de echte wereld is er sprake van een roulerend bewonerschap. Bij ons mogen de uitverkoren bewoners er gewoon blijven zitten…

3D geprint huis Miniworld
<< Vorige

2021 - Mei

Volgende >>

Superleuk voor oud en jong!
Anoniem - Land van ANWB

Kinderen komen met rode koontjes naar buiten
Anoniem - Land van ANWB

Heel goed verzorgd en leuk voor jong & oud
Anoniem - Land van ANWB

Zeer leuk gedaan! Ontzettend veel oog voor detail
Anoniem - Land van ANWB

Te gek gewoon, moet iedereen zien
Anoniem - Land van ANWB

Het was boven verwachting. Zeker een aanrader
Anoniem - Land van ANWB

Met mijn kleinzoon nu 2x naar Miniworld Rotterdam geweest. Beide keren het als een feestje ervaren.
dhr. C.H. Heykoop

Respect voor de mannen met de gouden handen! Te weinig tijd om alles te bekijken!
Elly en Henk Giessenburg

Je komt ogen tekort! Het is fantastisch.
J.Broer

Dit slaat alles... Ik ben sprakeloos
Hans Voorburg

De kleinkinderen hebben ademloos rondgekeken en volop genoten!
Anonieme opa & oma gastenboek

Als oud-Rotterdammer sta je met trots te kijken hoe een stukje herkenning zo mooi wordt weergegeven.
dhr. C.H. Heykoop

De dames in het gezelschap vonden het bijna nog leuker dan de mannen!
Wil van dijk - eropuit.nl

We zijn diep onder de indruk van dit meesterwerk in miniatuur!
Fam. Giessenburg

Veel te veel details om in één dag te fotograferen.
Feike & Laurens

Geweest met zoon, schoondochter, kleinzoon (3) en jongste zoon (11). We hebben allen ontzettend genoten.
N.N. - dagjeweg.nl

Onze kleinzoon heeft genoten en raakte niet uitgekeken.
E. van der Horst - eropuit.nl

Echt een aanrader voor andere opa's en oma's met hun kleinkinderen.
E. van der Horst - eropuit.nl

Een droomreis in miniatuur
De Reiskrant

Het is hier buiten verwachting groot en heel goed toegankelijk in de rolstoel.
Fam. Mulder

In het bijzonder genoten van de rondleiding die met onbegrensd enthousiasme werd gegeven.
Toon van Genugten

Zeer klantvriendelijk en warm bedrijf. Hier staan de bezoekers centraal.
Anoniem in gastenboek

Heel knap neergezet, leuk om te zien en te ervaren.
Fam. Zandbergen

Er is zoveel te zien voor jong EN oud, man en vrouw, dat je echt de tijd wilt nemen om alles te zien.
N.N. - dagjeweg.nl

De details zijn geweldig en de subtiele grappen ook.
Jasper Fransen

We hebben uren genoten van het landschap, de poppetjes en de speciale modelhuizen.
Bert Weenders

Fantastische dag gehad. M'n kleinzoon moeten overreden dat het echt tijd werd om te gaan.
Toon van Genugten

We vonden het prachtig! Ook de rondleiding achter de schermen gedaan. Super was dat!
Patricia - eropuit.nl

Elke keer als het donker werd gingen alle lichtjes aan dat vond onze dochter geweldig.
Patricia - eropuit.nl

Mijn dochter vond het geweldig. Echt een aanrader.
Patricia - eropuit.nl

Super leuke middag gehad! De kids keken hun ogen uit en kregen geen genoeg van al het moois.
"Mama" - eropuit.nl

We hadden het niet zo groot verwacht. Het werd ook licht en donker, heel spannend en gaaf om te zien.
"Mama" - eropuit.nl

In Miniworld Rotterdam wordt voor Guus (7) en Kamiel (4) een droom werkelijkheid.
Janneke Staats - Algemeen Dagblad

De eerste minuten in de grote hal vallen Guus (7) en Kamiel (4) van de ene verbazing in de andere.
Janneke Staats - Algemeen Dagblad

Het zijn vooral de details die de kinderen fascineren.
Janneke Staats - Algemeen Dagblad

M'n kleinzoon was er niet weg te krijgen. We hebben alles drie keer langsgelopen.
Gerard S.

Een hele geslaagde vakantiedag en we willen zeker nog een keer terug!
Kidsvakantiegids.nl

Met de rondleiding zie je nog zo veel meer. Een echte aanrader!
Kidsvakantiegids.nl

Heb je kleine kids dan vind je dit zeker een uitstapje waard.
Ronald Meijer

Als je echt goed keek, kwam je ook veel grapjes tegen.
Teunie Luijk

Wel een paar uur rond gekeken. Er was zoveel te zien.
Teunie Luijk

Absoluut de moeite waard. De kinderen hebben genoten.
Tim Dekker on Twitter

Een bezoek aan Miniworld Rotterdam is vooral met kinderen, zeker de moeite waard.
Bas uit Leeuwarden

Als vrouw heb ik me prima vermaakt! Niet verwacht dat ik het zo leuk zou vinden.
Elsbeth - uitzinning.nl

De modelbouwers mogen zich rekenen tot de beste in Nederland.
feijenoordsemeesters.nl

Miniworld Rotterdam ziet er echt heel vet uit.
"afhaalchinees" op gameforum

Ik vind Miniworld Rotterdam keigaaf! Ik ben er al ontelbaar vaak geweest!
Mark

Mijn meiden gingen met papa en opa. Ze vonden het geweldig terwijl ze echt geen treinliefhebbers zijn.
www.viva.nl (forum)

Geweest met dochter van bijna 5 en die vond het geweldig. Echte aanrader. Leuke kinderspeurtocht.
www.viva.nl (forum)

Met de trein naar Rotterdam. Miniworld Rotterdam was echt leuk! Zeker voor herhaling vatbaar.
www.viva.nl (forum)

Jullie wereld was erg indrukwekkend! Succes met alle uitbreidingen en dank voor de mooie rondleiding.
Jeroen van Delft (via Twitter)

De oppervlakte is enorm, veel groter dan de foto's die we vooraf zagen doen denken.
dhr. B. Bouwhuis

Een aanrader. Ook voor diegenen die niets met modelspoor hebben is Miniworld zeker aan te bevelen.
dhr. B. Bouwhuis

Ben samen met de kinderen geweest. Ze hebben enorm genoten! Ook mama en papa vonden het erg leuk.
A. Uijl - www.dagjeweg.nl

De details zijn geweldig en de subtiele grappen ook.
N.N. - www.dagjeweg.nl

Ook voor beginnende fotografen een mekka om lekker te stoeien met de digitale camera. Statief wel meenenemen!
N.N. - www.dagjeweg.nl

Een mooie en met liefde verzorgde miniatuurwereld.
Rail Man - Facebook

Een fantastische miniatuurwereld. Een zeer bijzondere ervaring kan ik u verzekeren!
Ben Tieben

We hebben werkelijk anderhalf uur met groot plezier rondgelopen.
Herman J. Blom

Schit-te-rend. Ruim 2 uur rondgekeken voor de 1e indruk! Prachtig schouwspel voor jong en oud
Rob van der Klugt

Mooi opgezet met oog op detail. Er zitten leuke en grappige scenes in verwerkt. Een rondleiding achter de schermen is ook interessant.
RvdN - ANWB

sterren
Kuip miniatuur
Kuip miniatuur
Kuip miniatuur

PARTNERS

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

MEER INFORMATIE

Bestellen Jaarabonnement