Bouwverslagen


bouwverslagen Miniworld Rotterdam

<< Vorige

2021 - April

Volgende >>
De Klerk Werkendam Linge

Voor De Klerk in Werkendam hebben we al eerder modellen mogen maken van schepen uit de vloot van dit bedrijf: het heischip 'Westerschelde' en het kraanschip 'Volkerak'. In het bouwverslag van januari 2018 zijn details van de bouw van die schepen te zien, terwijl de plaatsing en onthulling in het bouwverslag van mei 2018 staan.

Werkschip 'Linge' maakt het trio vol. Op basis van foto's en werktekeningen heeft ons modelbouwatelier de bovenbouw gemaakt. Daarvoor is gebruik gemaakt van polystyreen, mdf en karton.

De Klerk Werkendam Linge

De onderdelen van de cabine zijn met ons AutoCad-programma ingetekend en op de lasersnijder uitgesneden.

Die grotere, 'rechttoe-rechtaan' onderdelen maak je natuurlijk ook niet zo een-twee-drie, maar wat de meeste tijd (en nauwkeurigheid) vraagt is het maken van de railings: in paaltjes van één centimeter lang een miniem gaatje boren en daar dan vervolgens een draad doorheen halen, dát kost tijd!

De Klerk Werkendam Linge

Het echte werkschip 'Linge' heeft een lengte van 35 meter, is ruim 6 meter breed en heeft een diepgang van maximaal 1,4 meter. Het heeft een kraaninrichting aan boord (die op ons model nog 'in aanbouw' is…) en er is verblijfs- en slaapaccommodatie voor twee personen.

Op de foto's hieronder kunt u origineel en model met elkaar vergelijken. Binnenkort vieren we de 'tewaterlating' van onze 'Linge'!

De Klerk Werkendam Lingen De Klerk Werkendam Linge De Klerk Werkendam Linge
De Klerk Werkendam Linge De Klerk Werkendam Linge maquette villa Glazoenowlaan Rotterdam

De allereerste fase van een nieuwe opdracht van een externe opdrachtgever: een maquette op een grondplaat van 30 x 30 cm van een moderne villa die staat aan de Glazoenowlaan in Rotterdam.

Toen de huidige eigenaar de villa kocht, was die spaarzaam voorzien van isolatie en nog redelijk in de originele staat, wat voor een pand dat is gebouwd in 1958 best bijzonder mag heten. Het is een ontwerp van de Rotterdamse architecten Herman Bakker en Jan Hoogstad.

"Kan de maquette voor een deel demontabel zijn, zodat we straks ook nog de begane grond en het souterrain kunnen zien?" Natuurlijk kan dat!!

maquette villa Glazoenowlaan Rotterdam

Zoals meestal beginnen we met het 'uiteenrafelen' van het bouwwerk in (veel) onderdelen, die vervolgens stuk voor stuk worden vastgelegd met ons AutoCad-tekenprogramma.

De volgende stap is het uitsnijden van al die onderdelen uit karton. Door meerdere lagen karton op de juiste manier tegen elkaar te lijmen, ontstaat de 'dieptewerking' van bijvoorbeeld raam- en deurkozijnen. Andere onderdelen zijn gesneden uit perspex en styreen. De begane grond is hier voorzien van binnenmuren met openingen waar de deuren gemonteerd gaan worden.

maquette villa Glazoenowlaan Rotterdam

Het souterrain (buitenkant 'natuursteen' en binnenkant dun perspex om de raamkozijnen te kunnen monteren) staat te drogen. Op de foto rechts is de verdieping op het souterrain gezet om de passing te controleren en is ook het dak aangebracht.

Van platen en stroken mdf maken we vervolgens de 'omgeving', waar het souterrain – nu weer even zonder verdieping – wordt ingepast.

maquette villa Glazoenowlaan Rotterdam

Met de lasersnijder is uit karton de toplaag voor de ondergrond gesneden (die later het gazon gaat worden), waarop de plek van groenpartijen en hagen al is ingetekend. Ook de zonnepanelen en de steunen waarop ze bevestigd worden, komen via het tekenprogramma uit de lasersnijder. De volgende stap is dan de montage op de juiste plek op het dak van de villa.

De tuin en de heg zijn niet gemaakt van strooimateriaal – zoals we normaliter doen in Miniworld – maar gecreëerd met spuittechnieken om zo een strakker en zakelijker effect te verkrijgen.

maquette villa Glazoenowlaan Rotterdam

Nog even ingezoomd op een paar fraaie details. De 'echte' villa is door Marc Ibelings van Ibelings Van Tilburg Architecten met respect voor het originele ontwerp herontworpen en voorzien van vloerverwarming, PV-panelen, aluminium kozijnen met triple beglazing, een zonneboiler, een warmtepomp en een geregelde ventilatie-installatie.

Voor de foto de verdieping eraf om het nu helemaal 'ingebouwde' souterrain met trappen (rechtsboven de keldertrap die nog geplaatst moet worden) en de toerit naar de garage te kunnen laten zien.

Ons modelbouwatelier is erin geslaagd om van dat mooi gerenoveerde origineel een minstens zo mooie maquette te maken, die door de opdrachtgever trots en dankbaar is aanvaard!

maquette villa Glazoenowlaan Rotterdam maquette villa Glazoenowlaan Rotterdam maquette villa Glazoenowlaan Rotterdam maquette villa Glazoenowlaan Rotterdam maquette villa Glazoenowlaan Rotterdam maquette villa Glazoenowlaan Rotterdam
maquette villa Glazoenowlaan Rotterdam maquette villa Glazoenowlaan Rotterdam 3D gevels Koinoonia Rotterdam

Er zijn heel wat uurtjes in gaan zitten, in die 3D-gevels van het gebouw 'KOINΩNIA', de thuisbasis van de Rotterdamse Studentenvereniging S.S.R., maar nadat we er met een aantal collega's de laatste daklijstjes hadden vastgelijmd, de laatste stoepjes van de juiste kleur 'stoepgrijs' hadden voorzien en de laatste kwaliteitscontrole hadden uitgevoerd…

3D gevel studentensocieteit Koinoonia

…konden we beginnen aan de aflevering en de eerste stap daarvan is het inpakken. Elke 3D-gevel wordt in 'bellenblaasplastic' gewikkeld en in een stevige doos verpakt.

3D gevel studentensocieteit Koinoonia

Alles op een paar karren, een laatste promotiefoto voor de deur van Miniworld Rotterdam en op naar de Mauritsweg!

3D gevel studentensocieteit Koinoonia 3D gevel studentensocieteit Koinoonia
3D gevel studentensocieteit Koinoonia maquette societeit  Koinoonia Mauritsweg Rotterdam

Als onderdeel van deze mooie opdracht mocht een maquette in de miniatuurwereld zelf natuurlijk niet ontbreken.

Terwijl de ene collega een geschikte plek opzocht in de miniatuurwereld, maakte een andere een complete maquette van de Sociëteit 'KOINΩNIA', het mooie monumentale grachtenpand aan de Mauritsweg in Rotterdam.

We vonden een mooie plek, naast de maquette van het Belasting & Douane Museum – al moest daar eerst een ander, ook heel mooi, gebouwtje voor wijken.

maquette societeit  Koinoonia Mauritsweg Rotterdam

Voor de oplettende kijker is te zien dat we een oude traditie hebben vereeuwigd. In vroeger jaren hadden de dames en heren studenten van de S.S.R. de gewoonte om tijdens een feest (we spreken over 'de goede, oude tijd') een oude barrel van een piano uit een raam van de eerste verdieping op straat te gooien, die daarna verdween in de Westersingel. Voor een volgende gelegenheid kocht men dan weer een nieuwe oude piano… Meer info op de nieuwspagina.

Natuurlijk konden we het niet laten om deze vrolijke historische gewoonte (eigenlijk best jammer dat het niet meer kan) in onze miniatuurwereld te laten voortbestaan!

maquette societeit  Koinoonia Mauritsweg Rotterdam maquette societeit  Koinoonia Mauritsweg Rotterdam
maquette societeit  Koinoonia Mauritsweg Rotterdam combineren treinstellen Hondekop

Over dit treintype hebben we al eens eerder bericht: officieel 'Materieel '54', maar wijd en zijd bekend als 'Hondekop'. Daarvan rijden er een aantal rond in onze miniatuurwereld. Onze treintechnici hebben zich echter opgezadeld met een klus: hoe combineer je twee treinstellen op een zo realiteitsgetrouw mogelijke manier tot één?

Het begint – logisch – onder de kap, want we moeten weten of er een zogenoemde decoder (een belangrijk onderdeel voor de digitale besturing) in een rijtuig aanwezig is.

combineren treinstellen Hondekop

Aan één van de treinstellen hing nog een mooie holle koppelstang van messing. Deze zijn ooit gemaakt door een collega om onze vloot Hondekoppen te kunnen combineren. De zwarte en rode draad zorgen voor de stroomdoorvoer. De oranje en grijze draad brengen de opdrachten van het treinstel met de decoder naar het treinstel zonder decoder.

Op een van de niet-aangedreven draaistellen komt een extra stroomafname-unit: extra stroomvoering en – net zo belangrijk – extra detectiemogelijkheid.

Op deze foto zijn twee aangedreven draaistellen te zien van twee aan elkaar gekoppelde treinstellen. Uiteraard nemen we meteen de aandrijving mee: wielen, assen en tandwielen krijgen een grondige schoonmaakbeurt met een wattenstaafje met pure alcohol en we vervangen oude, gebarsten of versleten antislipbanden. Met een pincet verwijderen we de aan de assen aangekoekte plukken stof.

Omdat het gecombineerde treinstel ingezet gaat worden op een traject waarin nogal wat hellingen voorkomen, hebben we de aangedreven draaistellen op alle vier de wielen voorzien van antislipbanden.

combineren treinstellen Hondekop

Om de bedrading zonder problemen van het ene naar het andere treinstel van de combinatie te kunnen leiden, moet er een stukje uit de 'schortplaat' worden gevijld. Op de foto is goed te zien hoe de bedrading aan de onderkant van de koppeling is weggewerkt.

Het eindresultaat: twee gekoppelde Hondekoppen. Missie geslaagd!

combineren treinstellen Hondekop combineren treinstellen Hondekop combineren treinstellen Hondekop combineren treinstellen Hondekop
combineren treinstellen Hondekop verlevendigen miniatuurwereld via miniatuurscenes en elektronica in Groot Brittannie bouwdeel

We hebben het al eens eerder gezegd: het werk aan ons Groot-Brittannië ligt merendeels stil.

Toch kunnen we zo hier en daar nog wel wat verlevendigen, zoals dit moeder-en-kind-duo dat – gelukkig mét helm – ergens tussen de rotsen aan het klimmen is.

Ook wordt er wel doorgewerkt op het gebied van elektronica. Daar zullen we in een volgend bouwverslag weer wat aandacht aan besteden.

Verder moeten we het helaas nog steeds doen met de situatie zoals die al een tijdje is, dus nog maar wat foto's om uw geheugen een beetje op te frissen!

verlevendigen miniatuurwereld via miniatuurscenes en elektronica in Groot Brittannie bouwdeel
verlevendigen miniatuurwereld via miniatuurscenes en elektronica in Groot Brittannie bouwdeel verlevendigen miniatuurwereld via miniatuurscenes en elektronica in Groot Brittannie bouwdeel verlevendigen miniatuurwereld via miniatuurscenes en elektronica in Groot Brittannie bouwdeel verlevendigen miniatuurwereld via miniatuurscenes en elektronica in Groot Brittannie bouwdeel verlevendigen miniatuurwereld via miniatuurscenes en elektronica in Groot Brittannie bouwdeel verlevendigen miniatuurwereld via miniatuurscenes en elektronica in Groot Brittannie bouwdeel
<< Vorige

2021 - April

Volgende >>

Superleuk voor oud en jong!
Anoniem - Land van ANWB

Kinderen komen met rode koontjes naar buiten
Anoniem - Land van ANWB

Heel goed verzorgd en leuk voor jong & oud
Anoniem - Land van ANWB

Zeer leuk gedaan! Ontzettend veel oog voor detail
Anoniem - Land van ANWB

Te gek gewoon, moet iedereen zien
Anoniem - Land van ANWB

Het was boven verwachting. Zeker een aanrader
Anoniem - Land van ANWB

Met mijn kleinzoon nu 2x naar Miniworld Rotterdam geweest. Beide keren het als een feestje ervaren.
dhr. C.H. Heykoop

Respect voor de mannen met de gouden handen! Te weinig tijd om alles te bekijken!
Elly en Henk Giessenburg

Je komt ogen tekort! Het is fantastisch.
J.Broer

Dit slaat alles... Ik ben sprakeloos
Hans Voorburg

De kleinkinderen hebben ademloos rondgekeken en volop genoten!
Anonieme opa & oma gastenboek

Als oud-Rotterdammer sta je met trots te kijken hoe een stukje herkenning zo mooi wordt weergegeven.
dhr. C.H. Heykoop

De dames in het gezelschap vonden het bijna nog leuker dan de mannen!
Wil van dijk - eropuit.nl

We zijn diep onder de indruk van dit meesterwerk in miniatuur!
Fam. Giessenburg

Veel te veel details om in één dag te fotograferen.
Feike & Laurens

Geweest met zoon, schoondochter, kleinzoon (3) en jongste zoon (11). We hebben allen ontzettend genoten.
N.N. - dagjeweg.nl

Onze kleinzoon heeft genoten en raakte niet uitgekeken.
E. van der Horst - eropuit.nl

Echt een aanrader voor andere opa's en oma's met hun kleinkinderen.
E. van der Horst - eropuit.nl

Een droomreis in miniatuur
De Reiskrant

Het is hier buiten verwachting groot en heel goed toegankelijk in de rolstoel.
Fam. Mulder

In het bijzonder genoten van de rondleiding die met onbegrensd enthousiasme werd gegeven.
Toon van Genugten

Zeer klantvriendelijk en warm bedrijf. Hier staan de bezoekers centraal.
Anoniem in gastenboek

Heel knap neergezet, leuk om te zien en te ervaren.
Fam. Zandbergen

Er is zoveel te zien voor jong EN oud, man en vrouw, dat je echt de tijd wilt nemen om alles te zien.
N.N. - dagjeweg.nl

De details zijn geweldig en de subtiele grappen ook.
Jasper Fransen

We hebben uren genoten van het landschap, de poppetjes en de speciale modelhuizen.
Bert Weenders

Fantastische dag gehad. M'n kleinzoon moeten overreden dat het echt tijd werd om te gaan.
Toon van Genugten

We vonden het prachtig! Ook de rondleiding achter de schermen gedaan. Super was dat!
Patricia - eropuit.nl

Elke keer als het donker werd gingen alle lichtjes aan dat vond onze dochter geweldig.
Patricia - eropuit.nl

Mijn dochter vond het geweldig. Echt een aanrader.
Patricia - eropuit.nl

Super leuke middag gehad! De kids keken hun ogen uit en kregen geen genoeg van al het moois.
"Mama" - eropuit.nl

We hadden het niet zo groot verwacht. Het werd ook licht en donker, heel spannend en gaaf om te zien.
"Mama" - eropuit.nl

In Miniworld Rotterdam wordt voor Guus (7) en Kamiel (4) een droom werkelijkheid.
Janneke Staats - Algemeen Dagblad

De eerste minuten in de grote hal vallen Guus (7) en Kamiel (4) van de ene verbazing in de andere.
Janneke Staats - Algemeen Dagblad

Het zijn vooral de details die de kinderen fascineren.
Janneke Staats - Algemeen Dagblad

M'n kleinzoon was er niet weg te krijgen. We hebben alles drie keer langsgelopen.
Gerard S.

Een hele geslaagde vakantiedag en we willen zeker nog een keer terug!
Kidsvakantiegids.nl

Met de rondleiding zie je nog zo veel meer. Een echte aanrader!
Kidsvakantiegids.nl

Heb je kleine kids dan vind je dit zeker een uitstapje waard.
Ronald Meijer

Als je echt goed keek, kwam je ook veel grapjes tegen.
Teunie Luijk

Wel een paar uur rond gekeken. Er was zoveel te zien.
Teunie Luijk

Absoluut de moeite waard. De kinderen hebben genoten.
Tim Dekker on Twitter

Een bezoek aan Miniworld Rotterdam is vooral met kinderen, zeker de moeite waard.
Bas uit Leeuwarden

Als vrouw heb ik me prima vermaakt! Niet verwacht dat ik het zo leuk zou vinden.
Elsbeth - uitzinning.nl

De modelbouwers mogen zich rekenen tot de beste in Nederland.
feijenoordsemeesters.nl

Miniworld Rotterdam ziet er echt heel vet uit.
"afhaalchinees" op gameforum

Ik vind Miniworld Rotterdam keigaaf! Ik ben er al ontelbaar vaak geweest!
Mark

Mijn meiden gingen met papa en opa. Ze vonden het geweldig terwijl ze echt geen treinliefhebbers zijn.
www.viva.nl (forum)

Geweest met dochter van bijna 5 en die vond het geweldig. Echte aanrader. Leuke kinderspeurtocht.
www.viva.nl (forum)

Met de trein naar Rotterdam. Miniworld Rotterdam was echt leuk! Zeker voor herhaling vatbaar.
www.viva.nl (forum)

Jullie wereld was erg indrukwekkend! Succes met alle uitbreidingen en dank voor de mooie rondleiding.
Jeroen van Delft (via Twitter)

De oppervlakte is enorm, veel groter dan de foto's die we vooraf zagen doen denken.
dhr. B. Bouwhuis

Een aanrader. Ook voor diegenen die niets met modelspoor hebben is Miniworld zeker aan te bevelen.
dhr. B. Bouwhuis

Ben samen met de kinderen geweest. Ze hebben enorm genoten! Ook mama en papa vonden het erg leuk.
A. Uijl - www.dagjeweg.nl

De details zijn geweldig en de subtiele grappen ook.
N.N. - www.dagjeweg.nl

Ook voor beginnende fotografen een mekka om lekker te stoeien met de digitale camera. Statief wel meenenemen!
N.N. - www.dagjeweg.nl

Een mooie en met liefde verzorgde miniatuurwereld.
Rail Man - Facebook

Een fantastische miniatuurwereld. Een zeer bijzondere ervaring kan ik u verzekeren!
Ben Tieben

We hebben werkelijk anderhalf uur met groot plezier rondgelopen.
Herman J. Blom

Schit-te-rend. Ruim 2 uur rondgekeken voor de 1e indruk! Prachtig schouwspel voor jong en oud
Rob van der Klugt

Mooi opgezet met oog op detail. Er zitten leuke en grappige scenes in verwerkt. Een rondleiding achter de schermen is ook interessant.
RvdN - ANWB

sterren
Kuip miniatuur
Kuip miniatuur
Kuip miniatuur

PARTNERS

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

MEER INFORMATIE

Bestellen Jaarabonnement