Bouwverslagen


bouwverslagen Miniworld Rotterdam

<< Vorige

2022 - September

Volgende >>
Maquette Vesting Brielle klaar

Het zit erop. De klus is klaar. Ons megaproject (in meer dan één opzicht) 'Maquette Vesting Brielle' is afgerond. Na het plaatsen van de laatste rijen bomen en het hier en daar bijwerken van een stukje 'grasland' waren we zover dat we tot demontage van de maquette konden overgaan.

Uiteraard hadden we bij het ontwerp rekening gehouden met het feit dat het gevaarte vanuit onze kelder naar Brielle getransporteerd zou moeten worden en dus een 'modulaire' opzet moest hebben.

Maquette Vesting Brielle klaar

Niet alleen de maquette zelf, ook het onderstel en de andere dragende delen moesten uit elkaar en als dat is gedaan, blijkt maar weer hoeveel materiaal er 'niet zichtbaar' is bij zo'n maquette!

Maquette Vesting Brielle klaar

Alle onderdelen zijn stuk voor stuk voorzichtig vanuit de kelder over de trap naar de begane grond gedragen en vandaar naar de verhuiswagen gebracht. Daar werden ze vakkundig ingepakt en goed vastgezet, want het blijft een kwetsbaar geheel…

Maquette Vesting Brielle klaar Maquette Vesting Brielle klaar

Aangekomen op de plaats van bestemming, wordt het hele proces weer in omgekeerde volgorde doorlopen: uitladen, op de juiste plek zetten, uitpakken en monteren… Op de foto rechts dragen onze medewerkers een van de delen van de maquette naar binnen in Brielle.

Een interessant weetje: bij de bouw van de maquette zijn heel wat materialen gebruikt. Neem alleen al de bebouwing: 35 vellen karton van 50 x 70 cm voor de gevels en de tuinen. De spuitbussen verf: 20 rode, 15 à 20 witte, zo'n zelfde aantal oranje, 5 tot 10 grijze verf... Daar komt nog heel wat plaatmateriaal, houten latten en balken, vele honderden meters draad, honderden led-lampjes en nog veel meer bij!

Hieronder nog een aantal foto's van de maquette die we vóór de oplevering hebben gemaakt in onze kelder...

Maquette Vesting Brielle klaar
Maquette Vesting Brielle klaar Maquette Vesting Brielle klaar Maquette Vesting Brielle klaar Maquette Vesting Brielle klaar Maquette Vesting Brielle klaar Maquette Vesting Brielle klaar Maquette Vesting Brielle klaar
Maquette Vesting Brielle klaar Maquette Vesting Brielle klaar Maquette Vesting Brielle klaar Maquette Vesting Brielle klaar Maquette Vesting Brielle klaar Borrel voor Brielle-bouwers

Vlak voor de dag waarop hij ons zou gaan verlaten, hebben we met medewerkers die op de een of andere manier bij de bouw van de maquette van Vesting Brielle betrokken zijn geweest, de afronding van dit grote en grootse project gevierd met een lekker hapje en een drankje. Jammer genoeg konden niet al die 'Briellenaren' aanwezig zijn.

Borrel voor Brielle-bouwers

Natuurlijk maakte directeur Marc van Buren van de gelegenheid gebruik om nog even terug te kijken op het project en iedereen hartelijk te bedanken voor de betoonde inzet en de positieve instelling. Klus geklaard!

Borrel voor Brielle-bouwers
Borrel voor Brielle-bouwers Borrel voor Brielle-bouwers
Borrel voor Brielle-bouwers Treinen

Iets heel anders nu: terug naar onze miniatuurwereld en wat voor de echte liefhebber het belangrijkst is: de treinen die daarin rondrijden. Het mooie exemplaar van de 'Baureihe 01', een stoomlocomotief voor het trekken van personenrijtuigen, blijkt aan de rechterkant van de ketel een 'windleiplaat' te missen. Zou de verschrikt kijkende man op het perron een mini-treinenfanaat zijn, of is het een werknemer van de Miniworld Spoorwegen die de bui van een weekendje overwerken ziet hangen…?

Hiernaast: een mooi contrast tussen een moderne (nou ja, moderne…) 'Railhopper' (SM90) en een oudje, 'Brutus' geheten. De eerste reed van 1993 tot 2005 op het traject Emmen-Zwolle en de laatste is in 1867 in dienst gesteld op de lijn Amsterdam-Rotterdam, met het Rotterdamse station 'Delftse Poort' als eindstation. In het Bouwverslag van week 48 van 2009 kunt u lezen hoe we dit model zelf hebben gebouwd.

Treinen

Hierboven nog een mooi voorbeeld van tegenstellingen die je alleen maar in een miniatuurwereld kunt tegenkomen: een Duitse ICE rijdt langs een op een opstelspoor staande 'Motorpost', een treinstel waarmee de PTT tussen 1965 en 2008 poststukken vervoerde. Verderop trekt een donkerblauwe 1100-serie een aantal D-treinrijtuigen naar hun bestemming.

Rechts een elektrische loc die ook in het vorige Bouwverslag stond, zij het dat daar de aandacht was gevestigd op de Maersk-Regenboogcontainers die hij voorttrok. Het is een exemplaar van de Baureihe 189, een door Siemens gebouwde ES 64 F4. Het origineel is sinds 2014 in dienst bij ERS Railways.

Treinen

Zo'n 'hondekop' naast een nostalgisch stationnetje doet het altijd goed!

Op de foto rechtsboven staat een diesellocomotief van de serie 6400/6500 van Railion, de maatschappij die ontstond uit de fusie tussen NS Cargo en DB Cargo. De serie werd gebouw door Maschinenbau Kiel AG (MAK) en is bedoeld voor goederenvervoer.

De gele dubbeldekstrein op de foto rechts is een exemplaar van het type 'VIRM', wat staat voor 'Verlengd InterRegio Materieel'. Fabrikant was Talbot in Aken, al werd een aantal rijtuigen gebouwd door De Dietrich. Dat 'verlengen' sloeg op het toevoegen van een extra rijtuig. Overigens is de kans minimaal dat u deze trein in het echt op de locatie van de foto tegenkomt: hij rijdt hier langs Recreatieoord Hoek van Holland, en op dat traject tussen Rotterdam en Hoek van Holland rijdt tegenwoordig Metrolijn B…

Een heel speciale trein staat op de foto hieronder: ook Thomas the Tank Engine maakt zijn meters bij ons. U ziet dat dat leidt tot vervuiling en slijtage; voor onze onderhouds-mensen een goede reden om Thomas eens goed onder handen te nemen met een wattenstaafje met alcohol! Mét resultaat, zoals blijkt.

Treinen Treinen Treinen Treinen
Treinen Upgrade Delfshaven

Met het afronden van het Vesting Brielle-project kunnen we onze aandacht weer gaan richten op andere klussen. Eén daarvan is een upgrade van ons historisch Delfshaven. Dat wilden we al langere tijd aanpakken en een daarbij gekoesterde wens was een uitbreiding: de Oude of Pelgrimsvaderkerk. Zoals u op deze foto's kunt zien, gaat die er komen.

Het origineel staat aan de Aelbrechtskolk 20 en is een van de oudste gebouwen van Rotterdam. Voor de verklaring van zijn naam moeten we een eind de geschiedenis in: op de plek waar hij staat gingen in 1620 de zogenoemde Pilgrim Fathers aan boord van een schip voor hun reis naar Noord-Amerika.

Deze Pilgrim Fathers waren Engelse geloofspuriteinen die in het Engeland van die tijd onder koning Jacobus I niet voldoende mogelijkheden zagen om hun geloof te belijden zoals ze dat wilden. Een groot deel van hen nam in 1609 de wijk naar Leiden en in 1620 stapten ongeveer 50 mensen in Delfshaven op een schip dat hen naar Southampton vervoerde. Samen met een groep die daar al was, scheepten ze zich in op de Mayflower die hen na enige omzwervingen uiteindelijk naar Cape Cod bracht. Vandaar staken ze over naar het vasteland van Massachussets, waar ze een gemeenschap stichtten.

Upgrade Delfshaven

Ook nu weer begint de bouw van zo'n maquette met een minutieuze digitale vastlegging van het gebouw in ons digitale tekenprogramma. Met de aldus gemaakte tekeningen wordt de lasersnijder aan het werk gezet, die uit basismateriaal (meestal karton) alle geveldelen snijdt.

De dieptewerking van de structuren bereiken we door diverse lagen karton na het snijden op elkaar te lijmen. De 'baksteenstructuur' is op de lasersnijder in het karton ingebrand. Eigenlijk jammer dat het 'binnenwerk' van zo'n gebouw, zoals de fraaie dakspanten van het hoofdgebouw en de zijbeuken, niet meer te zien zijn als het gebouw klaar is…

Upgrade Delfshaven
Upgrade Delfshaven Upgrade Delfshaven
Upgrade Delfshaven Schadegeval

Op een ochtend ontdekte een van onze medewerkers een schadegeval. Een schuur op de hoek van een van onze straten bleek ingestort. De eerste vermoedens van een spontaan opgetreden 'sink hole' bleken onjuist: de bodem onder het ingestorte pandje bleek nog intact. Alle collega's van ons modelbouwatelier wijzen desgevraagd unaniem de mogelijkheid van fouten tijdens de bouw van de hand en evenmin hebben we schade kunnen vaststellen aan onze vrachtwagens en bussen. Bijgevolg kon er ook een streep door de optie 'een van onze mini-chauffeurs heeft de macht over het stuur verloren'.

Nu hebben we bij Miniworld Rotterdam helaas ervaring met waterschade, maar een zó lokale lekkage hebben we nog niet meegemaakt. Dat was dus ook niet de oorzaak en nader onderzoek wees uit dat er in onze Commando Centrale geen miniatuurwereld-bevingen zijn geconstateerd. Vreemde bijkomstigheid is dat "het belendende perceel geen zichtbare schade heeft opgelopen", aldus het hoofd van ons miniatuur-brandweercorps.

De – voorlopig – meest plausibele verklaring is een menselijke: iemand heeft met een hand of een voet een beweging gemaakt die deze miniatuurramp heeft veroorzaakt. "Directie en medewerkers van Miniworld Rotterdam gaan niet uit van kwade opzet", aldus een woordvoerder, "maar het onderzoek loopt nog."

Schadegeval
Groot-Brittannië revisited

We zijn blij met het feit dat we na het afronden van het Vesting Brielle-project onze aandacht weer kunnen richten op ons Groot-Brittannië in miniatuur. Uiteraard bent u niet vergeten dat we daarmee bezig zijn (toch?), maar om de herinnering weer eens een beetje op te frissen hierbij nog wat 'random' gemaakte foto's.

Groot-Brittannië revisited Groot-Brittannië revisited Groot-Brittannië revisited

Nu maar hopen dat we binnenkort weer eens een update kunnen geven van ons mini-Schotland, en dan niet in de vorm van losse gebouwen, maar als een consistent geheel!

Groot-Brittannië revisited Groot-Brittannië revisited Groot-Brittannië revisited
Groot-Brittannië revisited
<< Vorige

2022 - September

Volgende >>

Superleuk voor oud en jong!
Anoniem - Land van ANWB

Kinderen komen met rode koontjes naar buiten
Anoniem - Land van ANWB

Heel goed verzorgd en leuk voor jong & oud
Anoniem - Land van ANWB

Zeer leuk gedaan! Ontzettend veel oog voor detail
Anoniem - Land van ANWB

Te gek gewoon, moet iedereen zien
Anoniem - Land van ANWB

Het was boven verwachting. Zeker een aanrader
Anoniem - Land van ANWB

Met mijn kleinzoon nu 2x naar Miniworld Rotterdam geweest. Beide keren het als een feestje ervaren.
dhr. C.H. Heykoop

Respect voor de mannen met de gouden handen! Te weinig tijd om alles te bekijken!
Elly en Henk Giessenburg

Je komt ogen tekort! Het is fantastisch.
J.Broer

Dit slaat alles... Ik ben sprakeloos
Hans Voorburg

De kleinkinderen hebben ademloos rondgekeken en volop genoten!
Anonieme opa & oma gastenboek

Als oud-Rotterdammer sta je met trots te kijken hoe een stukje herkenning zo mooi wordt weergegeven.
dhr. C.H. Heykoop

De dames in het gezelschap vonden het bijna nog leuker dan de mannen!
Wil van dijk - eropuit.nl

We zijn diep onder de indruk van dit meesterwerk in miniatuur!
Fam. Giessenburg

Veel te veel details om in één dag te fotograferen.
Feike & Laurens

Geweest met zoon, schoondochter, kleinzoon (3) en jongste zoon (11). We hebben allen ontzettend genoten.
N.N. - dagjeweg.nl

Onze kleinzoon heeft genoten en raakte niet uitgekeken.
E. van der Horst - eropuit.nl

Echt een aanrader voor andere opa's en oma's met hun kleinkinderen.
E. van der Horst - eropuit.nl

Een droomreis in miniatuur
De Reiskrant

Het is hier buiten verwachting groot en heel goed toegankelijk in de rolstoel.
Fam. Mulder

In het bijzonder genoten van de rondleiding die met onbegrensd enthousiasme werd gegeven.
Toon van Genugten

Zeer klantvriendelijk en warm bedrijf. Hier staan de bezoekers centraal.
Anoniem in gastenboek

Heel knap neergezet, leuk om te zien en te ervaren.
Fam. Zandbergen

Er is zoveel te zien voor jong EN oud, man en vrouw, dat je echt de tijd wilt nemen om alles te zien.
N.N. - dagjeweg.nl

De details zijn geweldig en de subtiele grappen ook.
Jasper Fransen

We hebben uren genoten van het landschap, de poppetjes en de speciale modelhuizen.
Bert Weenders

Fantastische dag gehad. M'n kleinzoon moeten overreden dat het echt tijd werd om te gaan.
Toon van Genugten

We vonden het prachtig! Ook de rondleiding achter de schermen gedaan. Super was dat!
Patricia - eropuit.nl

Elke keer als het donker werd gingen alle lichtjes aan dat vond onze dochter geweldig.
Patricia - eropuit.nl

Mijn dochter vond het geweldig. Echt een aanrader.
Patricia - eropuit.nl

Super leuke middag gehad! De kids keken hun ogen uit en kregen geen genoeg van al het moois.
"Mama" - eropuit.nl

We hadden het niet zo groot verwacht. Het werd ook licht en donker, heel spannend en gaaf om te zien.
"Mama" - eropuit.nl

In Miniworld Rotterdam wordt voor Guus (7) en Kamiel (4) een droom werkelijkheid.
Janneke Staats - Algemeen Dagblad

De eerste minuten in de grote hal vallen Guus (7) en Kamiel (4) van de ene verbazing in de andere.
Janneke Staats - Algemeen Dagblad

Het zijn vooral de details die de kinderen fascineren.
Janneke Staats - Algemeen Dagblad

M'n kleinzoon was er niet weg te krijgen. We hebben alles drie keer langsgelopen.
Gerard S.

Een hele geslaagde vakantiedag en we willen zeker nog een keer terug!
Kidsvakantiegids.nl

Met de rondleiding zie je nog zo veel meer. Een echte aanrader!
Kidsvakantiegids.nl

Heb je kleine kids dan vind je dit zeker een uitstapje waard.
Ronald Meijer

Als je echt goed keek, kwam je ook veel grapjes tegen.
Teunie Luijk

Wel een paar uur rond gekeken. Er was zoveel te zien.
Teunie Luijk

Absoluut de moeite waard. De kinderen hebben genoten.
Tim Dekker on Twitter

Een bezoek aan Miniworld Rotterdam is vooral met kinderen, zeker de moeite waard.
Bas uit Leeuwarden

Als vrouw heb ik me prima vermaakt! Niet verwacht dat ik het zo leuk zou vinden.
Elsbeth - uitzinning.nl

De modelbouwers mogen zich rekenen tot de beste in Nederland.
feijenoordsemeesters.nl

Miniworld Rotterdam ziet er echt heel vet uit.
"afhaalchinees" op gameforum

Ik vind Miniworld Rotterdam keigaaf! Ik ben er al ontelbaar vaak geweest!
Mark

Mijn meiden gingen met papa en opa. Ze vonden het geweldig terwijl ze echt geen treinliefhebbers zijn.
www.viva.nl (forum)

Geweest met dochter van bijna 5 en die vond het geweldig. Echte aanrader. Leuke kinderspeurtocht.
www.viva.nl (forum)

Met de trein naar Rotterdam. Miniworld Rotterdam was echt leuk! Zeker voor herhaling vatbaar.
www.viva.nl (forum)

Jullie wereld was erg indrukwekkend! Succes met alle uitbreidingen en dank voor de mooie rondleiding.
Jeroen van Delft (via Twitter)

De oppervlakte is enorm, veel groter dan de foto's die we vooraf zagen doen denken.
dhr. B. Bouwhuis

Een aanrader. Ook voor diegenen die niets met modelspoor hebben is Miniworld zeker aan te bevelen.
dhr. B. Bouwhuis

Ben samen met de kinderen geweest. Ze hebben enorm genoten! Ook mama en papa vonden het erg leuk.
A. Uijl - www.dagjeweg.nl

De details zijn geweldig en de subtiele grappen ook.
N.N. - www.dagjeweg.nl

Ook voor beginnende fotografen een mekka om lekker te stoeien met de digitale camera. Statief wel meenenemen!
N.N. - www.dagjeweg.nl

Een mooie en met liefde verzorgde miniatuurwereld.
Rail Man - Facebook

Een fantastische miniatuurwereld. Een zeer bijzondere ervaring kan ik u verzekeren!
Ben Tieben

We hebben werkelijk anderhalf uur met groot plezier rondgelopen.
Herman J. Blom

Schit-te-rend. Ruim 2 uur rondgekeken voor de 1e indruk! Prachtig schouwspel voor jong en oud
Rob van der Klugt

Mooi opgezet met oog op detail. Er zitten leuke en grappige scenes in verwerkt. Een rondleiding achter de schermen is ook interessant.
RvdN - ANWB

sterren
Kuip miniatuur
Kuip miniatuur
Kuip miniatuur

PARTNERS

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

MEER INFORMATIE

Bestellen Jaarabonnement