Bouwverslagen


bouwverslagen Miniworld Rotterdam

<< Vorige

2021 - Maart

Volgende >>
Maquettes Fort Kijkduin Huisduinen

De nieuwe maquette die ons modelbouwatelier heeft opgeleverd aan Fort Kijkduin (waarover in vorige Bouwverslagen al is bericht) is onderdeel van een grotere renovatie van het museum in Huisduinen.

Maquettes Fort Kijkduin Huisduinen

In het vorige Bouwverslag schreven we al over de kanonnetjes die we hebben gemaakt voor maquettes in een diorama dat momenteel wordt vernieuwd.

Maquettes Fort Kijkduin Huisduinen

Deze maquettes (in een schaal van 1:250) geven een overzicht van hoe het fort eruit zag in de diverse perioden van zijn bestaan.

Maquettes Fort Kijkduin Huisduinen

Het formaat van de nieuwe kanonnen uit onze 3D-printer is aardig in te schatten aan de hand van de Eurocent op de foto.

Maquettes Fort Kijkduin Huisduinen Maquettes Fort Kijkduin Huisduinen

Die kanonnen moeten natuurlijk wel een historisch verantwoorde plek krijgen, wat met behulp van de in Fort Kijkduin aanwezige documentatie goed is gelukt.

Maquettes Fort Kijkduin Huisduinen Maquettes Fort Kijkduin Huisduinen Maquettes Fort Kijkduin Huisduinen Maquettes Fort Kijkduin Huisduinen Maquettes Fort Kijkduin Huisduinen Maquettes Fort Kijkduin Huisduinen
Rijtuigen Nic van der Meer

Een van onze collega's (die u al vaker in deze kolommen hebt gezien) is in hart en nieren een bouwer van miniaturen. Dat doet hij met heel veel plezier voor onze miniatuurwereld en voor externe opdrachtgevers, maar ook thuis. Eén van zijn specialismen is het bouwen van modellen van oude rijtuigen. Hier ziet u daar een wel héél fraai staaltje van!

Rijtuigen Nic van der Meerr

Dit is een Utrechtse tentwagen (wagen met een stoffen overkapping), gemaakt in schaal 1:8.

De mate van detaillering van de modellen is werkelijk verbluffend, niet alleen van het rijtuig, maar ook van de 'Rijtuig- en Wagenmakerij' die de achtergrond vormt. We mogen u deze details dan ook niet onthouden!

Rijtuigen Nic van der Meer

We zijn er trots op te kunnen melden dat we een speciale 'expositieruimte' hebben gecreëerd waarin we om de drie maanden (die periode gaat in op de dag dat de deuren weer open gaan voor bezoekers) een ander rijtuigje tentoon gaan stellen.

Een prachtige gelegenheid om deze kunststukjes van dichtbij te bewonderen – als we weer open mogen.

Een andere collega vond de vitrine echter wel erg kaal, zoals hij nu was en ging aan de slag om een mooi stoeptegel-plateau te maken, waarop het rijtuigje nóg beter zou uitkomen… Mét resultaat!

Rijtuigen Nic van der Meer Rijtuigen Nic van der Meer Rijtuigen Nic van der Meer
Nieuwe maquette voor Fort Kijkduin miniatuur werkplaats Nic van der Meer

Nog een paar onwaarschijnlijk mooie voorbeelden van de 'huisvlijt' van onze collega: naast de wagenmakerij heeft hij onder andere een mini-werkplaats gemaakt.

Op de foto hiernaast en hieronder is de miniatuurversie van zijn eigen kachel te zien. Het vuurtje erin brandt lekker en de vlammen flikkeren zelfs dankzij ledlampjes!

miniatuur werkplaats Nic van der Meer

Op de foto rechts ziet u een horizontale boormachine. Deze doet het echt! Let ook op de boortjes achter in het blok. Deze zijn allemaal anders.

Let op de profielschaafjes op de foto hieronder. Ook hiervan is elk exemplaar is anders.

miniatuur werkplaats Nic van der Meer

Geduld. Héél veel geduld. Oog voor detail. Een heel vaste hand. Kennis van materialen en gereedschappen. Dat alles moet je in grote mate hebben om een pronkstuk als dit te kunnen maken!

Het trapje dat u hieronder aan de muur ziet hangen is ook in het echt op school ooit gemaakt door onze collega, tijdens handvaardigheid en dat is jaren gebruikt! Ook in miniatuur gaat dit trapje nog jaren mee.

miniatuur werkplaats Nic van der Meer

U bent het waarschijnlijk wel met ons eens als we zeggen dat dit het 'hobby-niveau' wel heel ver ontstijgt.

miniatuur werkplaats Nic van der Meer miniatuur werkplaats Nic van der Meer miniatuur werkplaats Nic van der Meer
3D gevel studentensocieteit Koinoonia

Niemand kon 6 jaar geleden voorspellen dat onze toen gelanceerde actie 'Geef een voorgevel cadeau!' zo succesvol zou blijken. We hebben al heel wat mooie 3D-gevels uit ons modelbouwatelier tevoorschijn zien komen.

Ook die van Studentensociëteit Koinoonia aan de Mauritsweg in Rotterdam. In het bouwverslag van januari van dit jaar lieten we al de eerste fasen van de bouw ervan zien: de geveldelen die met de lasersnijder uit karton waren uitgesneden.

3D gevel studentensocieteit Koinoonia

Maar met die geveldelen alleen ben je er nog lang niet: naast het schilderwerk moeten er raam- en deuromlijstingen komen, gevelornamenten, deuren, raampartijen, balkons, daken (het gebouw heeft twee losse daken, want het bestaat uit twee panden die zijn samengevoegd), vlaggen, opschriften, een markies.

Alles met de foto's van het origineel bij de hand.

3D gevel studentensocieteit Koinoonia

Daarna moeten al die losse onderdelen op een zodanige manier worden samengevoegd dat ze een stevig en coherent geheel vormen. Je doet de opdrachtgever geen plezier als zijn fraaie gevel na een paar weken onderdelen gaat verliezen.

3D gevel studentensocieteit Koinoonia

De foto hieronder toont twee gevels; de linker is nog 'de basis', de rechter toont de gevel voorzien van pleisterwerk en een 'metalen' balkonhek.

3D gevel studentensocieteit Koinoonia 3D gevel studentensocieteit Koinoonia 3D gevel studentensocieteit Koinoonia 3D gevel studentensocieteit Koinoonia
3D gevel studentensocieteit Koinoonia GGD Testlocatie Corona

Dit lijkt een overzichtsfoto van een deel van de Rotterdamse binnenstad, waarop weinig nieuws is te bespeuren… Of toch? Jazeker!

GGD Testlocatie Corona

We 'gedenken' deze maand het feit dat het een jaar geleden is dat het coronavirus Nederland en Miniworld Rotterdam in zijn greep kreeg.

Om dat (voorlopig) niet meer te vergeten, kreeg ook de Rotterdamse binnenstad een eigen 'drive-through' – GGD-Testlocatie.

Bij ons staat deze op de Wilhelminakade, achter ons Ahoy en vlakbij ons Hotel New York.

GGD Testlocatie Corona GGD Testlocatie Corona
Opdracht Ford Transit busjes Stedin

Zó moesten ze uiteindelijk worden, al die Ford Transit-busjes die we in opdracht van Stedin van de bedrijfskleuren en – belettering hebben voorzien.

Maar voordat je zover bent, heb je aardig wat zitten stoeien met transfers. En het is heel veel snijden en plakken.

Deze collega droomt momenteel alleen nog maar van Ford Transit-busjes van Stedin.

Opdracht Ford Transit busjes Stedin

Maar het is gelukt. Weer een geslaagde opdracht van een tevreden opdrachtgever!

Opdracht Ford Transit busjes Stedin Opdracht Ford Transit busjes Stedind
Opdracht Ford Transit busjes Stedind nieuwe miniatuurscenes in Miniworld

We maken van de periode dat we gesloten zijn maar van de nood een deugd. Niet alleen door de hele miniatuurwereld (weer) goed schoon te maken, maar ook door op allerlei plekken scènes te verfraaien en te verlevendigen.

Zo hebben de tijgers en de leeuwen in onze Diergaarde Blijdorp wat nieuwe struiken (en een vers likje verf!) gekregen…

nieuwe miniatuurscenes in Miniworld

…en is er nu een plekje om rustig aan het water te genieten van een mooi boek, al moet je daarbij de zwanen wél in de gaten houden!

De zebra's in de Diergaarde kijken verbaasd naar die nieuwe, kleurig geklede bezoekers!

nieuwe miniatuurscenes in Miniworld

Dit alles mede dankzij een aantal collega's die alleen in het weekend aanwezig (kunnen) zijn. Zo zijn onze horeca- en baliemedewerkers sinds de sluiting van Miniworld door corona expert geworden in het maken van bomen en struiken, het creëren en plaatsen van nieuwe scénes en een stukje landschapsbouw.

nieuwe miniatuurscenes in Miniworld nieuwe miniatuurscenes in Miniworld nieuwe miniatuurscenes in Miniworld
KPN Toren op Zuid in Rotterdam

Dit mooie doorkijkje is een onderdeel van de nieuwe maquette van de KPN Toren, waarover in eerder Bouwverslagen al meer is verteld. Op de foto hierboven staan de twee onderste etages van dit gebouw, waarin op de begane grond de entree met wachtruimte en op de eerste verdieping een restaurant is gevestigd.

Om die ruimtes in te richten hebben we een groot aantal tafeltjes en stoeltjes gemaakt. De tafeltjes zijn met de laserprinter uitgesneden uit karton en de stoeltjes komen uit onze onvolprezen 3D-printer.

KPN Toren op Zuid in Rotterdam

Op die stoeltjes komen natuurlijk ook 'mensen' te zitten.

In de tussentijd moest er in de miniatuurwereld ruimte worden gemaakt voor de grote maquette, die – net als in het echt! – een plek krijgt aan de voet van de Erasmusbrug.

Daarvoor leggen we net zo gemakkelijk de SS Nieuw Amsterdam even een stukje opzij...

KPN Toren op Zuid in Rotterdame KPN Toren op Zuid in Rotterdam

…waar de mini-passagiers aan boord zich overigens niet door lieten afleiden bij hun recreatieve bezigheden…

…en ze trokken zich ook niets aan van het feit dat het Rotterdamse Stadhuis even naast ze in het water werd neergezet…

KPN Toren op Zuid in Rotterdam

Dan moet natuurlijk ook de verlichting nog worden aangesloten. Bijvoorbeeld voor het restaurant van de KPN Toren.

KPN Toren op Zuid in Rotterdame

En als dat is gebeurd, kan de KPN Toren op zijn plek te worden gezet!

KPN Toren op Zuid in Rotterdam

Uiteraard moeten hierbij de bekabeling voor alle lichtjes in het pand eerst door de bodemplaat worden doorgevoerd, zodat we als de maquette eenmaal staat, ónder de vloer de 'gewone' verlichting en de ruim 1000 leds die in de gevel zijn verwerkt, op het elektriciteitsnetwerk van Miniworld kunnen aansluiten.

Even het licht uitgedaan om de bewegende beelden op de gevel in al hun pracht te kunnen zien 'shinen'!

KPN Toren op Zuid in Rotterdame

(Daar komt te zijner tijd vast een filmpje van op ons YouTube-kanaal).

KPN Toren op Zuid in Rotterdam

Hieronder nog een paar foto's waarop u kunt zien hoe de nieuwe KPN Toren – nu met de 'gevelsteun' gemonteerd - zijn plek in Rotterdams centrum heeft ingenomen, al moet de SS Nieuw Amsterdam nog wel even op haar plek bij Hotel New York worden teruggelegd…

KPN Toren op Zuid in Rotterdame KPN Toren op Zuid in Rotterdame KPN Toren op Zuid in Rotterdame KPN Toren op Zuid in Rotterdame KPN Toren op Zuid in Rotterdame KPN Toren op Zuid in Rotterdame KPN Toren op Zuid in Rotterdame KPN Toren op Zuid in Rotterdame
KPN Toren op Zuid in Rotterdam KPN Toren op Zuid in Rotterdam KPN Toren op Zuid in Rotterdam KPN Toren op Zuid in Rotterdam KPN Toren op Zuid in Rotterdam miniatuur shaakspel in Miniworld Rotterdam

We blijven nog even in de buurt van de KPN-toren. Het is u op de vorige foto's vast niet opgevallen, maar de inwoners van Miniworld zijn een buitenattractie rijker.

Op de aangewezen plek, tussen het Joods Kindermonument (links ervan) en de Koninginnebrug (waar dat rode fietspad overheen loopt) is een groot schaakspel neergelegd. Ieder inwoner die daar zin in heeft, kan daar een potje schaken…

…en dan maar hopen dat de volgende spelers de stukken wél op de juiste manier neerzetten!

Wat dit schaakspel extra bijzonder maakt, is dat het is gekocht door een van onze bezoekers als cadeau voor haar partner. Zij wilde haar partner inwoner maken van Miniworld en haar man plaatsen bij een schaakspel. Dat hadden wij nog niet en daarom kocht zij naast de poppetjes voor haar partner en haarzelf ook deze mooie scène!

miniatuur shaakspel in Miniworld Rotterdam
Glenfinnan viaduct Schotland in Miniworld

In ons Schotland vordert het werk aan wat een van de 'eye-catchers' moet worden, het beroemde Glenfinnan Viaduct, gestaag.

Glenfinnan viaduct Schotland in Miniworldn

Het houten skelet is nu helemaal beplakt met een bekleding van karton die op de laserprinter is uitgesneden.

Glenfinnan viaduct Schotland in Miniworldn
Minack Theatre Cornwall Engeland

Vreemd genoeg nog niet eerder in een Bouwverslag vermeld, terwijl het toch al jaren op zijn plek staat onder de krijtrotsen, direct links na binnenkomst in Groot-Brittannië: het Minack Theatre.

In de echte wereld staat dat in Porthcurno, een dikke 6 km van Land's End in Cornwall. Daar ligt het op een klif, hoog boven de Atlantische Oceaan.

Het werd met gebruik van vrijwel alleen handgereedschap aangelegd voor een uitvoering van William Shakespeares A Midsummer Night's Dream door Rowena Cade (1893-1983) en haar arbeiders. Zij was de eigenaar van het stuk grond; boven op de top ligt haar woning, Minack House.

Ons theater ligt wat lager, maar het is niet minder mooi! Na lang wachten hebben de inwoners van Miniworld het nu eindelijk voor elkaar: de gangpaden en tribunes zijn voorzien van verlichting, zodat het zoeken naar je zitplaats nu een stukje gemakkelijker wordt.

Minack Theatre Cornwall Engeland
Shanklin Cliff Lift

Als deze deuren u voorkomen als liftdeuren, dan heeft u helemaal gelijk. Dit zijn de deuren van de maquette van de Shanklin Cliff Lift, waarover we in het vorige Bouwverslag ook al berichtten.

Was er toen nog sprake van de fundamenten op de plek waar de lift moet komen te staan, nu kunnen we een aardig beeld geven van hoe het eruit gaat zien, als straks de elektriciteitsdraden zijn weggewerkt en de fundamenten van de juiste kleuren en tekeningen zijn voorzien.

Shanklin Cliff Lift

Om de Shanklin Cliff lift te bouwen is vooral gebruik gemaakt van gelasered karton en VIVAK (soort plastic) voor de beglazing. Voor sommige onderdelen, bijvoorbeeld de blokjes aan de buitenkant van de lift, is de 3D laser gebruikt.

Shanklin Cliff Lift Shanklin Cliff Lift

Weer een mooie toevoeging aan Groot-Brittannië in miniatuur!

Shanklin Cliff Lift
<< Vorige

2021 - Maart

Volgende >>

Superleuk voor oud en jong!
Anoniem - Land van ANWB

Kinderen komen met rode koontjes naar buiten
Anoniem - Land van ANWB

Heel goed verzorgd en leuk voor jong & oud
Anoniem - Land van ANWB

Zeer leuk gedaan! Ontzettend veel oog voor detail
Anoniem - Land van ANWB

Te gek gewoon, moet iedereen zien
Anoniem - Land van ANWB

Het was boven verwachting. Zeker een aanrader
Anoniem - Land van ANWB

Met mijn kleinzoon nu 2x naar Miniworld Rotterdam geweest. Beide keren het als een feestje ervaren.
dhr. C.H. Heykoop

Respect voor de mannen met de gouden handen! Te weinig tijd om alles te bekijken!
Elly en Henk Giessenburg

Je komt ogen tekort! Het is fantastisch.
J.Broer

Dit slaat alles... Ik ben sprakeloos
Hans Voorburg

De kleinkinderen hebben ademloos rondgekeken en volop genoten!
Anonieme opa & oma gastenboek

Als oud-Rotterdammer sta je met trots te kijken hoe een stukje herkenning zo mooi wordt weergegeven.
dhr. C.H. Heykoop

De dames in het gezelschap vonden het bijna nog leuker dan de mannen!
Wil van dijk - eropuit.nl

We zijn diep onder de indruk van dit meesterwerk in miniatuur!
Fam. Giessenburg

Veel te veel details om in één dag te fotograferen.
Feike & Laurens

Geweest met zoon, schoondochter, kleinzoon (3) en jongste zoon (11). We hebben allen ontzettend genoten.
N.N. - dagjeweg.nl

Onze kleinzoon heeft genoten en raakte niet uitgekeken.
E. van der Horst - eropuit.nl

Echt een aanrader voor andere opa's en oma's met hun kleinkinderen.
E. van der Horst - eropuit.nl

Een droomreis in miniatuur
De Reiskrant

Het is hier buiten verwachting groot en heel goed toegankelijk in de rolstoel.
Fam. Mulder

In het bijzonder genoten van de rondleiding die met onbegrensd enthousiasme werd gegeven.
Toon van Genugten

Zeer klantvriendelijk en warm bedrijf. Hier staan de bezoekers centraal.
Anoniem in gastenboek

Heel knap neergezet, leuk om te zien en te ervaren.
Fam. Zandbergen

Er is zoveel te zien voor jong EN oud, man en vrouw, dat je echt de tijd wilt nemen om alles te zien.
N.N. - dagjeweg.nl

De details zijn geweldig en de subtiele grappen ook.
Jasper Fransen

We hebben uren genoten van het landschap, de poppetjes en de speciale modelhuizen.
Bert Weenders

Fantastische dag gehad. M'n kleinzoon moeten overreden dat het echt tijd werd om te gaan.
Toon van Genugten

We vonden het prachtig! Ook de rondleiding achter de schermen gedaan. Super was dat!
Patricia - eropuit.nl

Elke keer als het donker werd gingen alle lichtjes aan dat vond onze dochter geweldig.
Patricia - eropuit.nl

Mijn dochter vond het geweldig. Echt een aanrader.
Patricia - eropuit.nl

Super leuke middag gehad! De kids keken hun ogen uit en kregen geen genoeg van al het moois.
"Mama" - eropuit.nl

We hadden het niet zo groot verwacht. Het werd ook licht en donker, heel spannend en gaaf om te zien.
"Mama" - eropuit.nl

In Miniworld Rotterdam wordt voor Guus (7) en Kamiel (4) een droom werkelijkheid.
Janneke Staats - Algemeen Dagblad

De eerste minuten in de grote hal vallen Guus (7) en Kamiel (4) van de ene verbazing in de andere.
Janneke Staats - Algemeen Dagblad

Het zijn vooral de details die de kinderen fascineren.
Janneke Staats - Algemeen Dagblad

M'n kleinzoon was er niet weg te krijgen. We hebben alles drie keer langsgelopen.
Gerard S.

Een hele geslaagde vakantiedag en we willen zeker nog een keer terug!
Kidsvakantiegids.nl

Met de rondleiding zie je nog zo veel meer. Een echte aanrader!
Kidsvakantiegids.nl

Heb je kleine kids dan vind je dit zeker een uitstapje waard.
Ronald Meijer

Als je echt goed keek, kwam je ook veel grapjes tegen.
Teunie Luijk

Wel een paar uur rond gekeken. Er was zoveel te zien.
Teunie Luijk

Absoluut de moeite waard. De kinderen hebben genoten.
Tim Dekker on Twitter

Een bezoek aan Miniworld Rotterdam is vooral met kinderen, zeker de moeite waard.
Bas uit Leeuwarden

Als vrouw heb ik me prima vermaakt! Niet verwacht dat ik het zo leuk zou vinden.
Elsbeth - uitzinning.nl

De modelbouwers mogen zich rekenen tot de beste in Nederland.
feijenoordsemeesters.nl

Miniworld Rotterdam ziet er echt heel vet uit.
"afhaalchinees" op gameforum

Ik vind Miniworld Rotterdam keigaaf! Ik ben er al ontelbaar vaak geweest!
Mark

Mijn meiden gingen met papa en opa. Ze vonden het geweldig terwijl ze echt geen treinliefhebbers zijn.
www.viva.nl (forum)

Geweest met dochter van bijna 5 en die vond het geweldig. Echte aanrader. Leuke kinderspeurtocht.
www.viva.nl (forum)

Met de trein naar Rotterdam. Miniworld Rotterdam was echt leuk! Zeker voor herhaling vatbaar.
www.viva.nl (forum)

Jullie wereld was erg indrukwekkend! Succes met alle uitbreidingen en dank voor de mooie rondleiding.
Jeroen van Delft (via Twitter)

De oppervlakte is enorm, veel groter dan de foto's die we vooraf zagen doen denken.
dhr. B. Bouwhuis

Een aanrader. Ook voor diegenen die niets met modelspoor hebben is Miniworld zeker aan te bevelen.
dhr. B. Bouwhuis

Ben samen met de kinderen geweest. Ze hebben enorm genoten! Ook mama en papa vonden het erg leuk.
A. Uijl - www.dagjeweg.nl

De details zijn geweldig en de subtiele grappen ook.
N.N. - www.dagjeweg.nl

Ook voor beginnende fotografen een mekka om lekker te stoeien met de digitale camera. Statief wel meenenemen!
N.N. - www.dagjeweg.nl

Een mooie en met liefde verzorgde miniatuurwereld.
Rail Man - Facebook

Een fantastische miniatuurwereld. Een zeer bijzondere ervaring kan ik u verzekeren!
Ben Tieben

We hebben werkelijk anderhalf uur met groot plezier rondgelopen.
Herman J. Blom

Schit-te-rend. Ruim 2 uur rondgekeken voor de 1e indruk! Prachtig schouwspel voor jong en oud
Rob van der Klugt

Mooi opgezet met oog op detail. Er zitten leuke en grappige scenes in verwerkt. Een rondleiding achter de schermen is ook interessant.
RvdN - ANWB

sterren
Kuip miniatuur
Kuip miniatuur
Kuip miniatuur

PARTNERS

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

MEER INFORMATIE

Bestellen Jaarabonnement